Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bir pul öyküsü

Bir pul öyküsü
 

Geçen yıl ODTÜ’ nün kuruluşunun 50. yılıydı ve bu nedenle değişik etkinlikler düzenlenmişti. Bu etkinliklerden biri de PTT tarafından bastırılan 60 YKr değerindeki posta puluydu. Pul basımının uzun bir süreç olduğunu bu pulun hazırlanması sırasında öğrendim.

Pulun basılması için üniversite başvuru yaptıktan bir süre sonra PTT’den iki uzman geldiler, görüşmeler yapıldı, pul üzerinde kullanılacak fotoğraf için öneriler oluşturuldu. Pul için çeşitli taslaklar yapılırken kullanılması için birkaç fotoğraf göndermiştim. O günlerde bir arkadaşımla pul için fotoğraf gönderdiğimi konuşurken “fotoğraflarım pul oluyor” dediğimde “pul olmak” deyimini çağrıştırınca pek hoşumuza gitmiş ve gülmüştük.

Pul 15 Kasım 2006’da PTT’de ilk gün damgasıyla satışa çıkartıldı (1). Pulun üzerindeki fotoğraf ODTÜ Atatürk Anıtının ön tarafında Atatürk’ün olduğu bölümdü. O fotoğraf benim gönderdiğim fotoğraflardan biri olduğunu düşünsem de çok emin değilim.

Geçen hafta içinde İnebolu’da televizyonda “Benden baba olmaz” dizisinin bir bölümünü seyrediyordum. Dizinin izlediğim bölümünün konusu özetle şöyleydi: Ayrılmış bir çiftin 6 yaşlarında bir oğulları var. Anne oğluyla beraber Almanya’ya gitmek için hazırladığı gün onların gitmesini istemeyen eski eşi yani çocuğun babası pasaportları saklıyor. Ayrı ancak birbirini seven bir çift bunlar ve çok yakın evlerde oturuyorlar. Kadın pasaportları eski eşinin sakladığından şüphelendiği için onun evine gidip her yeri didik didik aramaya başlıyor. O sırada bir kutu içinde eski mektupları buluyor ve eski eşinin eski mektupları saklaması onu duygulandırıyor.

Televizyonda diziyi izlerken, kutuyu açtığında en üstteki mektuba yapıştırılmış pul tanıdık geldi. Bu bizim 50. yıl için hazırlanmış olan puldu ancak ekranda birkaç saniye kaldığı için çok emin olamadım. Aradan birkaç gün geçtikten sonra otobüsle Ankara’ya gelmek için Kastamonu Terminalinde beklerken büyük ekran televizyonda Star TV’nin açık olduğunu ve bu dizinin o bölümünün yeniden yayınlandığını farkettim. Anlattığım sahnenin gelmesi yakın görünüyordu. Televizyonun karşısında ayakta dikildim ve bekledim. O kutu açıldı ve artık o pulun ODTÜ’nün 50. yılı için basılmış pul olduğundan emindim.

Sıradan bir pul öyküsü anlattım, şimdi bu konuda düşündüklerim:

1. Hazırlanmasında katkım olan belki de çektiğim bir fotoğrafın kullanıldığı pulu ekranda herhangi bir filmi herhangi bir sahnesinde görmek küçük de olsa bir heyecan verdi.

2. “Benden baba olmaz” dizisini yapanlar kutunun içinde birkaç saniye görünecek bir mektubun üzerine gerçek pul yapıştıracak kadar özen göstermişler, ancak o pul yıl hatasına neden olmuş. O mektuplar büyük olasılıkla eski zamanlarda gönderilmiş olmalı, örneğin 7 yıl önce, 2000 yılında... Oysa mektubun üzerinde 2006 Kasımında satışa çıkan bir posta pulu yapıştırılmış. Özenle o sahne için o mektubu hazırlayanın nereden aklına gelsin, o pulu tanıyacak biri çıkacak ve 2006 yılında basıldığını yazacak...

3. Bu pul öyküsünün konunun gizemini oluşturacağı bir polisiye roman mı yazsam acaba...

Fotoğraf, “50. Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi” kitabının 155. sayfasından alınmıştır.

(1) http://interaktif.ptt.gov.tr/filateli_duyuru/filateli_duyuru.php : 15.11.2006 tarihinde 60 Ykr değerli ODTÜ nün 50. Yılı konulu anma pulu ile bu pula ait ilk gün zarfı 85 Ykr den satışa çıkarılacaktır. Aynı tarihte Genel Müdürlük Asma Katta hizmet veren Filateli Gişesinde ODTÜ nün 50.Yılı 15.11.2006, ANKARA ibareli ilk gün damgası kullandırılacaktır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..