Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Bilim
 

Bizim CERN unutuldu mu?

Bizim CERN unutuldu mu?
 

Prof.Dr.Engin ARIK… Türkiye’nin yetiştirdiği ve geçen yıl Isparta’da dağa çakılan uçakta diğer beş meslekdaşı ile birlikte kaybettiğimiz, değerli bilim insanımız, fizikçimiz..

Hayali Türkiye’nin CERN’e tam üyeliği idi. 40 senedir bu konuda çalışıyordu.

14 Nisan’da CERN’e tam üyelik için ilk adım atıldı ama ne yazık ki fizikçimiz bunu göremedi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de çeşitli üniversitelerden 50'yi aşkın Türk bilim adamı yer alıyormuş.

Ancak Türkiye CERN’e henüz tam üye değil. Türkiye'de yüksek enerji fiziği alanında büyük bir potansiyelin olup olmadığı tartışmalarıyla ülke olarak üyeliğin geciktirildiği söyleniyor.

CERN'e ülke bazında tam üye olmak için 15-20 milyon dolar gibi bir paranın her sene ödenmesi gerekiyor.

Bilim adamlarımız " CERN’e üye olunsaydı 50 değil, belki 250 Türk bilim adamı orada olabilirdi” diyorlar.

14 Nisan 2008’de CERN ile ilk anlaşma imzalanmış. Tam üyelik ise 3-4 yıl içinde ancak gerçekleşecek.

Türkiye’nin CERN’e tam üye olabilmesi için üç yıl içinde hem siyasi, hem de bilimsel alanlarda belli kriterleri sağlaması gerekiyor. Siyasi olarak, CERN konseyinde 20 üyenin Türkiye’nin katılımına ‘evet’ demesi ve Türkiye’nin de bu süreç içinde bilimsel altyapısıyla ilgili tüm bilgileri CERN’e vermesi gerekiyormuş.

CERN’e tam üye olan ülkeler, yürütülecek projelerin seçilmesi ve izlenip değerlendirilmesi konularında önemli kararlar alabiliyorlar. Eğer üye değilseniz, bu karar mekanizmasında etkiniz olmuyor, sadece gözlemliyorsunuz. Bugüne kadar bizim gözlediğimiz gibi...

Üye olduğumuz takdirde Türkiye’den binlerce fizikçi, mühendis, biyolog ve kimyacı CERN’de çalışabilecek, bilim adamlarımız orada öğreneceği bilgileri kendi ülkemize getirebilecekler.

World Wide Web (www) internet de CERN’de keşfedildi.

Yüzyılın deneyi bugün başladı ama TÜBİTAK’tan hiç bir açıklama yapıldı mı bilmiyorum? Sahi bu TÜBİTAK ne iş yapıyor? Yoksa TÜBİTAK balta girmemiş ormanların bulunduğu bir ülkede mi görev yapıyor? Milyonlarca dolarlık bütçe alırlar, ortada ne var? Bu kurumun geliştirdiği hangi ürün hayatımızda? Hangi bilimsel çalışmalara destek verilir?

Bugün yüzyılın deneyi “big bang” başladı.

Maddenin nasıl oluştuğuna ilişkin birçok sırrın anlaşılmasını sağlamak amacıyla başlatılan bu çok önemli deneyle ilgili medyada günlerdir yazılıyor, konuşuluyor.

CERN diyoruz, büyük patlama deneyi diyoruz ve bu iş için ömrünü adamış olan bilim insanımız Prof.Dr.Engin ARIK’ı anmak hiç aklımıza gelmiyor.

Rahmetli Engin Arık bu işle tam 40 yıl uğraşmış. Her yere müracaat etmiş, insanlara anlatmaya çalışmış ama kimse O’nu anlamamış.

Dünya’da bilim kentleri kuruluyor, tüm bilim adamları gelecek yüzyıllar için çalışıyor, biz ise yetiştirdiğimiz bir kaç nadide bilim adamımızı şaibeli bir uçak kazasında kaybediyoruz.

“Bizim CERN Isparta’da dağa çakıldı” demek istemiyorum.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..