Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

CHP Delege Seçimleri Ertelensin! Önce Demokratikleşme Gerçekleştirilsin!

CHP Delege Seçimleri Ertelensin! Önce Demokratikleşme Gerçekleştirilsin!
 

CHP Parti Tüzüğü ve kongreler yönetmeliğinin birçok maddesinde parti içi demokrasiye aykırı hükümler mevcuttur! Bu konuyu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyeleri ve Parti Meclisi (PM) Üyeleri adı gibi bilmektedir! Lafı uzatmadan direk konuya giriyoruz. 

CHP'de Tabanın Sesi listesinde de yer alarak, son kurultayda seçilen 9 Parti Meclisi Üyesine daha önce gönderilen demokratikleşme talebimizi yineliyoruz . Parti Meclisimizi göreve davet ediyoruz. Feodal yapı, halkçı-devrimci üyelerin önünü tıkamaktadır. Partimizde; gençlerin, sol ve sosyalistlerin önünün açılması, ülkemizin getirilen zor süreçlerden çıkışının yönünü de tayin edeceği açıktır. O nedenle Delege Seçimleri demokratikleşme programının alt kademesini teşkil eder.

PARTİ MECLİSİNİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI

11 Parti Meclisi Üyesi Tüzüğün 37. maddesi gereği, gerekçe ve gündem belirleyerek, Parti Meclisini olağanüstü toplantıya çağırır.

GEREKÇE: Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi parti tüzüğü ve kongreler yönetmeliğinin bir çok maddesinde parti içi demokrasiye aykırı hükümler mevcuttur! Bir siyasi partide mahalle delegesi işin esasıdır! CHP'de mahalle delegesi seçimlerinde (ilçe kongre delegesi) "çoğunluk sistemi" uygulanmaktadır. Bu sistem adaletsiz, anti-demokratik, gerici ve yanlıştır. 400 ilçe delegesi seçilen yerlerde kesinlikle uygulanmamalıdır...

Mesela: 12 delegenin seçileceği bir Muhtarlık Bölgesinde, seçimlere 2 liste katılsın ve kullanılan geçerli oylar 600 olsun. 301 oy alan liste 12 delegeyi kazanır! 299 oy alan liste hiçbir delege kazanmaz! Partimizde temsili demokrasiye bile aykırı olan bu yanlışta hala ısrar edilmektedir!

Çoğunluk Sistemi: Demokratik kurallar işletilerek yapılan herhangi bir seçimde, 1 oy fazla alan listenin; tüm delegeleri, tüm milletvekillerini, tüm yerel meclis üyelerini kazandığı sisteme "çoğunluk sistemi" denir. Bu sistem 1 Kasım 2015 son milletvekili seçimlerinde uygulanmış olsa, partimiz sadece 6 ilde milletvekili çıkarabiliyordu!

Halbuki milletvekili, belediye ve il genel meclisi seçimlerindeki gibi "D'hondt nispi temsil sistemi" uygulansa, her iki listeden 6'şar delege seçilmiş olacaktı. Böylece partide bir ayrışma değil, bütünleşik bir davranış sergilenecek, siyasal enerji dışa yönelik olarak kullanılacaktı...

Çoğunluk sistemi feodalizmin işine yaramaktadır! Batı'da ve Akdeniz kıyı şeridinde, Metropol Büyükşehirlerde, feodal ilişkiler (koruyan-korunan yerel siyasal örgütleniş) hakimdir. Parti Üyeliği, ilkelere göre bağlılığı değil, Hemşeri ilişkilerine veya Soy'a göre bağlılığı esas almaktadır.

Hemşerisini, anasını, babasını, eşini, oğlunu, kızını, gelinini, damadını, kardeşini, yengesini, amcasını, halasını, dayısını, teyzesini üye yaparak ortalıkta dolaşan  "küçük delege ağaları" partiye hakimdir. Parti Üyeliğini kendi üyesi sanan "benim 20 üyem var" diye ortalıkta dolaşan bu feodal yapıyı ortadan kaldırmak, partimizde birlik ve bütünlüğü sağlamak ancak demokratik yöntemle mümkündür.

Sayın Genel Başkanım, delege seçimlerini iptal ederek, aşağıdaki demokratikleşme yöntemini hayata geçirmenizi bekliyoruz. Demokratik yönteme ilk adım mahalle delegesi seçiminden geçer...

GÜNDEM: Kongreler Yönetmeliği (İl ve İlçe Kongreleri ile Muhtarlık Bölgesi ve İlçe Kongreleri Delegelerinin Seçimi) 2. BÖLÜM Muhtarlık Bölgesi Delege Seçimi.

Muhtarlık  Bölgesi Delege Seçiminde Değişiklik Yapılması 8. maddeye 3 fıkra eklenmesi hakkında değişiklik.

8 a) Tüzüğün 48/D maddesi gereği, 400 Kongre Delegesi seçilecek olan ilçelerde: Muhtarlık Bölgesi İlçe Kongre Delege Seçimlerinde aynen milletvekili, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde olduğu gibi "D'hondt nispi temsil sistemi" uygulanır.

8 b) Muhtarlık Bölgesinde seçimler blok liste ile yapılır. Blok listelerde her iki cinsiyetten en az %33 oranında aday bulunur. %5 seçim barajını aşan blok listeler değerlendirilmeye alınır. %5 baraj için Muhtarlık Bölgesi toplam üye sayısı esas alınır.

8 c) Muhtarlık bölgesi "İlçe Kongre Delegeleri ve Parti İçi Önseçmenler" için alfabetik sıra koşulu aranmaz. Blok listeler o şekilde bastırılır. Muhtarlık Bölgesi "İlçe Kongre Delege" seçimi için bir aday birden çok listede yer alamaz. Bir adayın birden çok listede yer alması halinde, adayın hangi listede yer almak istediği seçim mahallinde saptanır, aksi halde adaylığı düşer. Seçim buna göre yapılır.

Sayın Genel Başkanım, PARTİ HUKUKU KONUSUNDA GEREKÇE VE GÜNDEM YUKARIDADIR.

Hak Hukuk ve Adalet anlayışı çerçevesinde delege seçimlerini önemsiyoruz. Bir siyasi partide mahalle delegesi (ilçe kongre delegesi) işin esasıdır. Partinin alt düzeyde omurgasını teşkil eden parti dinamikleri bu yapıdan çıkar. Delege seçimleri iptal edilmediği takdirde, CHP'de Tabanın Sesi'ne gönül vermiş yoldaşların, her il ve ilçede ensol listelerde yer almalarının veya onlarla birlikte davranmalarının doğru olacağını düşünüyoruz.  

Parti Meclisi Üyelerinin ekseriyetinin, pasif konumdan aktif konuma geçmelerini bekliyoruz! Demokratikleşme konusunda çalışmayan mevcut PM Üyeleri,  kurultayda aday oldukları takdirde, CHP'de Tabanın Sesi Kanaat Önderliği olarak onların aleyhlerinde çalışırız...

 

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..