Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş görüşmelerinde sorulan en kırıcı soru

Bu yazıyı yazdığım saatlerde Merhum Berkin Elvan için herkes birer demeç veriyordu. Zira trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı. Aslında şehzade Mustafa mahsumiyetiyle bize bir mektup yazacak olsa "size vicdansız, insafsız bir dünya bırakıp göçtüm, şu geçici dünyada kıymetsiz ne kadar şey varsa onun kavgasıyla yanıp tutuşuyorsunuz, bilin ki bu hayat geçici bana kalsa gönül hoş etmek, kalp kırmamak en doğrusudur" der herhalde. 

Bir arkadaşımın eşi 23 Aralık 2013 tarihinden beri işsiz. Aslında Eylül 2013'ten beri iş arıyor, 10 Aralık tarihinde bir işe girmiş ancak deneme amaçlı bir süreliğine olduğu için kesin bir iş olmamış. Yani biraz da 17 Aralık operasyonun korkusuyla işvereni işler durdu bahanesiyle 23 Aralık 2013'te işten çıkarmış. O tarihten bu tarihe kadar yirmi beş iş görüşmesine gitmiş, ve bana söylediği kadarıyla bu görüşmelerin en az onuna ikinci kez görüşmeye çağrılmış. İkinci kez görüşmeye çağrılmak demek size olumlu bakıldığı anlamına gelir. Her seferinde iş verenler şu soruyu sorup olumsuzlukla sonuçlandırıyormuş. " Çocuk yapmayı düşünüyor musunuz?" Gariban hanımefendi de ne desin, kısmet nasip olursa evet düşünüyoruz diyormuş. 

Şimdi işin çıkmaz noktası bu zaten, neden böyle irrite edici bir soru sorulur? Bu sorunun altından çok fena saptamalar yaparım da neyse. Birincisi evlat sevgisi evrensel bir sevgidr, herkesin hakkıdır? İkincisi evladı veren Allah ise kısmetini de veren o dur, profesyonel biri zaten işi aksamayacak şekilde ayarlar, kaldı ki doğum izninin ücretini devlet ödüyor. Halkla ilişkiler kısmına gelince herkese öpücükler dağıtan iş dünyası çalışanına gelince neden  bu kadar ketum davranır? Hükümetin ve kadın derneklerinin kadınlarla ilgili pozitif ayrımcılık yaparken yapılan yasaların suistimal edilerek kadınların daha da mağdur edilmemesi için daha düzgün çalışması gerekiyor demekki. 

İnsanın insana olan güveni sarsılıyor. Lütfen daha duyarlı olalım, daha verimli bir çalışma sistemi için çalışanlarımızı insan yerine koyalım. 

Yorumlarınızı bekliyorum.

 
Toplam blog
: 4
: 639
Kayıt tarihi
: 22.10.12
 
 

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde son sınıf öğrencisiyim. Okumayı severim, çalışma..