Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Cihazlar yüzlerce öldürüyor

Evinizde bulunan günlük cihazlar dünya çapında yüzlerce insanı öldürüyor

Bu başlık size birçok cihazı aklınıza getirecektir, ancak cep telefonunuz (neredeyse telefon dışında neredeyse her şey için kullandığınız-örn. fotoğraf, ders çalışmak, video izlemek, not almak, adım saymak, nabız ölçmek, yön bulmak vb.)   aklınızın ucundan geçmeyecektir.  Günümüzde artık fotoğraf makinesi gibi özellikler cep telefonunun iletişim özellikleri önüne geçmiştir.

Akıllı cihazları on yıldır hayatımızda ve önümüzdeki yıllarda ne tür etkilerinin olacağı daha net ortaya çıkacaktır. Ancak topluma, yeni neslimize, sağlığımıza olumsuz olacağı şimdiden tahmin etmek mümkündür. Hayatımızı birçok yönüyle rahatlatsa da artık telefon olmaktan çıkmış olan bir cihazdır. Her yıl ülkemizde milyonlarca cihaz almak için önemli ekonomik bir yük altına giren ülke vatandaşımızın, cebinde küçük bir bilgisayarı taşıyor olması bilgisayar okur yazarlığı bağlamında sevindiricidir. En azında okuma oranını bu vesileyle artmış olması, bireylerin çekmiş olduğu fotoğraflarla toplumsal belleğimize katkıda bulunması ve bu fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyor olmaları olumlu gelişmeler arasında bulunmaktadır. Ancak cebimizde bulunan bu “sinsi” cihazının yayma olasılığı olan tehlikelerden söz etmek de önemlidir. Yapılan ön çalışmalar ve gözlemler uyarıcı niteliğindedir. Akıllı telefonların amacına uygun kullanımı elimizdedir. Aksi taktirde ayağımıza kurşun sıkmış oluruz.

Not: Tıpa tıp tercüme edilmemiştir. Yazarın görüşlerini de içermektedir.

 

Kaynak:Corby S. The everyday device in your home killing hundreds
around the globe. Erişim:  theceomagazine.com/business/innovation-technology/smartphones-killing-globe . Erişim tarihi: 14.12.2019.

 
Toplam blog
: 38
: 84
Kayıt tarihi
: 25.03.19
 
 

Prof. Dr. Hakan YAMAN, Aile Hekimliği Uzmanı ..