Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '12

 
Kategori
Arkeoloji
 

Bir Sergi

Bir Sergi
 

Çin İmparatorunu Savaş Arabasını Süren At..


1984 Yılında Atatürk Barajı altında kalacak olan höyüklerden Lidar Höyük kazısında Kültür Bakanlığı Temsilcisi olarak görev yapmaktaydım. Kazı evimiz Fırat Nehrinin kıyısında, İbrahim Tatlıses'in de dünyaya geldiği Arap Kantara köyünde idi. Bir gün kazı evimize üzeri toz toprak içinde, bir motosikletle bayan ziyaretçi geldi. İstanbul Arkeoloji Müzelerinde arkeolog olarak çalışan şu anda Boğaziçi Üniversitesi'nde Prof.Dr.Behin Aksoy, kazı başkanımız Alman Harold Hauptmann'ı ziyarete gelmişti. Çünkü onun sayesinde bir burs alarak Avrupaya gitmiş ve Çin'deki Terra Kotta askerlerini dahi ziyaret edebilmişti. Bu mezarlık alanındaki kazıyı bize ballandıra ballandıra anlatmıştı. Şimdilerde bu Terra Kotta heykel sergisi 21 kasım 2012 gününden beri Topkapı Sarayı Has Ahırlar kısmında sergilenmektedir. 21 Kasım günü bu sergiyi ziyaret ettim. Gerçi resim çekmek yasaktı. Ancak salonda bir poz çekebildim, bu da bu askerlere ait savaş arabalarını çeken bir at resmi idi. Bu resmi de bu sayfaya ekledim.Diğer resimler için galeri sayfalarımdan terrakotta askerleri sayfasında çektiğim fotoğraflar mevcuttur.

Asya kıtasının doğu ve batı ucunda yer alan Çin ile Türkiye, bin yılı aşkın süre önce, İpek Yolu olarak bilinen tarihi yol ile birbirine bağlanmıştır. Çin, İpek Yolu'nun başlangıcı, Türkiye ise İpek Yolu'nun bir kolunun Asya kıtasındaki bitiş noktasıdır.

Yeni Taş Çağı'ndan feodal Çin toplumunun son hanedanı olan Qing Hanedanı'na (1644-1911) yaklaşık beş bin yıllık bir dönemi kapsayan Çin Hazineleri Sergisi, Çin'in köklü tarihini, İpek Yolu güzergahındaki zengin kültürleri ve geleneksel Çin kültürünü tanıtmak amacıyla, 2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında bir sergi açılmıştır. Çin'den ödünç alınan eserlerden oluşan ilk sergi olması ve koleksiyonlarında on binden fazla Çin porseleninin yanısıra yeşim, tunç, tekstilden üretilen Çin esrleri ile Sultan II.Abdülhamid'e 25.saltanat yılında İmparator Guangxu'nun hediye ettiği saray maketini barındıran Topkapı Sarayı Müzesi bu sergiye ev sahipliği yapmaktadır.

Serginin benim için esas ilginç kısmı m.ö.221 yılında altı devleti yıkarak Çin'in ilk birleşmesini gerçekleştiren Qin Hanedanı'nın (m.ö221-206) ilk imparatoru Qin Shihuang'a eşlik eden,tamamı gerçek boyutlarda ve birbirinden farklı özelliklerde yapılmış yeraltı ordusundan dört asker ve bir at heykeli oluşturur.Qin Shihuang Mezarlığı, Çin'in kuzey-batısındaki Shan'anxi eyaletinin Xi'an kentindeki Lishan Dağı'nın kuzeyinde yer alır. Qin Shihuang'ın 13 yaşında imparatorluk tahtına oturduğunda inşa ettirmeye başladığı mezarın yapımının 38 yılda tamamlandığı bilinir. 1974 yılında tesadüfen bulunan ve genişliği 20 bin metrekareyi geçen kazı alanından binlerce terrakotta asker,yüzlerce savaş arabası ve on binlerce silah çıkarılmıştır.Sergide bu silahlardan örnekler de mevcuttur.     

 
Toplam blog
: 9
: 1272
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Ben Ali Önder. 3 mart 1948 günü Amasya ili Taşova ilçesi Darma köyünde bugünkü adıyla Ballıca köy..