Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Cesaret

Cesaret

Cesaret sözlükte; atılgan yürekli korkusuz ve Yiğitlik anlamlarına gelen Arapça bir terimdir.

Aslında cesaret her alanda kendine has özelliği yâda anlamı olan bir kavramdır. Kendi içerisinde pekâlâ kısımlara ayrılacağı gibi kullanıldığı alanlarla da sınırlı olmayan bir duruş ve ahlak ilkesi olarak ta anlaşılır karşımızda durmaktadır.

Peygamberimiz (sav); Uhud harbine hazırlandığı sırada onun gerçek cesaretine tarihin verilerinde tanık olmaktayız., zira O harbi Medine içinde savunma savaşını istiyordu, Medine’nin dışında olacağına oy çokluğuyla karar çıkınca peygamberimiz zırhını giydi ve savaşa hazırlandı, sonra karşıt görüşlüler peygamberimize gelerek Medine savunma savaşı yapalım dediler. Hani o meşhur sözü, Peygamberimiz zırhını giyen peygamber çıkarmaz yanıtını verdi ve savaşa koyuldular.

Kararlık önemli bir erdemdir, bir insan aldığı karar doğrultusunda zararda etse kazanmıştır zira o ideallerinin peşinden gitmiş cesur biridir.

Toplumda bilim adamları adalet dağıtıcıları ve karar vericiler şayet ilkelerinden ve karalıklarında taviz verirlerse toplumun hepsi bunda etkilenir, hiyerarşi dediğimiz durum bozulur toplumda umutsuzluk olur.

Özellikle din alanında önüne gelen herkes konuşması gibi, , âlimler susmuş dinde en son konuşması gerekenler onun bunun ağzıyla konuşuyor, İslam dinin sahibi Allah tır, Allah kitabında konuşmuştur, bize düşen ise onun anlamaktır.

Birde bilim adamları cesur olmalıdır zira bilim bunu emrediyor bilim adına ise hiç alakası olamayan kişilerin konuşması gibi, mesela deprem konusunu hukukçular, din konusunu gazeteciler televizyoncular, sağlık konusunu doktorlar dışında kalan kim varsa onlar konuşuyor, yanı kısacası konuşmaması gerekenler konuşuyor, konuşmakla da yetinmiyorlar yargılıyorlar.

Tabi bu insanların böyle konuşmasını hepten de yadırgamamak lazım zira konuşması ve bizleri bilgilendirmesi gereken kişilerin konuşmamalarından kaynaklanmalıdır.

Son zamanlarda aşı konusunda milletin epey kafası karışık, doktorların bunu şayet gerçekten zararlıysa ve önüne geçilemeyen hastalıklara sebebiyet veriyorsa cesurca açıklamaları gerekiyor, şayet pandemi hastalığına faydalı ise çare ise milleti buna ikna etsinler zira bundan doktorlar ve bu işin uzmanları mesuldürler.

Yıllar önce izlediğim bir Hollywood filminde oyuncu, Burt Lancaster, bu sözü her zaman kulaklarımda çınlamıştır,rol iacabida olsa O hayatı cesur yaşayın, diyordu.

Cesaret yoksa hayat gerçekleten tuzaklarla dolar istismarlar artar garibanlar çaresizler zor durumda kalır.

Peygamberimiz (sav) bu olaya dikkat çekerek söyle demiştir.

 Ümmetimin başına aldatıcı yıllar gelecek ve bu yıllarda sadıklar yalanlanacak ve yalancılar tasdik edilecektir. Hain, güvenilir ve emin insan bilinecek, emin insan da hain muamelesi görecektir. Ruvaybide konuşacak ve başa buyruk olacaktır. Ya Resulullah: Ruvaybide kim ola ki? Diye sorulduğunda Resulullah şöyle cevap verecektir: Kamu adına konuşacak değersiz ve sefih adamdır.  

Saygılarımla…

 

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..