Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bu Gördüğünüz Kundak Değil

 

Eski Bir Gelenek…Kundak, Yeniden mi Canlanıyor? Aslında  hayır canlanmıyor

Kundak Konusunda Doğrular-Yanlışlar

Öncelikle "Swaddle" kelimesinin  Türkçe  tercümesi  kundak olmakla  birlikte,  Amerika'da  son yıllarda  moda  olan bebeği  sarma işleminin,  bizim  anladığımız manadaki gelenkesel kundaktan farklı  olduğunu  da  vurgulamak  gerekiyor. Bebeği  sarmanın çocuk bakımında mutlak bir gereklilik olmadığını vurgulayarak başlamak isityorum. Rahat ve sakin uyuyabilen, aşırı ağlamaları olmayan bir bebeğin sarılmasına gerek yoktur.

Bu makale kundaklamaya teşvik veya engel olmak amacıyla yazılmamıştır. Amacım bilimsel gerçekleri de göz önüne alarak ebeveynleri bu konuda elimden geldiğince bilinçlendirebilmek. Maalesef bebeği  sarmak konusu iki ucu keskin bıçak gibidir. Bunun hem faydaları hem sakıncaları bulunmaktadır. Uygulandığı takdirde bu doğrular bilinerek belli kurallara uyularak yapılmalıdır.

18. yy’a kadar çocuk bakımında neredeyse evrensel bir uygulama olan kundak, 18. yy’dan sonra özellikle de Batı toplumlarında giderek terk edilmeye başlanmış, ancak halen Ortadoğu’da bazı ülkelerde geleneksel olarak uygulanmasına devam edilen bir yöntemdir. Ancak son yıllarda aşırı ağlama krizlerini önlediği düşünülerek Amerika, İngiltere ve Hollanda gibi bazı batı ülkelerinde tekrar gündeme gelmeye başlamıştır,  ancak  daha  farklı  bir  şekilde.

Öncelikle yüzyıllarca kullanılan kundak neden terk edilmeye başlanmıştı ona bir bakalım. Biz doktorları kundağa karşı olmaya iten en önemli etmen özellikle de aşırı sıkı yapılan kundakların gelişimsel kalça çıkığı oranlarını ciddi bir şekilde arttırmasıydı. İkinci bir sakıncası özellikle de kendi kendine dönebilmeye başlayan bir bebeğin kundaklanması, onun kazara yüz üstü pozisyona dönmesi halinde ani bebek ölümünde de bir artışa neden olmasıdır. Bir yandan yenidoğan bir bebeğin ısı düzenlemesine yardımcı olurken, yanlış uygulandığında da aşırı ısınma dediğimiz hiperetermiye yol açmakatadır. Yine sıkı sarılan bir kundak Akciğerlerin sıkışmasına neden olarak, ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.

Peki, madem bu kadar sakıncaları var da Batı toplumlarında neden tekrar gündeme gelmeye başladı? Öncelikle  gündeme  gelen  sarma  şekli  bizim  anladığımız  manada  bir  sarma  işlemi değildir

Bebeği  sarma konusunda yapılan araştırmaları incelediğimizde sarılan bebeklerin kontrolsüz kol-bacak hareketleri nedeniyle kendi kendilerini uyandırmadıklarını  ve dolayısıyla daha uzun uyuduklarını görüyoruz. Bu bebekler daha rahat uykuya geçebiliyorlar. Kendi kendine dönebileceği yaşa kadar yüz üstüne geçişi önlediği için ani bebek ölüm sıklığında da azalma sağlar.

Özellikle çok ufak doğan prematüre bebekler sarıldıklarında daha az strese girmekte ve daha iyi bir sinirsel ve kas gelişimine sahip olmaktadırlar. bebeği  sarmanın sanıldığı gibi süre ve miktar açısından emzirme sürecine de olumsuz herhangi bir etkisi yoktur.

Bebek eğer sarılacaksa nelere dikkat edilmeli?

• İnce pamuklu bir kumaş seçilmeli
• Kalça eklemi rahataça aşağı yukarı ve yana hareket edecek şekilde alt kısım çok sıkı olmamalı
• Ancak sarma örtüsü kolayca çözülüp de çocuğun ağzını burnunu kapatacak, boğulmasına neden olacak şekilde de gevşek bağlanmamalıdır. 
• Aşırı sıcak ortamda bebeği sarmaktan kaçınılmalıdır.
• Çocuğun başı asla örtünün  içinde kalmamalıdır
• Örtüyle çocuğun göğsü arasına eliniz rahatça girebilmelidir.

Hangi bebekler sarılmamalı?

• Ailesinde kalça çıkığı öyküsü olanlar
• Kalça US’da ve/veya doktor muayenesinde kalça çıkığı riski bulunanlar
• Makat gelişi ile doğanlar
• Kendi kendine dönme ihtimali olan 3-4 aydan büyük bebekler
• Sarılmaktan hoşlanmayan bebekler

Kaynaklar: 
- Amerikan Pediatri Akademisi
- Pediatrics. 2007 Oct;120(4):e1097-106. Swaddling: a systematic review.

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

 

Bu videomuz da ilginizi çekebilir:

 

Hamilelikte Kilo Almak Kader mi?
 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..