Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ceviz yemenin faydaları…

Ceviz yemenin faydaları…
 

Önce cevizin tarihçesine bir bakalım.

Ceviz; Fransa’nın güneybatısında sekiz bin yıl önceye kadar giden taş­laşmış ceviz kabuğu bulunmasıyla, tarihinin ne kadar eskiye dayandığı bilinen bir gerçektir. Daha da şaşırtıcı olan cevizlerin kavrulmuş olmasıdır!

Kil tabletlerinin üzerindeki yazıtlar cevizin M.O. 2000'de Mezopotamya da bulunduğunu anlatmaktadır, İngiliz cevizi Hindistan da Hazar Denizi ile çevrelenmiş bölgelerde ortaya çıkmıştır. M.S. dördüncü yüzyılda Romalılar cevizi Avrupa’ya tanıtmışlardır. Ceviz İngiliz ticaret gemileri ile Birleşik Devletlere yolunu yapmıştır. Beyaz ve siyah cevizler özellikle Appalaş Dağları ve Orta Missisipi Vadisi bölgeleri olmak üzere Kuzey Amerika’nın yerlisi Kaliforniya da yetişmektedir.

Romalılar, kötülüğü kovması, sağlık ve bereket getirmesi için düğüne gelen konukların üzerine ceviz atarlarmış.

• Orta Çağ Avrupa'sında cevizin sara nöbetinden, savaşlardan ve şeytani güçlerden koruduğuna inanılırmış.
• Fransız köylüleri, eve bereket getirsin diye tavana içi ceviz dolu bir çanta asarlarmış.
• Gelinler ileride doğacak bebeklerini emzirirken bol sütleri olsun diye şehrin en büyük ceviz ağacının etrafında dönerek dans ederlermiş.

Bu kadar tarihsel övgüyü alan cevizin içinde neler var?

Bileşimi

İçinde A, B1, B6 vitaminleriyle, sodyum klor, magnezyum, potasyum ve çinko bulunur. Kuru yemiş olarak tüketilen ceviz, tatlılara ve helvalara konur. Bol miktarda çinko ve bakırı ihtiva eden cevizin yaprakları, meyvesi ve meyvesinden çıkarılan yağ, birçok rahatsızlığa iyi gelen kuvvetli bir besin maddesidir.

Besin değerleri: (100 gram Ceviz için)

A vitamini: 30 İ.U.
Tiamin 0,48 mg.
Niasin: 1.2 mg.
Fosfor: 380 mg.
Kalsiyum: 83 mg.
Potasyum: 225 mg.
Demir: 2.1 mg.
C vitamini: 3 mg.
Yağ: 64.4 gr.
Karbonhidrat: 15.6 gr.
Protein: 15.0 gr.
Kalori: 654  

Ceviz Yemek İçin  Önemli Nedenler… 

Dünyada ve Türkiye’de 10 yıldır yapılan klinik ve bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanılarak hazırlanan raporda, cevizin faydalarıyla ilgili olarak şunlar kaydedildi:

1. Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.

2. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

3. Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.

4. Cevizdeki l-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri var.

5. Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya’da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.

6. Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranış bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemleniyor. Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengin.

7. Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor.

8. Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.

9. Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri sürülüyor.

10. Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.

Ceviz biraz pahalı olsa da yemek lazım!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..