Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

SES GÜNÜ VE SCHUBERT KONSERİ

DÜNYA SES GÜNÜ VE SCHUBERT KONSERLERİ

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat dalı 16 Nisan Dünya Ses Günü nedeniyle Beşiktaş Belediyesi Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde bugüne özgü konferans ve konser dinletisi yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Opera Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Tülay Uyar Hatip, günün özellikleri hakkında kısaca şunlara değindi:

‘’Bugün Dünya Ses Günü, sesin önemine vurgu yapmak için 2012 yılından beri kutlanmaktadır.  Ses, yaşamımızda iletişimin bir parçası ve sanatsal bir araçtır. Ses bilimi, biyoloji, psikoloji ve biyoritmin bileşiminden oluşmaktadır. Ses, anlamsal ve duygusal iletişimin en önemli aracıdır. Bu sebeple ses, işitsel, fiziksel algı; nöroloji, psikoloji ve dil bilimidir. Ses sadece eğitimde değil, yaşamımızda da çok önemli bir rol oynamaktadır, şarkı söylerken müzikal bir enstrümandır. Opera sanatçıları olarak bizler ve yetiştirdiğimiz kıymetli öğrencilerimiz Dünyamızdır.’’

Daha sonra sesimiz ve dünyamız konulu konferans için İDK Opera ASD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Koçak, ses günü ile bilimsel konferans verdi.

Konferansın ardından MSGSÜİDK Opera ASD Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin, piyanoda Öğr. Gör. Önder CEBECİ eşliğindeki konseri başladı.

Konser programı şöyle idi:

G. VERDI – I Vespri Siciliani operasından Elena arya / “Mercé, dilette amiche” Pelin ÖLÜÇ Lisans 4

G. DONIZETTI – Don Pasquale Operası’ndan Norina Arya / “Quel guardo il cavaliere” Duha ALKAN Lisans 3

W.A. MOZART – Cosi Fan Tutte Operası’ndan Guglielmo arya / “Rivolgete a lui lo sguardo” Fevzi ÇANKAYA Yüksek Lisans

J. MASSANET – Herodiade Operası’ndan Salome arya / "Il est doux, il est bon" Hazal GÜVENEL Yüksek Lisans

A. PONCHIELLI – La Gioconda Operası’ndan Alvise Badoero arya / “Sì, morir ella de'!” Bektaş Ozan KUTLAR Yüksek Lisans

Bu öğrenci konserinden sonra aynı salonda akşam Dünya Ses Günü Oda Müziği Konseri vardı. Klarinette And KARABACAK ve piyanoda Silvano ZABEO eşliğinde Tülay Uyar HATİP konseri yer aldı. Konser programında şu eserler yer aldı:

H.J.WASSERMAN "Nachtlied von Goethe" 6'

W.A.MOZART "Lied der Trennung" 5.15'

W.A.MOZART "Abendempfindung an Laura" 5.35'

F.SCHUBERT "Romanze" 3.23'

F.SCHUBERT "Salve Regina in A" 9'

F.SCHUBERT "Der Hirt auf dem Felsen" 12'

Bu güzel parçalarla Dünya Ses günü etkinliği başarılı bir şekilde sona erdi.

Bir başka konser de 19 Nisan 2022 akşamı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nindi ve programda FRANZ SCHUBERT’in (1797-1828) oda müziği eserlerine yer verildi. Soprano Tülay UYAR HATİP’in solist olarak katıldığı oda müziği konserinde, solo klarinette Ecesu SERTESEN ve piyanoda Fügen YİĞİTGİL yer aldılar. Oda Müziği orkestrasının sanatçıları da 1.Keman Arda GÜVEN/ 1.Keman Asaf ÖKSÜZ/ 2.Keman Cansu DURMAZ/ Viyola Alara AÇIKBAŞ ve Viyolonsel Seren Gülizar KARABEY’den oluşuyordu.

Konserin ilk eseri olan “Die Verschworenen: Romanze”, D.787 için sopranomuz Tülay Uyar Hatip ve İDOB Orkestrası klarinet sanatçısı Ecesu Sertesen güzel bir romanla seyircileri buluşturdular. İkinci eser Franz Schubert’in çok sevilen ve sıklıkla icra edilen Ave Maria” (Ellens Gesang III), D.839, Op.52, No.6 keman solosu olarak başarılı bir şekilde icra edildi.

“Salve Regina”, Op.153, D.676 bestecinin en sevilen şarkılarından biridir. Sopranomuza burada yaylılar dörtlüsü eşlik etti.

Franz Schubert’in Do Major, D. 956 Yaylılar Dörtlüsü sıradaki eserdi.

Sonraki eser ise bestecinin “Fierrabras: Ouverture”, D. 796 idi sanatçılar tarafından başarılı bir şekilde yorumlandı.

“Der Hirt auf dem Felsen”, D.965 ise soprano, yaylılar dörtlüsü ve piyano icra edilen Franz Scubert’in konserdeki son eseri idi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat dalı başkanı Doç. Tülay Uyar Hatip böylece bir masterclass çalışmasıyla birlikte peş peşe iki konsere imza atmış oldu. Opera sanatçılarının olmazsa olmazı olan ses ile ilgili bu masterlass ve ardından öğrencilerinin konseri bizlere geleceğimiz için umut verdi. Aynı akşam Beşiktaş ile sonraki Kadıköy konserleri ile katılımcılara mutlu anlar yaşattılar. Bu arada, son konsere ev sahipliği yapan İstanbul Devlet Opera ve Balesi kurumu ile sanatçıları da yürekten kutluyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..