Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '22

 
Kategori
Sosyoloji
 

ÇİFT SEÇENEKLİ OY

TEK PARTİYE OY VERMEK

Seçmen'e deniliyor ki; "Tek siyasi partiye oy vereceksin, tek seçenekli oy kullanacaksin!".. Gel de Emma Goldman'i hatırlama; "Oy vermek" diyor, "bir şeyleri değiştirseydi, o da yasaklanırdı". Anlaşılan o ki; oylar onları devşirenlerin çıkarlarına göre kullanıdırılıyor, bir şeyleri değiştirecek olsaydı; yasaklanırdı...

Tek partiye oy verdirmek; siyasal yönetimin "Böl küçült, kolayca yönet" kuralına uygundur. Yalnız bir siyasal partiye verilebildiği için,  oy'u bölerek küçültmüş; "ya ben, ya o" dayatısına indirgemiştir siyasal partiler. Tek seçenekli oy siyaset kutuplaştırır, aşırılaştırır.

ÇİFT  PARTİYE  OY  VERMEK

Genel Seçimlerde, seçmen'in önüne konacak oy pusulasında seçmen'e, "Sadece iki farklı partiye oy vereceksin. İkiden fazla ya da az partiyi işaretlersen, oy'un geçersiz sayılacaktır" denir. Demokrasiden yana olan seçmenler; birbirlerini dengelemeleri için iki zıt partiyi işaretlerler. Sağ eğilimliler iki sağ; sol eğilimliler iki sol partiye oy vereceklerdir.

Demokrasinin halen geçerlikteki "Nicelik niteklikten, kantite kaliteden üstündür" dayatısı soınucunda,  ister ilk, ister ikinci seçenek olsun en çok oy alan seçimi kazancağından, hiçbir taraf haksızlığa uğramayacak, oylar yönlerini bulacaktır.

Ne dersiniz?

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..