Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Bir ülke için sanat bu denli gerekli iken okullarda neden önemsenmez?

Bir ülke için sanat bu denli gerekli iken okullarda neden önemsenmez?
 

Bir ülke kültürü "Sanat Eseri"nde somut biçimini bulur. Bu nedenle "Sanat Eserleri", ulusların düşün hayatının görülür anıtları olduğu gibi, o ülkede yaşayan toplum varlığının da inkar edilmez delilleridir.

Biçim haline gelmemiş bir sanatın düşünülmesi olanaksızdır. Sanatsız toplumların varlığı bu nedenle söz konusu bile olamaz. Toplumların sanat tarihleri, onların var oluşlarının kanıtı olan anıtsal tasarımlarının muhasebesidir.

Geçmişte "Sanat Eseri"nden yoksun toplumlar, "Egemen Devlet" olarak sürekli yaşama şansına sahip olamamaktadır. Sanat kültürü zengin bir geçmişi olan toplumlar ise; kendi "Egemen Devlet"lerine sahip oldukları gibi, egemen yaşama güçlerini de yitirmemekteler. İşte , böylesine YAŞATICI bir gücü bünyesinde taşıyan "Sanat Eseri"ne, çağımız toplumlarının önem vermesi bundandır. Ulu önder Atatatürk bu konuda ulusça bilinçli olmamızı istemiş olmalıdır ki; "Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir." veciz sözünü söyleme gereksinimini duymuştur. Bundan da anlaşılıyor ki; ulusların yaşama potansiyeli sanatsal yaşamlarıyla doğru orantılıdır.

Bu gerçek saptanınca, toplumların varlıklarını kanıtlayan "Sanat Eserleri"ni çağımızda birbirlerine tanıtma yarışına girmelerinin nedeni daha bir açıklık kazanmaktadır.

Ancak;
Ulusların sanat alanında bir geçmişe sahip olmaları yüzyıllar boyu çalışma gerektirmektedir. Bu nedenledir ki sanatçı ve onun eseri bir ulusun kültürü içinde zor kazanılan önemli bir değerdir. Ancak bu değerlerin artmasıyla uluslar onurlu bir yaşam gücünü bünyelerinde barındırabilirler.

Bu görüşten hareketle;
Yarınımızın genç kuşağı, bu günün genç adayları "Sanat Eserleri"mize katkı sunabilmelerinin olmazsa olmazı"Sanat Eğitimi" değil midir? Sanat eğitiminin yapılacağı yer de okullarımızdır. Ama her nedense ulusların yaşaması için bu denli önemli olan "Sanat Eğitimi" gerektiği biçimde verilememekte; "BİLGİ BOMBARDIMANI" yarışında komuta görevini üstlenen İlköğretim Okullarımızdaki sınıf öğretmenlerimiz insafa gelir de; sanatın nüvelerini içlerinde barındıran "Resim, Müzik" ve "BedenEğitimi" dersleri ile zaman zaman ATEŞKES ilan ederlerse; ulusumuzun da kendilerinin de geleceklerini kurtarmış olurlar çocuklarımızın. Aksi takdirde; yani BOMBARDIMAN"ın devam etmesi halinde yavrularımızın telef olacağı şüphe götürmez bir gerçek.

Sanat eğitiminin gerekliliği ulusal olduğu kadar bireyseldir de. Şimdiye kadar beceri dersleri olarak empoze edilmeye çalışılan resim ve müzik dersleri aynı zamanda ifade dersleridir. Çocuklar kendi öz benliklerini bu dersler aracılığı ile ifade edebilmektedirler.

Yapılan bir araştımaya göre: Çocukluklarında herhangi bir sanat dalı ile uğraş içine giremeyen; salt ders kitaplarının esiri olarak çocukluklarını, ergen dönemlerini sözde tamamlayanların; yetişkinliklerinde ruhsal sıkıntı çektikleri saptanmıştır.

Gelecek nesillerin, (ki bu nesiller öğretmenlerindir.) ruhsal yönden sağlıklı olmasını istiyorsak; "Sanat Eğitimi"ne gereken önemi vrelim.

Öğretmen arkadaşlarım; Öğretim uğruna eğitimden taviz vermeyelim. Hele bu eğitim "Sanat Eğitimi" ise..

Mehmet KAPÇAK

http://www.mehmetkapcak.com









 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..