Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '20

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Bu Hafta ki Durağımız: Adana

BU HAFTA Kİ DURAĞIMIZ: ADANA’DAYIZ.
 
Sevgili okurlar, şimdi ki durağımız Adana ilimizdeyiz. Bildiğiniz üzere internet üzerinden ücretli bir şekilde dizi film gibi yayınlar yapan bir platformda Adana’da yaşanıyormuşçasına anlatılan bir dizi çekilmektedir. Dizinin ismi “SIFIR BİR” kimileriniz duymuş, kimileriniz izlemiş belki de kimileriniz ilk kez şuan buradan, benden okuyorsunuz bilemiyorum. Ama 3-4 sezondur Adana çekimleri yapılıyor ve Adana bu nokta da derinlemesine işleniyor. Haberlere de baktığımız da Adana’da suç oranlarının olduğuna dair haberlere de rastlayabiliyoruz. Suç muhakkak ki her bölgede olabilir, ancak Adana havanın sıcak, insanlar daha gergin olabileceği bir bölge olabilmesine rağmen, dizi de anlatıldığı ya da haberlerde gözüktüğü gibi her saniyesi vukuat ile geçen bir yer değil tabi ki. Bilakis Adana ilimiz de çok mühim bir mesele söz konusu. Oda Sakıp Sabancı Merkez Camii’dir. Mimar Necip Dinç tarafından projelendirilen camii Hac Yolunda giden Müslümanlara hizmet vermesi amacı ile yapılma kararı alınmıştır. Bugün biz, Umre ibadetimizi gerçekleştirmek için ya da Hac ibadetimizi gerçekleştirmek için ne yapıyoruz? Ya bir Tur şirketi ile anlaşıp işlemleri yapıp uçakla çok kısa sürede gidiyoruz. Eğer bölgeye hâkimsek veya bireysel gitmek istiyorsak, vize işlemlerini bizzat halledip uçakla gidiyoruz. Peki, eskiden nasıldı? İnsanlar atlarla, develerle veya teknoloji ilerledikçe kendi araçları ile birkaç kişi bir araya gelerek otobüslerle gibi alternatif yollar kullanılıyordu. İşte Sakıp Sabancı Merkez Camii tam da bu amaca hizmet edilir vaziyette projelendirilmiştir. O kadar büyük bir yapıya sahiptir ki, 28.000 yanlış okumadınız, 28bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği kadar büyük bir yapı inşa edilmiştir. Peki, ne demek oluyor bu? Parçaları birleştirirsek, Hac yolunda gidenlerin sayısı oldukça kalabalık oluyordu, bu sebeple Hacıların orada ibadet etme ve ikamet etme imkânları meydana gelmiş oldu. Camii çok özel bir mantık ile tasarlanmış, camiinin içerisinde nereye gözünüzü dokundurmak isterseniz, orada bir anlam orada bir mana ile karşılaşıyorsunuz. Camide bulunan mimari öğeler İslamiyet ve Kuran-ı Kerim’de geçen rakamları temsil etmesi münasebetiyle ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor. Camide bulunan 4 yarım kubbe, 4 halife ve mezhebi, 5 tam kubbe İslam’in 5 şartını, 6 minare ise imanın 6 şartını simgeliyor. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avluda bulunan 28 kubbe ise Kuran-ı Kerim’de adı geçen 28 peygambere karşılık geliyor. Çok ayrıntılı ve büyük özenlerle tasarlanan camii’nin yapımı maddi imkânsızlıklarda dolayı yarıda kalınca Sakıp Sabancı tarafından yapılan yardımlar neticesinde tamamlanmıştır. Böylelikle, caminin adına Sakıp Sabancı Merkez Camii ismi verilmiştir. Adana sadece hac toplanma merkezi ile değil, topraklarında ki tarımsal verimlilik ile de çok değerli bir bölge. Akdeniz ikliminin yaşandığı Adana ilimiz de hava şartları sıcak bir rota izlediği için, yazın veya kışın fark etmeksizin tarımsal faaliyetlerde bulunabileceğiniz değerli toprakları olan bir bölgedir. Mesela ülkenin en verimli topraklarından Çukurova’da buğday, ay çiçek, zeytin, nar, mısır, narenciye(portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, pamuk, üzüm, yerfıstığı, bakla, börülce, fasulye, hıyar, badem, karpuz, kavun, yenidünya gibi birçok ürün üretilmektedir. Üretim klasik sulama sistemlerinden, yağmurlama (damla sulama) teknolojisine geçilmektedir. Adana Türkiye’nin en kalabalık 6’cı şehri olma özelliğini de taşımaktadır. 1,753 Milyon(2017) kişi sayısı ile yüz ölçümü olarak, 13.844 km²’dir. Telefon alan kodu: 0322 olan şehrin içerisinde 2 adet üniversite bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Çukurova Üniversitesi, diğeri ise Kanuni Üniversitesi’dir. Adana’yı diğer illerimizden ayıran diğer bir özelliği ise hepinizin bileceği üzere kebabıdır, Adana kebabıdır. Adana kebabı, Adana’ya özgü, “zırh” adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Peki, hiç düşündünüz mü? Adana Kebap ile Urfa Kebabı birbirinden ayıran özelliklerin en mühimi nedir?. Adana Kebap Acılı olan kebabımız olup, Urfa Kebap ise acısız olan kebabımızdır. Genel olarak toparlamak gerekirse, sıcak iklimi ve verimli toprakları, güzel insanları, yemekleri ile güzel Türkiye’mizin değerli bölgelerinden bir tanesidir.
 
Sevgili okurlar, bu hafta gözümün gördüğü, dilimin döndüğünce sizlere güzel ülkemizin Adana ilini anlatmaya elimden geldiğince gayret gösterdim. Umut ediyorum ki, hem bildiklerinizi pekiştirdiniz, hem de bilgi haznenize yeni bilgiler eklemiş oldunuz. Gelecek hafta ki durağımız Kahramanmaraş ilimiz olacak, neden ismi Kahramanmaraş? Neleri meşhurdur? Neler var? Neler yok? hepsini burada yazacağım. Hafta yeni yazımda görüşünceye dek, esen kalın.
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...