Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '12

 
Kategori
Haber
 

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Burdur’da

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Burdur’da
 

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı


Çanakkale savaşlarını Anadolu’da anlatmak amacıyla Tarihçi Ahmet Uslu tarafından “Çanakkale ruhunu Türkiye’de yaşatıyoruz; Şehitler diyarından Anadolu’ya!” sloganlarıyla kurulan, Doğtaş sponsorluğunda hazırlanan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Burdur Belediyesinin davetiyle Burdur’a geldi. Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya bugün müzeyi gezerek incelemelerde bulundu.
 
Çanakkale savaşlarını Anadolu’da anlatmak amacıyla Tarihçi Ahmet Uslu tarafından “Çanakkale ruhunu Türkiye’de yaşatıyoruz; Şehitler diyarından Anadolu’ya!” sloganlarıyla ve Doğtaş sponsorluğunda hazırlanan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı, Başkan Akkaya’nın davetiyle Burdur’a geldi. Cumhuriyet Meydanında eski Belediyenin önünde konuşlanan ve Burdur halkının beğenisine sunulan tırı Başkan Akkaya bugün (29 Kasım 2012 günü) müzeyi gezerek incelemelerde bulundu. Müze bir hafta halka açık duracak.
 
İzleyiciler tarafından, bıçak, kama, silah, tüfek, tabanca, mermi, savaş giysisi vs savaş kalıntılarından, siperdeki askerler ve bir yaralının ameliyatı gibi canlandırmalarla Çanakkale destanını halka anlatmaya ve Çanakkale ruhunu yaşatmaya çalışan müzenin girişine bir yanda Mustafa Kemal’in diğer yanına da Seyit Onbaşının heykelinin konması müzeye ayrı bir anlam kattığı belirtildi.
 
Tanıtım broşüründe, “Şehitler Diyarından Anadolu’ya…” başlığı ile şu görüşler ileri sürülüyor: “Çanakkale Savaş Malzemesi ve Görsellerin Anadolu’ya taşınmasının esas amacı günümüzde çok yıpranan ve gücünü yitiren tarih şuuruna sahip çıkmaktır. 1915’de çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde vatan savunması için kenetlenmeleri, günümüzde yaşanan yapay ayrışmaların anlamsızlığını ortaya koymaktadır.
 
Vatan savunması için 1915’de omuz omuza savaşan bugün Çanakkale’de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratılmak istenen kaos ortamı ‘Çanakkale ruhunun’ anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacaktır. Zira Çanakkale savaşı tarih sahnesinden silinmek istenen milletin tek bir yumruk gibi istilacılara gereken karşılığı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanıdır.
 
 Anadolu’nun bağrından kopan Çanakkale’de kaybettiğimiz 253 bin vatan evladının anılarını malzeme ve görsellerini torunlarına, Anadolu’ya götürüyoruz. 1915’de kan ve barut kokusundan baharın gelmediği Çanakkale’den…”
 
Başkan Akkaya müzeyi Tarihçi Ahmet Uslu’nun rehberliğinde gezdi. Çıkışta Uslu Başkan Akkaya’ya minyatür bir top arabası hediye etti. Başkan Akkaya burada yaptığı konuşmada müzenin çok güzel hazırlanmış olduğunu, Çanakkale ruhunu çok iyi ve çarpıcı yansıttığını, gezerken o günleri yaşıyor gibi olduğunu ve çok duygulandığını, hazırlayanlara ve emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirtti.
 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..