Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '12

 
Kategori
Siyaset
 

Bu güne kadar çıkartılan kişiye özel yasalarımız

Bu güne kadar çıkartılan kişiye özel yasalarımız
 

Son günlerde kişiye özel çıkartılan yasalar ülkenin gündemini epey meşgul etti. Bende bu zamana kadar, kaç kişiye özel yasa çıkartıldı şöyle bir bakayım dedim.

Hani Aziz Yıldırım’a özel yasa diye Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen yasadan sonra veri toplamaya başladım. Aziz Yıldırım’a özel bir yasa olmayan 6222 sayılı yasa değiştirilince, Aziz Yıldırım bir türlü içeriden çıkamadı. Kendi deyimiyle Mayıs ayına kadar tutulacak herhalde!

Evet, gelelim kişiye özel yasalarımıza.

Milli İstihbarat Teşkilatı Yasasındaki değişiklik yüzünden  ‘kişiye özel yasa’ çıkartmakla eleştirilen AKP Hükümeti daha önce de kişiye özel yasalar çıkartmış ve benzer tepkilerle karşılaşmıştı. Ancak kendilerini o kadar güçlü görüyorlar ki; tepkilere aldırmamışlardı. Şimdi de aldırmıyorlar. Ve bıyık altından kıs kıs gülüyorlar.

Kişiye özel yasaların ilki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olmasının önünü açan yasaydı.

Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yararlandığı, naylon fatura kullanıcılarına af getiren düzenleme de çok eleştirilen kişiye özel yasalardandı.

AKP döneminde çıkarılan kişiye özel yasalardan ikisi  de TÜBİTAK Yasası’nda yapılan değişikliktir.

Saadet Partisi’nin genel başkanı Rahmetli Necmettin Erbakan'ın cezasını evinde çekmesini sağlayan yasal düzenlemede bunlardan biridir.

 Ergenekon sanıkları arasında yer alan Mehmet Haberal'ın tazminat davası kazandıktan sonra TBMM’ye sunulan ve hâkim ve savcılar hakkında tazminat davası açılamayacağına yönelik yasa önerisi de benzer girişimlerden biri hukuk tarihine geçen en önemli kişiye özel yasalarımızdan birisidir.

Tarihte yerini alan kişiye özel yasalarımız içinde en önemlisi, 10 yıldan beri ülkeyi yöneten Başbakan hakkında düzenlenen ve CHP’nin kayıtsız şartsız destek verdiği yasadır.

Kişiye özel yasaların çıkartılmasına neden olan olaylara göz atacak olursak;

Biliyorsunuz Sayın Başbakan hakkında Türk Ceza Yasası’nın 312. maddesi gereğince hüküm verilmişti. Ve bu nedenle 3 Kasım 2002 tarihindeki seçime adaylık başvurusu YSK tarafından sabıka kaydı nedeni ile reddedilmişti.

Bunun üzerine seçimde en çok oyu alan parti olan AKP’nin Abdullah Gül başbakanlığında kurduğu hükümetin ilk icraatı Anayasa’nın 76. Maddesindeki Milletvekili Seçimi ile ilgili maddeyi düzenleyen Yasası’nın 11. maddesi CHP’nin de desteğiyle değiştirildi. Bu değişiklikle; Sayın Başbakan ve benzer düşünce suçlarından mahkûm olanların adli sicil kaydının arşivden silinmesi kabul edildi. Bu yasayla yasaklı durumdan kurtulan Başbakan Erdoğan’a bir Siirt milletvekilinin istifa etmesi sağlanarak Meclis yolu açıldı.

Kamuoyunda büyük tepki gören yasalardan biri de eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan için gerçekleştirilen yasal düzenlemeydi. Daha önce çalıştığı özel kurumda naylon fatura düzenlemekten yargılanan Kemal Unakıtan için, AKP iktidarı 6 kez naylon faturaya af getiren yasal düzenlemelerini devreye sokmaya çalıştı. Ancak muhalefetin engellemesi ile bunda başarılı olamadı. Yedinci denemede naylon fatura düzenleyenlere getirilen af Meclis'ten geçti.

Ha birde Mısır ithalatına vergi indirimi sağlayan yasa var. O da Kemal Unakıtan’ın oğlu için özel çıkartılmış bir yasaydı. Bu yasa ile Mısır ithalatının indirim süresi oldukça kısa tutuldu ve vergi oranları kısa bir süre sonra yine aynı orana çekildi.
AKP döneminde birkaç kez değiştirilmek istenen TUBİTAK Yasası tasarısı her defasında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu ile karşılaştı. Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olduktan sonra yasa değişikliğini onayladı.

Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etti ama kararlar geriye dönük olmadığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 kişilik bilim kurulu üyelerinden 6’sını değiştirmiş ve kurumun başkanını da atamış olmasının sonuçları değişmedi.

Bu yasa ile ilgili epey söylenti çıktı. TUBİTAK Yasası’ndaki ısrarının altında ise AB fonlarından gelen milyonlarca liralık kaynağın rahat kullanılmasının yattığı bile söylendi!

Kamuoyunda "Erbakan Yasası" olarak bilinen yasa da kişiye özel yasalardan birisi olarak tarihe geçti.

Saadet Partisi’nin eski genel başkanı Rahmetli Necmettin Erbakan yargılandığı trilyon davasında mahkûm edilmişti. Rahmetli Erbakan bu cezasını deniz kenarındaki yazlığında çekerken, cezası(!) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedilmişti.

Ergenekon davası tutuklu sanıklarından CHP Milletvekili Mehmet Haberal, kendisi ile ilgili yanlış uygulama yaptıkları gerekçesiyle bazı hâkim ve savcılardan davacı olmuştu. Mehmet Haberal bu davaları kazandı ve hâkimlerin Mehmet Haberal'a tazminat ödemesine karar verildi. Ama AKP iktidarı bir yasa önerisi ile "hâkim ve savcılar hakkında tazminat davası açılamayacağına" yönelik düzenlemeyi yasalaştırdı.

Tabi MİT yasasından bir önceki yasamız da son dönemlerde çıkartılan Şike Yasası da kişiye özel olduğu için eleştirildi ve halen yargılanmakta olan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım için çıkartıldığı iddia edildi. Yıldırım yasadan doğrudan yararlanamasa da Cumhurbaşkanı tarafından veto edilirken, veto gerekçeleri arasında "kişiye özel" olma özelliği de sayıldı. Ancak Aziz Yıldırım hala içeride…

En son kişiye veya kişilere özel yasamızda MİT Yasası’nın 26. maddesindeki düzenlemeyle ilgili. Bu düzenleme sayesinde savcıların MİT Müsteşarı ve yardımcıları hakkında başlattığı soruşturma engellendi.

KCK ile MİT ilişkisi ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Oslo görüşmeleri bu soruşturmanın odağını oluşturmaktaydı.

Belki de soruşturmanın kendisine uzayabileceğini düşünen Başbakan Erdoğan derhal MİT Yasası’nda değişiklik yaptı ve MİT personelinin soruşturulmasında başbakanlık iznini şart koştu.

Şimdi heyecanla yeni kişiye özel yasalarımızın çıkmasını bekliyoruz. Yoksa yola nasıl devam ederiz?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..