Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '17

 
Kategori
Sinema
 

Cingöz

Cingöz
 

Cingöz Recai "Bir Efsanenin Dönüşü" kaliteyi yakalayamadı.


Peyami Safa’nın kurnaz hırsız karakteri Cingöz Recai üçüncü kez beyaz perdede boy göstermeye başladı. Kaliteli bir kadro ile vizyona girmiş bir polisiye –roman uyarlaması. Beğenilmesi halinde serisi  gelebilecek uzun soluklu bir hikaye.

Biz bu yazımızda Cingöz Recai filmi üzerinden beklentilerimizi ve kalite anlayışımızı inceleyeceğiz.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kamera önü ve arkası oldukça kaliteli. Oldukça yüksek sayıda bir seyirciyi salona çekebilecek iyi isimler. Bu kapsamda kalite beklentimiz karşılanmış durumda.

Hikayeye ve onun anlatımına geldiğimizde ise konu biraz çetrefilleşiyor.

Bunu iki farklı bakış açısından değerlendireceğiz. Cingöz’le daha önce tanışmış olanlar ve ilk defa tanışanlar.

Cingöz’le daha önce tanışmış, kitaplarını okumuş veya önceki iki filmden birini seyretme şansına sahip olanlar  yani onun ne kadar centilmen, zeki, yakışıklı ve iyilik sever bir hırsız olduğunu bilenler, yeni film haberi geldiğinde oldukça heyecanlandılar. Şöyle örnek vermek gerekirse Yıldız Savaşları serisinin her bir bölümü için yanıp tutuşan fanlar gibi oldular. Bu lise aşkınızla yeniden karşılaşmak gibiydi. Biletleri kapıp sinema salonlarına koştular.

Cingöz ismini ilk defa duyanlar ise yukarıdaki gurubun heyecanını paylaşmadılar elbette ancak film kadrosunun cezbine kapılıp sinema salonlarında yerlerini aldılar.

Her iki kitlenin de yeni filmden beklentileri farklıydı.  Yani farklı standartlar söz konusuydu.

Filmin sonunda ilk gurubun yaşadığı hayal kırıklığı bariz bir kalitesizlik örneği idi. Hayallerindeki Cingöz bu değildi ve gördükleri ve duydukları şeyler bir Cingöz hikayesi olmaktan oldukça uzaktı.

İkinci guruptaki memnuniyetsizlik ilk gurubunki kadar değildi. Onların hayalleri yıkılmamıştı ama film onların da standartlarının altında kalarak kalitesizlik etiketi aldı.

Görüldüğü gibi birbirinden farklı gurupların birbirinden farklı beklenti ve standartlara sahip olması kalite kavramı çerçevesinde farklı sonuçlara yer vermiyor.  Filmin proje aşamasında Cingöz markasının standart çerçevesi doğru belirlenmemiş olduğundan ortaya çıkan ürün onu tüketenler için kalitesizlik örneği olmaktan öte gidemiyor.

Dileğimiz ve beklentimiz şayet olursa sonraki devam filmlerinde standardın iyi belirlenmesi ve bu standardın oluşturulmasında mevcut durumdan ders alınması olacaktır.

Elma ağacının dibi karanlıktır, korkma yürü. Sonunda Allah’a ulaşırsın.

Kalite Sizsiniz

 
Toplam blog
: 4
: 96
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Kalite Uzmanıyım. Kaliteliyi anlarım. Her alanda kalite ararım.   ..