Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

ÇAĞAN SÖNMEZ'İN BAŞARISI

ORDU’DA GELECEĞİN ÇOK SESLİ MÜZİK DALINDA YENİ YETENEĞİ

Tüm sanat çevreleri, Orta Karadeniz’in incisi olan Ordu’nun kültür ve sanat bakımından ne denli önemli olduğunu çok iyi bilmektedirler. Tarihsel gelişimi içinde izlediğimiz zaman bu şehrin bir kültür kompleksi ile iç içedir. Ordu’nun tarihi oldukça köklüdür. Yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılardan elde edilen verilere göre Ordu ilimizin ilk yerleşim yerinin milattan önce VII. yüzyıla kadar uzandığı söylenmektedir. İl merkezinde yer alan ilk yerleşme yerinin ise Kirazlimanı mezarlığı yakınında yer alan Bozukkale eski adıyla Kotyora olduğu bilinmektedir. Tarihinde birçok uygarlığa, medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan bu güzel ilimiz aynı zamanda tarihi yerleri ve kültürel özellikleri ile birlikte de dikkat çekmektedir.

İşte böyle kültürel zenginliği olan bu ilin insanlarının kültürel donanımları da oldukça gelişmiş olmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin ilk belediye tiyatrosu da Ordu’da kurulmuş olması bu anlamda bu şehrin kültürel önemi hakkında bizlere önemli bilgiler vermektedir.

Fatsa Fen Lisesi 9.sınıf öğrencisi genç yetenek Çağan Sönmez Ordu Üniversitesi Ceren Özdemir Konser ve Konferans Salonunda piyano konseri gerçekleştirdi. Konsere Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Üniversitesi Müzik Ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, Ordu Mali Müşavirler Oda Başkanı Bahadır Baş, Ordu Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri, Fatsa Fen Lisesi, Pembe-İzzet Şahin Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile sanatseverler katıldı.

Çağan Sönmez tarafından gerçekleştirilen piyano resitali programı şöyle idi:

J.S. Bach - Do Minör 3 Sesli Envansiyon No.2 BWV. 788,

J.S. BACH - Si Minör 3 Sesli Envansiyon No.15 BWV. 801,

C.F.E. BACH - Do minör Solfeggio Re Majör,

M.CLEMENTI - Sonatin Op.37 No.2 1. Bölüm,

F. KUHLAU - La Minör Sonatin Op.88 No.3 (III. Bölüm)

L. V. BEETHOVEN - Mi Majör Sonat Op.14 No.1. Esrin bölümleri şöyle:

I. Bölüm: Allegro, II. Bölüm: Allegretto, III. Bölüm: Rondo, Allegro comodo,

F.MENDELSSOHN-BARTOLDY- Venetian Gondola Lied Op. 30 No. 6,

F.CHOPIN-Si Minör Walz. Op.69, No 2

N. LEVENT, Özlem, son olarak da

M. Sun’un Yurt renkleri adlı eserinden (I. Kitap) ‘’Köçekçemsi’’ adlı eserini seslendirerek programını tamamladı ve uzun süren alkışlara selam vererek karşılık verdi. Daha sonra sahneye gelen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler, genç yetenek Çağan Sömez’e plaket vererek onu kutlayarak, kendisini yüreklendirici bir konuşma ile kutladı.

Konserden sonra görüşlerine başvurduğum Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, genç yetenek Çağan Sönmez için şu görüşlere değindi:

‘’Çağan Sönmez adındaki bu genç yeteneğin Ordu ilinde yetişiyor olmasından son derece memnun oldum. Kendisi bir fen lisesi öğrencisi, Güzel Sanatlar Lisesi veya Fakültesi öğrencisi de değil. Buna rağmen böyle bir başarı göstermesi, başta ben olmak üzere herkesi çok memnun etti. Bu başarıda emeği geçenleri yürekten kutluyorum.’’

Çağan Sönmez'in piyano eğitmeni Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Çalgı Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doc. Dr. Köksal Apaydınlı da öğrencisi hakkında şunlara değindi:

‘’Çağan Sönmez son derece yetenekli bir öğrencim, fen lisesi öğrencisi de olduğu için mükemmel bir matematik kafa ile, müzikte her sorunu rahatlıkla çözüyor. Deşifresi mükemmel, verdiğim her şeyi mükemmel bir şekilde kapıyor. Her şeyden önemlisi bu işi severek yapıyor. Kendisinden çok memnunum. Onun çok daha iyi bir konumda olacağına güvenim sonsuzdur.’’

Çağan SÖNMEZ 2003 yılında Ordu’da doğdu. Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzikoloji Bölümü öğretim elemanı öğretim görevlisi Dr. Varol Çiçek ile sekiz yaşında başladığı piyano eğitimine Çalgı Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Köksal Apaydınlı ile devam etti. 2019 yılında Ordu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ODUSEM) piyano öğrencisi olarak ilk resitalini gerçekleştirdi. Aynı yıl Perşembe Belediyesi Kültür ve Sanat Yaz Festivalinde konser verdi. 2021 yılının Aralık ayında ünlü keman sanatçısı Cihat Askın tarafından düzenlenen ve uluslararası jüri tarafından değerlendirilen "Uluslararası CAKA (Cihat Askın ve Küçük Arkadaşları) Online Müzik Yarışmasında Piyano ve Tuşlu Çalgılar Alanı ‘’C’’ Kategorisinin (11- 14 yaş) üçüncülüğe layık görüldü ve Bronz Yıldız madalyası kazandı.

Fatsa Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencisi olan Çağan Sönmez okul dışı zamanlarında Doç. Dr. Köksal Apaydınlı ile piyano, Öğ. Gör. Dr. Varol Çiçek ile de müzik teorisi derslerine devam etmektedir.

Anadolu’nun kuzeyinden, Orta Karadeniz’den böyle bir yeteneğin ortaya çıkması ve bunu severek yapıyor olması, herkes gibi beni de son derece mutlu etti. Başta genç yetenek Çağan Sönmez olmak üzere, ailesi, öğretmenleri ve bu düzenlemeyi gerçekleştiren Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi yönetimini yürekten kutluyor, genç yeteneğimizi uluslararası sahalardaki başarılarını dört gözle bekliyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..