Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '10

 
Kategori
Yolculuk
 

Bisiklet ile Uzaklara Yolculuk - II

Bisiklet ile Uzaklara Yolculuk - II
 

Bisiklet ile Uzaklara Yolculuk - II


Bisikletimiz ile uzaklara yolculuğumuza başlarken bisiklet seçimi ve sürüş tekniğimiz üzerinde durmuştuk. Bugün ise yanımıza alacağımız malzemelerden bahsedeceğiz. Diyelim ki 1000 KM nin üzerinde yurtiçi ya da yurdışı bir yolculuktan bahsediyoruz. Ortalama hızımızın 17.5 km/saat olduğunu ve günde yaklaşık 6 saat pedal basabildiğimizi düşünecek olursak günde ortalama 105 KM yol gidebileceğiz. Bu durumda basit matematikle gidiş yolculuğumuz 9.5 gün süreceğini hesaplarız. Ön koşul olarak hiç aksilik yaşamayacağımızı veya yorgunluktan 1 veya 2 gün hiç pedal basamayacak durumda hiç olmayacağımızı varsaydık. Halbu ki daha gerçekçi olacak olursak bu süreye %30 yanılma payı koymayı tercih ederim. Bu durumda süre 12.5 gün eder. 2 haftalık tatilimiz olduğunu ve dönüşümüzü otobüs , tren veya uçak ile yapacağımızı da varsayacak olursak, demek ki 12.5 + dönüş süresi kadar gün yollardayız demektir.

Bu süre içinde bize neler gerekecek ?

Öncelikle bisikletimize bir bagaj satın almalıyız. 25 KG taşıma kapasiteli bir bagaj olmasına özen göstermeliyiz. Çünkü yanımıza alacaklarımız için bu tipte bir bagaj yeterli olacaktır. Bisiklet bagajları için yapılmış çantalar mevcuttur. Bütçemize uygun bir bagaj çantası satın alırken litresine ve su geçirmezlik özelliğine dikkat etmekte yarar olacaktır.

Şimdi ise malzemeleri sıralamaya başlayalım :

Eğer bu yolculuğu yaz aylarında planlıyorsak en az 1500mm/cm2 su geçirmezlik özelliği olan çift katlı bir çadıra ihtiyacımız olacak. Ne zaman nerede yağmura yakalanacağınızı asla bilemezsiniz. Yağmura yakalandığınızda matınızı ve belki açıkta kalan çantalarınızı korumak için plastik hazır çöp torbaları çok faydalı olacaktır. İyi bir uyku tulumu almalıyız (tavsiyem normal dayanımı en az -5C gibi olmasıdır). Hava sıcak olduğunda örtünmeyebiliriz. Hafif ve kaliteli bir mat. Ya da dilerseniz hava yatağı alabilirsiniz. Bu durumda hava yatağının pompasını da ihmal etmeyiniz. Böylece temel kamp malzemelerimizi saymış olduk. Bunun yanısıra yemek pişirmek durumunda kalabilirsiniz; küçük bir gaz ocağı ve bir kamp tavası ile çatal, kaşık almayı ihmal etmeyiniz. Eğer çok sapa yerlerde kamp kurmayı planlamıyorsanız, Türkiye için kamp yemek malzemelerine bence gerek olmayacaktır. Bunun yanında bir isviçre çakısı mutlaka yanınızda bulundurun. Tırnak makası, kamp lambası, çakmak, yedek piller, bir radyo, gps cihazı, cep telefonu, gözlük, yağmurluk, bir kazak, yeteri miktar termal çorap, termal iç çamaşır, iğne iplik (ne zaman nerede işe yarayacağını önceden bilemezsiniz..), yedek matara, şampuan, anti-bakterial sabun , havlu, şort, mayo, güneş kremi (20 faktörden az olmamalı ve çok gerekli), terlik vs. Ayrıca bazı ilaçların da yanınızda bulunmasında yarar vardır. Eğer alerjik veya astım gibi ciddi bir rahatsızlığınız varsa bunu doktorunuz ile konuşunuz. Bunun dışında yara spreyi veya tentürdiyot , sargı bezi, yara bantı, ağrı kesici ilaç ve ağrı kesici krem (veya merhem). Ayrıca yanınızda C ya da multi vitamin bulundurup, düzenli kullanmanızı öneririm. Diare için ilaç ve ayrıca ateş düşürücü haplar. Günümüzde kene riski olduğu için kene spreyi ve yanında sivrisinek için de sprey almanızı (ayrı ayrı) öneririm.

