Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Ekim '08

 
Kategori
Dünya
 

Bulut Dediğimiz Pamuk Yığınları...

Bulut Dediğimiz Pamuk Yığınları...
 


Farzedelim uçaktayız... Sadece birkaç dakika sonra, tıpkı karnabaharı andıran bulut kümelerinin tam üzerlerinden geçeceğiz... Boğazınıza aşırı düşkünseniz, bunları kocaman bir kremalı pastaya da benzetebilirsiniz tabii :-)) Bu krema tepelerini aşmak da ne hoş olur ama değil mi?..


Lâkin pilot "kümülüs" denilen o bulut kümelerinin yanından geçmek için hafifçe rota değiştirdi. Çünkü uçak o bulutlara bir dalarsa, meydana gelen sarsıntı yolcuları hayli rahatsız eder.


Bu tatsız olay, uçağa sık sık binenlerin hiç değilse 1-2 defa başına gelmiştir sanırım. Zira, bazen pilotlar istemeseler dahi bulutların arasından geçmek zorunda kalırlar. Bu durumda hostesler durumu yolculara duyurarak, kemerlerini bağlamalarını isterler.


Uçak kümülüs bulutlarının içerisinden geçerken, yolcular koltuklarında bir hayli sallanır ve sarsılırlar. Öyle ki, koltuklarına bağlı olmasalardı belki de havaya sıçrayacaklardı. Fakat yolcuların çoğu, bulut dediğimiz bu elle tutulamayan nesnenin, kocaman uçakları birer ceviz kabuğu gibi sallamasına bir türlü akıl erdiremezler.


Eğer pilotun vakti olsaydı, biraz da öğretmenliğe özenseydi, içerisinde bir kral gibi gezindiği bu gökyüzü imparatorluğu hakkında yolculara şunları anlatırdı belki...


"Hava sadece oksijen ve azottan ibaret değildir, içerisinde su buharı da vardır. Su denilen nesne, evimizin mutfağında bile üç değişik biçimdedir... Muslukta sıvı, buzdolabının buzluğunda katı ve çorbanın piştiği tencerenin üzerinde gaz hâlindedir. Ne var ki, su yalnız ateşin üzerinde buharlaşır diyemeyiz. Banyonun yıkanmış fayanslarının üzerindeki damlacıkların birkaç dakika içerisinde kaybolması, yıkanmış çamaşırların kuruması, suyun buharlaşması demektir. Lâkin bunun için havanın yeteri kadar kuru olması, yâni su buharıyla aşırı yüklü olmaması gereklidir.


Atmosferdeki su buharının miktarı her zaman aynı oranda bulunmaz. Havadaki nem miktarı fazla ise su yine sıvı hâle döner ki, bu duruma su buharının yoğunlaşması denir. O zaman meydana gelen çok küçük su zerrecikleri sanki havada asılı kalır. Yoğunlaşma alçakta, toprağa yakın yerde oluşmuşsa su "sis" biçiminde, yüksekte oluşmuşsa, "bulut" biçiminde kendini gösterir.


Yağmurdan sonra toprak, tıpkı banyodan sonra vücudumuz gibi, sıcak havada, soğuk havada olduğundan daha çabuk kurur. Bundan sonra, nemi emmiş ılık hava kütlesi, bilhassa yüksek bölgelerde, eğer bir soğuk hava kitlesine rastlarsa hemen soğur ve içerisindeki fazla su yoğunlaşır; işte bu durumda bulutlar ortaya çıkar."


Uçak denizin üzerinden geçtiği sırada, uzakta, üzeri bulutlarla kaplı bir ada görüyorsunuz... Yolcularını bu konuda da aydınlatmak isteyen aynı kaptan pilot şunları söyleyebilir...


"Şu adaya bakınız! Bulutların nasıl meydana geldikleri burada daha iyi anlaşılıyor. Günün ortasındayız; güneş karayı, çevresindeki denizden daha fazla ısıttı. Sıcak hava daima yükselme eğiliminde olduğundan, adanın üzerinden bir ılık hava kütlesi, yukarı doğru çıkmaya başladı.


Ne var ki, bu hava nemlidir... Çünkü dün bu adaya yağmur yağmıştı. Bu durumda yükselen ılık hava, yüksekte bulundukları için dağın eteklerinden çok daha soğuk olan tepeleri yalamaya başlayınca, havanın içerisindeki su buharı hemen yoğunlaşır. İşte bulutlar bu şekilde meydana gelirler. Bakın, dağın tepelerini iyice sarmışlar.


Biz adanın üzerinden ve bulutların içerisinden geçmemeye dikkât edeceğiz. Lâkin, eğer uçağımız adaya inecek olsaydı, bu ısınmış toprağın üzerinde uçmak zorunda kalacaktık ve bu esnada rastlayacağımız yükselen sıcak hava akımı, uçağımızı herhâlde çok sarsacaktı.


Bir uçağın etkisinde kaldığı sarsıntıların sorumlusu, asla bulutlar değildir!.. Asıl sorumlu, bir kır ateşinin üzerinde de görülen, gökte burgaçlar meydana getiren hava akımlarıdır. Bulutlar, ısınan havanın yükselirken daha soğuk hava tabakasına rastladığı yerlerde oluşur.


O tatlı, zararsız bulutları suçlamayınız!.. Onlar hava akımlarının sonucudur."


Tamam hocam... Yâni kaptan... Sağolasın, teşekkürler ediyorum blog camiası adına, Allah iniş takımlarına zeval vermesin :-))


Eveeett, artık inişe geçiyoruz sayın yolcular... Son bir bilgiyle uçuşu... ammaaann bloğu işte, tamamlıyorum... İşte değişik bulut türlerinin isimleri...


Kümülüs ... Altokümülüs ... Kümülonimbüs ... Stratüs ... Nimbostratüs ...


 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..