Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '10

 
Kategori
Ankara
 

Çankaya "Yeni Toplumcu Belediyecilik" (3)

Çankaya "Yeni Toplumcu Belediyecilik" (3)
 

Çankaya Belediye Başkanı Şehir Plancısı Haki Bülent TANIK, Çankaya Belediyesi hizmet binası ve Kızılay merkezi konusunda farklı farklı değerlendirmelerde bulunmaktadır.

Konuşmalarında "SSK binasını yıkacağız, meydan yapacağız" düşüncesini telaffuz etmiş, Sayın Cumhurbaşkanını ziyaretlerinde ve bazı bakanlarla yapmış olduğu görüşmelerde "Kızılay rant binasını Çankaya belediyesi hizmet binası haline getirmek, SSK binasını satın alarak burayı yıkıp, kent meydanı olarak kullanmak düşüncelerinde ısrarcı olduklarını" bu konuda olumlu yaklaşımlarla karşılaştıklarını basına açıklamıştır.

Daha önce de Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan Milli Müdafaa Caddesi'nde bulunan binaya, Çankaya Belediyesini taşımak istediğini, kira yükünden kurtulmak amacında olduğunu ifade etmişti.

Son olarak da Sayın Başbakanla yapmış olduğu sürpriz görüşmede, Başkentin göbeği Kızılay'ın araç trafiğine kapatılıp, yaya bölgesi olması konusunda görüştüklerini açıklamıştır. Başbakanın "bizden daha radikal fikirleri var" demiştir.

Çankaya hizmet binası

* Belediye yönetimi; hizmet binasını Kızılay'a taşıma konusunda "Kızılay kent merkezini yeniden ihya etmek, merkezin canlandırılması, ticaretin yeniden hayat bulması" gerekçelerine sığınıyor. Belediye Başkanı Kızılay'la ilgili her konuşmasında ticaret kelimesini telaffuz ediyor. Esasen, Kızılay her zaman canlı ve ticari faaliyetleri gelişkin bir merkezdir. Neden hizmet binası aranıyor?

* Şuan hizmetlerin verildiği mevcut eski kolej binası hem az katlı, hem de koruma kurulu tarafından tescillenmiş, avlusu olan, araç trafiğine uygun, Kızılay rant binası ve Büyükşehir Milli Müdafaa Caddesi'nde bulunan çok katlı binalar ile mukayese edilemeyecek oranda hizmet için elverişli bir yapıdır. Kızılay merkezine 5 dakika yürüme mesafesindedir.

* Öte yandan, bina önceki yönetim tarafından kiralanmış ve milyarlarca Türk Lirası tadilat-yerleşim vb. masraflar yapılmıştır. Başka bir binaya taşınarak, ikinci bir defa daha tadilat ve yerleşim masrafları yapmaya gerek var mı? Sayın Başkan, şuan hizmet vermiş olduğu mevcut eski kolej binasını, TED'le görüşerek satın alamaz mı?

* Bir iki kişinin planlaması ve bu konularda teknik yetersizliği bilinen belediye meclisinin kararıyla bina değiştirilemez! Bu konuda ısrarcı olunması "Yeni Toplumcu Belediyecilik" ilkelerine de aykırıdır! CHP'ye oy vermiş yurttaşlar olarak, oldu-bittiye getirilmesini, halka sorulmadan bina değiştirilmesini ve ikinci bir defa daha masraf yapılmasını tasvip etmiyoruz!

* Belediye yetkililerinin iki de bir dile getirdikleri, "sorunları yurttaşlarla çözmenin" yolu, sürekli toplantılar yapıp, sonra kendi bildiğini okumak değildir! Bu konuda açıklayıcı anket düzenlenmesini, sandık konulmasını, Çankaya halkının reyine başvurulmasını bekliyoruz! Bana göre, Çankaya Belediyesi hizmet binası uygun bir işlevsellik ve konumdadır...

Kızılay meydan muharebesi

* SSK binası bilindiği gibi; çeşitli işyerleri ile birlikte, yoğun olarak barların, birahanelerin, meyhanelerin bir arada bulunduğu "Kızılay Eğlence Merkezidir."

* Sayın Cumhurbaşkanının ve bazı bakanların olur vermeleri, gayet tabii bir şeydir! "SSK binasını yıkacağız, meydan yapacağız" diyen belediye yönetimine, Mimarlar Odası Ankara Şubesi 40'ıncı dönem yönetimi bir tek kelime dahi söylememiştir. Acaba neden?

* Mimarlar Odası Ankara Şubesi 40'ıncı dönem yönetimi, (21 Şubat itibariyle görevleri sona ermiştir) sözüm ona teşbih yaparak, "Mülkiyeliler Birliği" binasının yıkılması kararına karşın, MÜLKİYET'İ BİZİMDİR yazısında bakın neler söylemektedir.

* "Kızılay Binası, Milka Pastanesi, Bulvar Palas, Yeni Sahne, Körfez Lokantası birer birer elimizden alınmıştı... Bir kenti kent yapan, binaları ve çevresini önemli kılan yaşanmışlıklardır. Bu yaşanmışlıklar taş taş üstüne koymak, emekle mücadeleyle olmuştur. Bu nedenledir ki bazı mekanların özel anlamları vardır" demektedir... Pekala, SSK binasında yaşanmışlıklar yok mu? Oradaki mekanların özel anlamları yok mu?

* Türk Halkı, hiçbir zaman yıkıcılıktan ve yıkıcılardan haz etmemiş ve siyasi tarihimizde bunu birçok örneklerle kanıtlamıştır. Hatta, hükümeti yıkan ülke kurucusu siyasi partiyi bile, 1999 milletvekili genel seçimlerinde barajın altında bırakarak cezalandırmıştır!

* Kızılay'da SSK binasının bulunduğu alan; Sakarya Caddesi ile Ziya Gökalp Bulvarı, Selanik Caddesi ve İnkılap Sokak arasında küçük bir yerdir. Meydan için elverişli bir yer seçimi değildir! Bana göre, en uygun yer, Kocatepe Camisi'nin bulunduğu alandır.

* TBMM'ne, Kızılay'a, Kolej'e, Esat'a 8-10 dakika yürüme mesafesindedir. Mithat Paşa Caddesi, Selanik Caddesi, Dr. Mediha Eldem, Bayındır, Hatay, Kızılırmak ve Olgunlar Sokakları ile Bankacı, Bardacık ve Binektaşı Sokaklarının kesiştiği, Meşrutiyet ve Libya Caddelerine paralel ve araç trafiğinin nispeten az olduğu gerçek bir meydandır!

* İŞTE MEYDAN, mademki ihtiyaç söz konusu, Kocatepe Camisi yıkılarak(!) meydan oraya yapılmalıdır. Bu konuda, Sayın Cumhurbaşkanından ve ilgili bakanlardan icazet alında görelim...

foto: Eski TED Koleji, Çankaya Belediye Başkanlığı.

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..