Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

19 Eylül '21

 
Kategori
Dekorasyon
 

Bitkiler Neden Yaprak Döker?

Bitkiler Neden Yaprak Döker?

Sonbahar mevsimini yaşadığımız şu günlerde doğanın bize sunduğu en güzel görüntülerinden birisi de bitkilerin yaprak renklerinin değişmesi ve dökülmesidir. Bu değişim doğa kanunları içinde bir süreç olup normal kabul edilir. Tabi bize de bu görüntüleri hoşlukla seyretmek düşer. Seyretmek çok güzel de peki sonbahar mevsiminde bitkiler neden, nasıl yapraklarını döker? Gelin hep birlikte bu değişimi öğrenelim.

Sonbahar mevsiminde gündüzler kısalır. Geceler uzar. Bu nedenle güneş erken batar. Erken batması ile çevreye daha az ışık, ısı ve sıcaklık verir.

Bitkiler besinlerin çoğunun yapraklar aracılığı ile güneşten alır. Sonbahar mevsiminde güneşin verdiği ısı ve sıcaklık azalmasıyla birlikte bitkiler yaşam ihtiyaçlarını güneşten tam alamazlar. İhtiyaçları karşılanmayan bitkiler yapraklarını dökmeye başlar.

Bitkilerin yapraklarına renk veren; içeriğindeki pigmentlerdir. Her bitkide bu renk pigmentleri farklı orandadır. Yeşil pigmenti ağırlıklı olup tüm yıl boyunca bitkinin güneşten daha fazla enerji almasını sağlar. Sonbahar mevsimi ile güneşin enerjisi azalır. Dolayısıyla yapraklarında bulunan yeşil pigmenti azalmaya başlar. Ortaya sırasıyla turuncu, kırmızı, kahverengi ve sarı pigmentler belirir. Bu sayede sonbahar mevsiminde ağaçlar üzerinde görsel şölen ortaya çıkar.

Sonbahar mevsimi ile havalar soğumaya başlar; rüzgar ve yağmurlar artmaya başlar. Bu nedenle bitkiler yeterli yaşam döngüsünü sağlayamazlar. Bunu sonucunda bitki üst kısımlarına beklenilen oranda enerji iletemez. Enerji alamayan yapraklar zamanla dallardan düşer. Bu düşme sayesinde bitki gelişim olan enerjisini toprakta depolamaya başlar. Depolanan enerji miktarı;  ilkbahar başlangıcına kadar devam eder.

Bitkilerden toprağa dökülen yapraklar estetik görüntünün yanı sıra fonksiyonel anlamda da birçok fayda sağlar. Bitki köklerinin soğuktan koruyarak köklerin toprak daha fazla besin depolamasını sağlar. Üstelik bazı canlıların soğuklara karışı koruma kalkanı görevi üstlenir. Karıncalar, sincaplar, kuşlara…gibi hayvanlara doğal ev olur.

Sonbahar mevsimi gelen bitkilerdeki bu değişimin doğanın değişmez döngüsüdür. Bu döngünün bir parçası eksildiğinde her şey bozulmaya başlar. Bu bozulmaları durdurmak için doğanın bu döngüsüne destek olmalıyız…

SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

Haydi bahçe ile iligi sorularınızı bekliyorum. Bir sonraki yazı soru-cevap şeklinde olacak.

Yüksek peyzaj mimarı////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..