Gördüğünüz gibi malzemelerimiz gittikçe artıyor; çanta litresinin önemi işte yavaş yavaş belirmeye başladı. Bisikletiniz için bakım ve onarım malzemeleri de yanınıza almalısınız. Alyan anahtar, yedek cıvatalar (örneğin bagaj bağlantı cıvataları lazım olabilir), yedek iç lastik (4 adet olabilir), Lastik yama seti veya lastik yama spreyi ya da en başta lastiklerinize SLIME doldurabilirsiniz. (Slime lastik patlamasını önleyici sıvı bir maddedir. 1 şişe yarı yarı bölünerek ön ve arka lastiklere yola çıkmadan önce doldurulur), yedek fren pabuçları (en az 4 adet), eğer bisikletiniz disk frenli ise bu durumda ön ve arka diskler için birer adet balata almanız ihtiyaç halinde sizi yolda kalmaktan kurtarabilir. Ayrıca 1 adet fren teli ve pompa, su matarası. Tüm bunlar sizin ve bisikletinizin yolda kalmaması için gerekli olabilecek malzemelerdir. Ayrıca sizin güvenliğiniz için olması gereken bir iki temel malzeme vardır. Kask ve eldiven. Ancak bunlar yeterli değildir çünkü hava çok sıcak olduğunda terleme arttığında rahat edebilmeniz için bir bandanaya veya benzeri hazır malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Terlemiş olarak yokuşları soluk soluğa tırmandığınızda sizi harika bir iniş bekler ama aynı zamanda çok terli olacağınız için sağlınız için tehlikelidir. Kolayca göğsünüzü hem de hiç anlamadan üşütebilirsiniz. Bunun için yanınızda rüzğarlık bulundurmalısınız. Eğer ola ki rüzğarlığınız yoksa bu durumda iniş esnasında mutlaka göğsünüze rüzgar kesici olacak bir kaç gazete sayfası yerleştirin.

Akşam karanlığı çökmeye başladığında oto yollarda görünürlüğünüzü sağlayacak reflektörlü yeleğe, bantlara ve arka stop ışığına ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca yolu daha rahat görmek ve karşıdan gelen araçlar tarafından da kolaylıkla fark edilmek için bir veya iki ön lamba kullanmalısınız. Bir adet bisiklet üzerinde bir adet de kask'ınıza monte edebilirsiniz.

Eğer bisikletinizin pedal sistemi spd ise bu durumda kamp esnasında rahat yürüyebilmeniz için spd ayakkabılarınızı da havalandırmak için yedek bir yürüyüş ayakkabısına ya da sandalete ihtiyacınız olacaktır.

Tüm bunları hazırladığınız da bile mutlaka eksik birşeyler kalacaktır. O eksikleri hissettiğinizde yoldan temin edebilmeniz için yeteri miktar bütçe ayırmayı unutmayın. Paranızı bankada tutun ve yeteri miktar yanınıza alın. Standart bir bisikletçi ortalama günde 20 TL su-ayran-soda ve yiyecek için harcama yapar.

Sürüş sırasında küçük molalar verip kurutulmuş kayısı, erik, üzüm, fındık, ceviz ve badem karışımı atıştırmanızı öneririm. Sıvı ihtiyacınızı soda-ayran içerek gidermeniz, mineral dengenizi daha iyi bir dengede tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere hazırlıklarınız için kolay gelsin diyorum.

 
Toplam blog
: 87
: 1739
Kayıt tarihi
: 04.08.10
 
 

Gökyüzünüz mavi, aklınız bilimle olsun. ..