Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '12

 
Kategori
Teknoloji
 

BTK sehven 50 bin site kapatıyor

BTK SMS attırma izni olmayan 40 siteyi kapattırmak için 50 bin adet masum siteyi kapattırma kararı aldı. İşin acı tarafı, eğer sitenizin ya da hizmet verdiğiniz sitenin kapanması durumu söz konusuysa bunun düzeltmesini kağıt üstüne yazılmış bir postayla düzeltebiliyorsunuz, elektronik postayla değil...

BTK Türkiye’nin alanındaki en önemli işleri yapan düzenleyici kurumu. Ne zaman biri bir yerde yanlış yapsa o yanlışı düzeltmek için dereye giriyor. Ne var ki zaman zaman kendisi de yanlışlar yapıyor ve bu anlamda düzenleyiciyi düzenleyen bir kurum, basının dışında yok.

BTK geçtiğimiz günlerde kimi kurumların yetkisiz olarak kısa mesaj hizmeti sunduğunun farkına varmış. Bu kurumların ne kadar zamandır yetkisizi olarak SMS hizmeti sunduğunu burada tartışmayacağız. Bu kararın doğruluğu ya da yanlışlığı da bizi ilgilendiren bir konu değil. Kural koyucu BTK yanlış yaptıklarını söylüyorsa bu siteler kesinlikle kural dışı iş yapıyorlardır. BTK tüm internet servis sağlayıcılara gönderdiği bir kararla bu sitelere erişimin durdurulmasını istiyor.

Ancak BTK belki de verdiği en kötü kararla bu sitelerin sadece adreslere değil üstünde bulunduğu IP adreslere de erişim durdurulması emrini gönderiyor.

Olayın neden yanlış olduğunu daha iyi anlatabilmek için daha basit bir örnekle anlatalım: Diyelim ki bir bakkal dükkanı var ve sağlığa zararlı yiyecekler satıyor. BTK’nın kural koyucu olarak bu bakkal dükkanını kapatması lazım. BTK diyor ki bu bakkala bir daha kimse gitmesin. Ama bir yandan da diyor ki eğer bir bakkal dükkanını kapatırsak adam yan binaya başka bir dükkan açar. O yüzden radikal bir karar alarak mahalleyi erişime kapatıyor.

Bu noktada elbette şöyle yanlışlar ortaya çıkıyor:

1. O bakkal yüzünden konuyla alakası olmayan binlerce dükkan sebebini bilemedikleri bir biçimde, bir anda erişime kapatılıyor.

2. Elbette erişime kapandıklarının da farkına varamıyorlar. Mahallelerinde sakin sakin otururken bir anda dükkanlarına kimse gelmiyor ve neden gelmiyor diye baktıklarında eğer iyi birer teknologlarsa bunu anlayabiliyorlar.

3. Kötü bakkal kendiyle beraber bir sürü başka dükkanı da kapattırıyor. Ama adam kötü niyetli, bozuk yiyecekleri sattırmak istiyorsa mahallenin kapatılması ona koymuyor. O mahalle senin bu mahalle benim gezmeye hazır durumda hemen taşınıveriyor. Masum siteler aylarca orada kalırken kötü niyetli kişi çoktan kaldığı yerden işine devam ediyor.

Bir barındırma şirketi olan Ontek’in sahibi Murat Deligöz uygulamanın kendisi gibi şirketlere oldukça zarar verdiğini söylüyor: “Eğer sizin siteniz yasaklı bir IP adresi üstündeyse, sitenize erişilemediği gibi size gönderilen elektronik postalar gelmez oluyor, siz elektronik posta gönderemiyorsunuz. Ontek üstünde kapatılan IP tarafından kullanılan 3 bin adet site var. Yaptığım kısa bir çalışmayla zarar gören site sayısının 50 binin üstünde olduğunu gördük. BTK ile yaptığımız iletişim girişimleri ne yazık ki başarılı olmadı. Türkiye bundan büyük zarar görecek.”

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 1 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..