Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Bir türlü çıkarılmayan torba yasa

Bildiğiniz gibi neredeyse bir yıldır Türkiye'nin gündemini meşgul eden bir torba yasa tasarısı var. Bir türlü çıkarılmayan bu torba yasa yine meclisin gündeminde. 

AKP uzun süre bu torba yasaya koyduğu birçok yasa ile uzun uzun toplumun hayallerini-umutlarını sömürdü adeta. Tam iki seçim atlatılmasına rağmen hala çıkarılmadı ve gittikçe şişirildi ancak içindeki yasaların da etkisi azaltıldı.

 Önce vergilerin yeniden yapılandırılacağı, gss primlerinin affedileceği, 2 yıldan eski bağkur primlerinin silinebileceği, trafik cezalarının sileneceği söylendi. Ancak mevcut haliyle böyle değil. GSS prim borçları genelde gelir testinden habersiz olup devlet memurları tarafından g-I, g-II, g-III şeklinde tamamen rastgele gruplandırılmışlar. Bu konuda mağdur olanların büyük bir kısmı öğrenci ve yoksul kesimler. Hiçbir zaman gss kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanamadıkları halde bugün önlerine 3-5 bin tl gibi yüksek borçlar çıkarılıyor. Bu borçların silinmesi gerekir, hatta bana sorarsanız resen sağlık sigortası uygulamasından vazgeçmek gerekir. Devletin özensiz memurlarının hazırladığı bir gruplandırma kabul edilemez, en azından burada hakem heyeti yolu açılabilir. Zira devlet  burada insanları bir müşteri gibi görmektedir o halde tüketici olan halkın hakem heyetine başvurusu mantıklı olabilir, ticari kurallara göre hizmet almadığı halde ödeme yapmak zorunda bırakılmak haksız zenginleşme nedenidir ve suçtur.

Torba kanunda bir bağkur yapılandırılması da olacaktı. İlk söylendiği haliyle bağkurlular, bağkur prim borcu 2 yıldan daha eski ise hem sigortalı gününü hem de borcunu sildirebilecekti . Şu haliyle yasa çıkarsa bu da fos çıkmış olacak.

Bu durumda AKP neden bir yıldır torba yasayı ısrarla gündemde tutmasına rağmen bir türlü çıkarmıyor?

Akp geniş bir kesimin umutlarını sömürdü; öğrenciler, gelir testi yaptırmamış yoksullar, gelir testi yaptırmamış eğitimsizler, kobi sahipleri, esnaflar, sanatkarlar, minübüsçüleri taksiciler, atama bekleyen öğretmenler ve daha çook kesimler.

Evet maalesef bu seçimde de Akp halkımızın duyguları ile oynamıştır.  

 
Toplam blog
: 4
: 639
Kayıt tarihi
: 22.10.12
 
 

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde son sınıf öğrencisiyim. Okumayı severim, çalışma..