Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Erdoğan'a telefonu aykırı sesleri yalanlıyor!

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Erdoğan'a telefonu aykırı sesleri yalanlıyor!
 

Hürriyet internet gazetesinden


Hürriyet internet gazetesinden aldığım haberi aynen aktarıyorum:

BM Genel Sekreteri Ban, akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı.

Davos'taki toplantıdan sonra görüşme fırsatı bulamadıklarını ifade eden BM Genel Sekreteri Ban "şimdi bizzat arayarak, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü belirtmek istediğini" söyledi.

Erdoğan'a, "Haksız ve adaletsiz bir yönetimle kendinizi ifade etmenize izin verilmedi" diyen Ban, "ancak daha önemli belirtmek istediğim konu şudur; Ortadoğu'nun çok meşakkatlı ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğini biliyorsunuz. Bu bölgenin, liderliğinize ve arabuluculuk misyonunuza inisiyatif kullanmanıza ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, "Barış için Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız" karşılığını verdi.

Ban Ki-Mun Erdoğan'a, "inisiyatif alışı ve liderliğine güvendiğini" belirterek, "lütfen temas halinde olalım. Ortadoğu'nun buna ihtiyacı var" dedi.

Şimdi, günlerce yazılıp çizilenlere bir bakalım, bir de bu habere bakalım!

Aslında dahası var;

Davos restinin hemen peşinden Peres Erdoğan'ı telefonla aramış ve üzgün olduğunu belirtmişti. Bu bile problem olmuştu; özürdü, özür değildi, diye. Söylediklerinin içeriği, dolaylı da olsa bir özürdü, illa ki açıktan "özür dilerim" mi demesi gerekiyordu!

Ardından İsrail Başbakan'ı Olmert, bakanlarını Türkiye aleyhine konuşmamaları için uyardı.

Ve bugün aldığımız bir habere göre de; İsrail diplomatları Türk Dışişleri Bakanlığı'nı arayarak "ilişkileri normalleştirmek için ne yapabiliriz" diye sormuşlar.

Davos panelinde, başlangıçta Peres saygısızlık yapmıştı ama Erdoğan'ın açık hakaret içeren sözleri Peres'in sözlerini unutturmuştu. Üstelik Erdoğan salonu da terketmişti.

Yani tüm dünya kamuoyu önünde, belki de tarihte ilk defa, açık açık eleştirilen ve ağır hakarete uğrayan İsrail'di ama hakaretin sahibi Erdoğan'ın etrafında pervane olan da yine İsrail'di!

Peki, neden böyleydi?

Çünkü; Türkiye, her şeye rağmen bölgesinde büyük bir devletti.

Çünkü; Türkiye son yıllarda aktif ve akılcı dış politika izlemiş, bütün komşularıyla iyi ilişkileri geliştirmiş ve güven kazanmıştı.

Çünkü; Türkiye bu aktif politikalarının sonucu globalleşen dünyanın önemli aktörleri arasında yerini almış ve 50 yıldır adam yerine konulmadığı için olamadığı Güvenlik Konseyi geçici üyesi olmuştu.

Çünkü; İsrail de, Türkiye'nin desteği olmadan bu ateş parçası coğrafyada barış yapamayacağını, huzur içerisinde oturamayacağını hatta barınamayacağını biliyordu.

Çünkü; Erdoğan yerden göğe kadar haklıydı. Erdoğan sadece usul yönünden değil içerik yönünden de haklıydı. 60 yıldır yerlerinden, yurtlarından edilmiş ve sefalet içerisinde bombaların ve tankların gölgesinde yaşamaya mecbur bırakılmış Filistin halkına son olarak Gazze'de katliam yapılmış, savunmasız kadın ve çocuklar hunharca öldürülmüştü.

Çünkü; Filistinlilerle tarihsel ve dinsel bağlarımız, daha da önemlisi insanlık bağlarımız vardı. Ayrıca Ortadoğu'nun sürekli istikrarsızlığı Türkiye'yi de olumsuz etkiliyordu.

Çünkü; Erdoğan, Ortadoğu'da kalıcı barış için canla başla çalışırken ve bu amaçla Olmert'le yüz yüze görüşme yapmışken İsrail birkaç gün sonra Gazze'ye saldırmıştı. Bu açık bir umursamazlık ve saygısızlıktı. Erdoğan kendisini aldatılmış hissetmişti.

Özetle Erdoğan haklıydı ve haklı da her zaman güçlüydü...

Bütün bunlar yaşanırken, Türkiye'de hala bir kesimin olayları çarpıtması, Erdoğan'ın asil duruşunu küçümsemesi ve aşağılaması, Erdoğan suçluymuş gibi bu olayın bedelinin çok ağır olacağının ileri sürülmesi anlaşılır gibi değildir. Üstelik bunu yapan ulusalcılar! Ulusalcı demek ulusunu seven demek değil mi? Ulusunu seven, yanlış da olsa, böyle zamanlarda dosta düşmana karşı birlik ve beraberlik içinde, kim haklı, kim haksız tartışmasında kendi ulusunun tarafında olması gerekmiyor muydu?

Bizim ulusalcılar Türkiye-İsrail milli maçında İsrail takımını tutmuş oldular. Çok komik değil mi?

Ayrıca ulusalcılarımız bugüne kadar, "AKP iktidarını Amerika getirdi, Amerika'nın icazeti olmadan hiçbir şey yapamaz" demiyorlar mıydı? Bu komplo teorisini çürüten Davos olayıyla neden 180 derece dönüş yaptılar?

