Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Cemaat şeffaf olabilir mi?

Cemaat şeffaf olabilir mi?
 

Şeffaflık olabilirmi?


Sorunun cevabını başta söylemek gerekirse hem evet hem hayır diyebiliriz.

Neden evet diyebiliriz derseniz cevabı bence basit. Hayır kısımına ise daha sonra gelelim. Zaten var olan kurum ve kuruluşlarıyla cemaat yeterince şeffaf. Nasıl yani der gibisiniz. Cemaat hareketinin var olan tüm resmi kurumları vergiye tabii diğer mükellefler gibi denetlenen kurumlardır. Okulu yurdu diğer işletmeleri devlet tarafından kontrol altındadır. Yurtdışı faaliyetleride bulunduğu ülkelerde kanunlar çerçevesinde hareket etmektedir. Kanuna aykırı bir durum varsa gerekli yaptırımları uygulamak devletlerin görevidir zaten. Bu kısım kolaydı...

Neden şeffaf olamaz sorusu ise karmaşık kısmı. Cemaatin şu anda resmi bir çatı örgütü var mı? Yok. Belki çeşitli dernekleri olabilir ama benim kastettiğim tüm cemaati kapsayan bir yapı yok, zaten olmasıda imkansız. Gönüllülük esasına göre çalışıyorlar. İsteyen gidip içlerinde bulunup faaliyetlerine dahil olabilir. İsteyen tüm mesaisini harcar isteyen ayda bir uğrar. Çayını içer kalkar. İsteyen maddi destek olur isteyen olmaz. İsteyen öğrenci evinde kalır isteyen ayrılır. Üstelik Türkiye gibi devletin şeffaf olmadığı bir ülkede insanlar fişlenme korkusuyla zaten kendi dünya görüşünü gizlerler. Bu cemaat için böyle olduğu gibi diğer insanlar içinde böyle. Yani Alevi vatandaş yada yahudi bir vatandaş kimliğini açık etmeye çekinmektedir. Ayrıca cemaate mensup bireylere söylenen şeylerin bir bağlayıcılığı olmadığını bilir. İşadamı yurt yapacağım demiş sonrada yapmamışsa bir bağlayıcılığınız olamaz. Adamı bu konuda zorlayamazsınız. 

Belki önümüzdeki yıllarda devlet şeffaf ve objektif olur, tüm vatandaşlar kendini güvende hissederse daha şeffaf yapılar oluşur. 

Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 5
: 144
Kayıt tarihi
: 29.11.13
 
 

Akademisyen ..