Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Havacılık
 

BOLU' DA HAVA

Sayın okurlar ben ülkemdeki davranış biçimlerini hiç bir zaman anlayamayacağım. Anımsarsanız haftasonu bir helikopter kazası oldu. Bu dünyanın her yerinde olabilir. Ama nasıl olduğu konusu ve olanlardan sonra ortaya çıkanlar beni çok şaşırtıyor. Sanırım bu da benim problemim.

Anlamadığım ilk nokta, helikopter ihalesi ile ilgili olarak gündeme gelenler. Eğer bu kaza olmasaydı bu ihale ne kadar ve nasıl gündeme taşınıp izlenecekti ? Sonuçlar ne zaman alınıp nasıl kamuoyuna açıklanacaktı açıkçası bilmiyorum.

Ama bir başka nokta varki bence gerçekten çok önemli olan davranış biçimimiz ile ilgili. Bunu mutlaka çok kısa sürede açığa çıkarmalıyız. Çünkü insan hayatını ilgilendiren bir konu. İhale konusu incelenebilir, mevzuata vb konulara uygunluk yönleri uzun süre araştırılabilir belki, ama aşağıda yazacaklarım bence çok açık ve kısa sürede açığa çıkabilecek konular.

1- Helikopterlerin (olayın özünde o helikopterin) teknik özellikleri belli değil midir ? Bir başka deyişle eğer sorun kötü hava ise o helikopterin hangi hava koşullarında hangi mesafeyi uçabileceğinin kriterleri belli değilmidir ve belli ise bu kriterler nedir?
2- Bu güne kadar Bolu dağı yöresinde bu mevsimde hava koşullarının farklı olduğu (yani havanın günlük güneşlik olduğu) hiç vaki midir ?
3- Hava koşullarının günümüzde günler öncesinden belli olduğu açıkken ve her yerden her yer için güncel/anlık hava koşullarını almak olasıyken ve bu mevsimde o yörede hiç bir tahmin alınmasa dahi havanın ne olacağı yaklaşık belliyken o helikopteri kaldırmak normal bir davranış biçimimidir?
4- Eğer cevap evet normaldir o helikopter o koşullarda uçabilecek donanımdadır deniyor ise o kadar deneyimli olduğu belirtilen pilotlar mı hata yapmıştır ? Eğer pilotlar hata yapmamış ve helikopter yeterli özelliklerde ise o zaman sorunu açıkça öğrenebilecekmiyiz?
5- Günümüzde gördüğüm kadarı o helikopterden daha büyük helikopterleri bile taşıyabilecek kargo uçakları varken Bulgaristan' dan Ankara' ya (en azından İstabul-Ankara arasını) o helikopteri uçurarak götürmek çok mantıklı mıdır?
6- Eğer denirseki o helikopter zaten her hava koşulunda her mesafeyi uçsun diye alındı, o zaman da bir mantık hatası yokmudur? Çünkü helikopterlerin avantajı herhangi bir hava, kara, deniz aracının ulaşamadığı noktaya ulaşıp oradaki soruna İLK müdahaleyi yapabilmektir. Örneğin Erzurum' da çok ücra bir noktadan aldığı hastayı ender durumlar dışında İstanbul' a veya bir başka uzak noktaya götürmesi söz konusu olamaz helikopterin. Onun yapacağı o noktadan alıp, asıl hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayacak araca veya en hızlı güvenli doğru müdahalede bulunacak ilk noktaya eriştirmektir.

Sonuçta sayın okurlar ihale sürecinde ne olmuştur bu apayrı bir konudur ve araştırılır sanırım. Ama asıl bir helikopter neden bu mevsimde o rotada uçurulur bu açığa çıkarılmalıdır. Çünkü bu kazanın oluşu doğrudan insan hayatına etki eden kararların alınış biçiminin de sorgulanmasını gerektirebilir. Bu kaza mutlaka tüm fiziksel uçuş süreci ile araştırılmalı ve sonuç tatminkar bir biçimde açıklanmalıdır.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..