Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '08

 
Kategori
Borsa
 

Borsalar....

Merhaba,

Dün bu yazıyı yazdım ama o arada yanlışlıkla sildim..

Dünya her gün gelen yeni bir finans krizi ile çalkalanıyor. Bu sabah açıklandığı gibi Amerika'nın dördüncü büyük finans kuruluşu da maalesef konkordatoya gidiyor. Bu panikte M.Linch'de el değiştirmiş. Bu gelişmelerin son olmayacağı gibi bir his var içimde. İkibinbir yılında bizde de böyle olmuş bir çok banka kağıt kuleler gibi batmıştı.

Ev kredileri ve hacz edilen evler, ekonomik daralma, artan enerji fiyatları üst üste geldi ve bu zor günleri yaşıyoruz. Bu zor dönem bana göre en az bir yıl daha sürecek. İyi ve güçlü finans kurumları ayakta kalacak diğerleri masadan kalkmak zorunda. Bu L.Brothers olayı Enron'dan sonraki ikinci büyük şok. Bu gibi batışlar amatör yatırımcının tasarruflarını erittiği için, özellikle Amerika'da ekonomiyi bizden daha çok etkilemekte. Gelişmekte olan bizim ülkemiz gibi ülkelerin finans piyasalarına da gidecek olan büyük kaynakların önünü kesmekte. Bu durum bizim borsamız ne kadar ucuz olursa olsun orta vadedeki yükselişimizi de zora sokacak gibi... Bir de bunun üstüne bizdeki büyüme de nüfüs artış oranı düşüldüğünde negatif gibi...

Aslında baktığınızda bir çok sanayii hissesi oldukça ucuz. Hava durulmadan yapılacak bir şey yok gibi... Piyasalarda en büyüğünden en küçüğüne her zaman olan şu: yatırımcı korkacağı yerde umutlanır, umutlanması gereken yerde de korkar. Aklınızda bulunsun.

Dış ticaret açığı ve özel şirketlerin kur riskini de hesaba katmakta fayda var. Hisse almayı düşünürseniz şirketlerin borç durumlarını ve varsa kur risklerini de inceleyin, bence.
Selamlar

gökalpini

 
Toplam blog
: 41
: 1131
Kayıt tarihi
: 24.08.08
 
 

Makina mühendisiyim ve 1988 yılından beri İ.M.K.B.de bazen pofesyonel bazen amatör olarak igileniyor..