Nedenin iç siyaset hesapları olduğu çok açık...

Bu konuyla ilgili ortaya konan iddialara kısaca değinmek ve cevap vermek istiyorum;

Reyting rekorları kıran bir bogger arkadaşımız Davos restinin sadece Türkiye'de ve Arap ülkelerinde destek gördüğünü, Batı ülkelerinde ilgi görmediğini yazdı.

Benim takip edebildiğim kadarıyla Batı'da da büyük bir ilgi oldu ve çoğunlukla da Erdoğan'a hak verildi. Bu konuda en ilginç yorumu Yunan devlet televizyonu Net tv yaptı: "Gezegen üzerinde bir çoklarının söylemek isteyip de söyleyemediğini Erdoğan söyledi" diyerek önemli bir gerçeği açıklamış oldu.

Batılı basının Erdoğan'la ropörtaj için yoğun bir istekte bulundukları haberi de, sanırım arkadaşımızı yalanlamaktadır.

Batılı ülkelerin Erdoğan'a hak vermekle beraber, bu olay sebebiyle hassas dengelerin riske girmesinden tedirgin olmalarını arkadaşımız birbirine karıştırmaktadır.

Milliyet yazarı Kadri Gürsel de israrla, izlenen dış politikaların AKP politikaları olduğunu, bunun milli dış politikalarımıza uymadığını, Türkiye'nin maceraya sürüklendiğini ve bundan çok zararlı çıkılacağını söylemektedir.

Bir kere izlenen dış politikalar AKP politikaları değildir. Belki AKP ile tarz olarak daha aktif ve cesur davranılıyor ama dış politikaların içerik olarak Milli Güvenlik Kurulunda belirlendiği bir vakıadır. AKP Hükümeti'nin güvenliğimizden sorumlu TSK'nın görüşlerini yok sayması düşünülemez. Kaldı ki AKP %47 gibi ezici bir çoğunlukla millet adına iktidara gelmiştir. Türkiye'nin meşru hükümetidir. İzlediği dış politika AKP'nin değil Türkiye'nin dış politikasıdır. Aksini iddia etmek demokrasiye saygısızlıktır.

9. Cumhurbaşkanımız Demirel de, genel olarak Erdoğan'a hak vermekle beraber, bunun bedelinin bize ileride ödetileceğini ama bundan bizim haberimiz bile olmayacağını söylemiş.

Aslında aleyhte görüş bildirenlerin birleştikleri ortak nokta; "bedel ödemek". Hatta, "Arap için bedel ödemeye değer miydi?" diyenler bile var!

Bu görüşler de mesnetsiz bulunmaktadır.

İsrail Gazze'ye saldırırken Erdoğan'ın sert çıkışları da yine aynı çevrelerce eleştirilmiş ve Mısır'ın tutumu örnek gösterilmişti. Türkiye'nin arabulucuk şansını yitirdiğini Türkiye'nin yerini Mısır aldığını söylemişlerdi.

Davos olayından sonra da Türkiye'nin taraf olduğunu ve kesinlikle artık arabulucu olamayacağını iddia ettiler.

Öncelikle antiparantez belirtmeliyim ki; Filistin'deki trajedi sona ersin de varsın Türkiye'nin arabuluculuğu eksik kalsın!

Ama tabii ki kazın ayağı hiç de onların söylediği gibi değil...

AKP iktidarında izlenen aktif ve akılcı dış politikalarla Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar önemli ve saygın bir ülke haline geldi. Eskiden dışarıdan ve uzaktan izlediğimiz dünya meselelerinin çözüldüğü masanın vazgeçilmez konuğu olduk.

Yıllarca Türkiye'yi partizanlıklarla ve yolsuzluklarla yönetip krizden krize sürükleyenler ve sonuçta ekonomik, siyasi zaaf sebebiyle Türkiye'yi edilgen politikalara mahküm edenler veya buna sesini çıkarmayanlar Davos olayından sonra adeta ödleri patladı: "İsrail, dolayısıyla da Amerika Türkiye'yi mahfedecek" diyorlar!

Oysa her geçen gün ortaya çıkan yeni haberler onları yalanlamaktadır.

Girişteki haberde olduğu gibi BM Genel Sekreteri, meşakkatlı ve sıkıntılı Ortadoğu'da Türkiye'nin arabuluculuğuna şiddetle ihtiyaç duyulduğunu ifade etmekte, İsrail de, ağır hakarete rağmen, durumu normalleştirmek için Türkiye'ye yalvarmaktadır. Yakında Obama yönetiminin de, Ortadoğu sorununun çözümü için Türkiye'den yardım istemesi sürpriz olmayacaktır.

Görüldüğü gibi Mısır'ın esamesi bile okunmamaktadır. Hani Türkiye'nin arabuluculuk rolünü Mısır çalmıştı!

Demek ki, Erdoğan'ın haklı ve asil çıkışı zararlı değil yararlı olmuştur.

Türkiye'nin önemi daha iyi anlaşılmıştır.

Erdoğan'ın diplomasiye aykırı olduğu iddia edilen Davos çıkışı, belki de umutsuz vaka olarak görülen müzmin Ortadoğu sorununun çözülmesine dramatik bir şekilde katkı sağlayacak ve kalıcı barışı getirecektir.

Aykırı seslere önemle duyurulur...
 
Toplam blog
: 337
: 4184
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Hukukçuyum... Hukukun üstünlüğünün ve hukukçunun saygınlığının ülkemde gelişmesini ve kalıcı olma..