Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '11

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Budizmi Keşfetmeye Devam Ediyorum...

Kursun ilk günü tanışma ritüeli ile Kopan manastırının tarihçesini dinleyerek geçti. Eğitime katılan kişi sayısı 65 kişi. Yaş ortalaması ise bayağı düşük. Katılımcıların üçte biri 18-20 yaşlarında amerikalı gençlerden oluşuyor. Bu yaşta böyle güçlü öğretiyi deneyimledikleri için çok şanslılar. İkinci çoğunluk Almanya’dan, Üçüncü çoğunluk ise Fransa’dan gelmiş. 

İkinci günün sabahı meditasyonla başladık, meditasyondan sonra sabah Budizm öğretilerinin paylaşıldığı teaching class, öğlen yemeğinden sonra ise discussion group (tartışma grubu), öğleden sonra tekrar teaching class ile akşam yemeğinden önce ve sonra olmak üzere 2 ayrı meditasyon dersi ile günü tamamladık. Sabah teaching dersleri ile akşam meditasyonlarını İsveçli Nun Karin, sabah meditasyonunu Avustralyalı Nun Morin, öğleden sonraki teaching derslerini ise Tibetli Lama Tupten Gimpa veriyor olacak. Discussion gruplarında, Nun Karin’nin o günün ders konuları ile bağlantılı olarak hazırladığı soruları grup içinde paylaşıyoruz. Her grup 9-11 kişiden oluşuyordu. Teaching derslerinde ise karma, mutlak gerçek, ‘Ben’ Emptiness ve zihnin tanımı gibi basic Budizm konuları ile günlük hayattaki engeller ve bunların üstesinden nasıl gelinebileceği gibi konular anlatılıyor olacak. Meditasyon dersleri gayet iyi gidiyor. Karin çok iyi bir öğretmen, ondan bir çok şey öğreneceğimi hissediyorum. Bu arada derslerin yanında karma yoga görevimiz var ki bunlar sabah yataktan kalk zilini çalmak ve 3 öğün sonrası bulaşıkları yıkamaktan oluşuyor. Bulaşıklar için her öğün için 3 kişiye ihtiyaçları var. Bunun için de herkes hangi gün hangi öğün bulaşıkları yıkamak istiyor ise gidip ismini yazdırıyor. Ben 2.nci akşam yemeği bulaşıklarına ismimi yazdırdım. Kurs boyunca bir kere daha yıkamam gerekiyor. 

Eğitimin 3.ncü gününde Karmadan bahsedildi. Karma konusu herkesin merakını uyandırmıştı. Bazılarımız karma mekanizmasına inanmıyor, bazılarımız ise inanmayı diliyordu. Budizm inancına göre eğer bir canlıyı öldürür, hırsızlık yapar, yalan söyler, kötü konuşur veya dedikodu yaparsanız kesinlikle düşük leveldaki (lower realm) herhangi bir canlı olarak dünyaya geliyorsunuz. Örneğin; Diyelim ki bir insanı öldürdünüz, bir sonraki yaşamınızda kara fatma olarak dünyaya gelmeniz an meselesi. Yaptığınız kötülükler diğer yaşamanıza kesin kayıtlar (imprint) olarak aktarılıyor ve karmanızı dönüştürene kadar tekrar tekrar dünyaya geliyorsunuz. Tekrar dünyaya gelme döngüsünü kırmak için ise Dharma çalışması yapmanız gerekiyor. Dharma çalışmasından kastedilen ise Zihin çalışması (Meditasyon), Stupa ve Kora yolu etrafında yürümek, mala çekmek ( bizim tesbih ), dua etmek ve en önemlisi diğer canlılara zarar verme kararınıza uygun aksiyonları ve deneyimleri seçmeniz yani bol bol saflaştırma (Purification) yapmak. Karma kurallarının yumuşatılması mümkün değil. Herhangi bir kötülük yaptı iseniz vay halinize, her an bir inek, ördek veya böcek olarak dünyaya gelebilirsiniz. 

Budizm felsefesine göre Lamalar ve kutsal varlıklardan tekrar dünyaya gelmeleri talep edilirse öldükten sonra tekrar dünyaya gelmek zorundalar. Kopan’da bu şekilde Lamadan reenkarne olmuş 3 küçük monk yaşıyormuş. Hatta bir tanesi Great Lama ki böyle bir Great Lama’nın yüzyılda bir dünyaya gelirmiş. Yıllarca mağarada yaşayıp meditasyon yaparak aydınlanmayı keşfetmiş. Lamalar, Buddha’nın teaching’ini herkesle paylaştıkları ve evrenin gerçekliğine hakim oldukları için ölmeden önce niyetlerini öyle net bir şekilde dile getiriyorlarmış ki öldükten sonraki 49 günlük bar-do döneminde iken, bir okun yayından çıkması gibi bir sonraki yaşamındaki bedene doğru yol almaya başlıyorlarmış. Çocukken belli bir yaşa kadar da geçmiş yaşamlarını hatırlıyorlar, belli bir yaştan sonra da geçmiş yaşam anılarını unutuyorlarmış. Herkesin geçmiş yaşamı hakkında bilgi sahibi olmasının mümkün olacağına inanıyorlar. Ölüm anında ölümü kabullenip huzur içinde öldüğümüzde tekrar doğduğumuzda geçmiş yaşamı hatırlamamız daha kolay oluyormuş. Buddha’ya göre bedenin şu anki durumu, geçmiş yaşam, zihnin durumu ise gelecek yaşam hakkında bilgi veriyormuş.
3. günün sonunda 10 kişi kurstan ayrılmaya karar verdi!!!! 

4 ve 5 günde, duyguları tanımlamaya geçtik. Budizm felsefesine göre mutlu olmamızı engelleyen 84.000 adet duygu var ki bunları 3 ana başlıkta toplamışlar. Kızgınlık, öfke (anger); Cahillik (ignorance); Bağımlılık ( Attachment). 84.000 adet duyguyu bertaraf etmek yani dönüştürmek için ise 84.000 ayrı metod var. Bugün kızgınlik, öfke ile başladık. Hepsi de üzerinde ayrı ayrı çalışılması gereken enteresan konular. Önemli olan bize sundukları çözüm metodlarını sürekli uygulayarak geçmiş karmanın oluşma sebebini keşfederek sebep-sonuç döngüsünü kırmak. 

Benim de Niyetim bu zaten....İnşallah hedefime ulaşırım. Tekrar tekrar dünyaya gelmekten gerçekten yoruldum. Biraz da Nirvana dolaylarını görsem diyorum !!!!!! J))) 

Sevgiler 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..