Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Cinsel performans anksiyetesi

"Anksiyete" nedensiz bir korku, tedirginlik, hoş olmayan bir endişe hali, sıkıntı, bunaltı, kaygı olarak tarif edilebilir. Cinsel yaşamda becerebilme kaygısına ise "performans anksiyetesi" denir.

Cinsel yaşamlarında sorun yaşayan çiftlerin en büyük kaygılarından biri performans anksiyetesidir. Kaynağında büyük oranda karşı tarafı tatmin edememe, sertleşmeme, erken boşalma, kıyaslanma kaygısı ve orgazm olamama korkuları yatar. Kişinin zihni yapabilecek miyim, başarabilecek miyim soruları ile doludur. cinsel birleşme esnasında kişi, cinsel haz veya cinsel uyarılma yerine endişe ve kaygı hisseder.

Cinsel performans anksiyetesi, cinsel yaşamlarında sorun yaşayan erkekler kadar kadınlarda da görülebilir, fakat kadınlarda erkeklerde olduğu kadar sık görülmez, fakat kadınlarda da uyarımı etkileyebilir. Anksiyete kadının cinsel ilişkiye girmesini zorlaştıracak kadar kuruluğa sebep olabilir ve fiziksel arzuyu köreltebilir.


PERFORMANS ANKSİYETESİNİN NEDENLERİ

Partneri tatmin edememe
Uyarılma ve orgazm güçlüğü
Cinsel mitler yani yanlış inanışlar
Kıyaslanma korkusu
Erkeklerdeki penis boyunun uygun ölçülerde olmama endişesi
Ereksiyon sorunu
Partnere karşı duyulan gizli öfke
Mükemmeliyetçi kişilik yapısı
Erken boşalma
Vajinismus
Çocuklukta görülen baskılar
Hamilelik korkusu
Cinsel hastalıklara yakalanma korkusu
Evlilikten kaynaklanan sorunlar
Ekonomik sebepler
Çözülmemiş Oedipus Kompleksi
Terk edilme korkusu

Cinsel davranışlar öğrenilmiş davranışlardır. Çeşitli nedenlerden dolayı yanlış cinsel tepkilerin öğrenilmesi sonunda "kaçınma" davranışı görülür. Ayrıca ereksiyon sorunu ve erken boşalma sorunu olan erkeklerde veya orgazm sorunu olan kadınlarda "olumsuz otomatik düşünceler ve imajlar" vardır. Olumsuz otomatik düşünceler ve imajlar, kişinin cinsellik konusundaki yakın veya uzak geçmişindeki yaşantılardan köken alan tutumlardan kaynaklanır. Bu kişiler sevişme ve cinsel birleşme sırasında normalde kendilerini cinsel haz almaya ve duygularına kaptırmak yerine, o sırada olumsuz sonuçları, başarısızlığı düşünürler ve zamanla başarısız olacaklarına dair ön yargıları saplantı haline gelir. Çünkü kişi bir kere bu başarısızlığı yaşadı mı, tekrar yaşayacağı korkusu kalıcı olur. Bu da zamanla performans anksiyetesinin oluşmasına neden olur.

Performans anksiyetesi, sadece ilk cinsel birleşmede ortaya çıkmaz. Cinsel bilgi ve deneyimi az olanlarda daha sık görülse de, bir kez bile yaşanan sertleşme güçlüğünün ardından kalıcı hal alabilir. Sorunun kökeninde çoğunlukla psikolojik faktörler yer alır. Erkek, cinsel birleşme için penisinin yeterince sertleşemeyeceğini, sertleşse bile bunu yeterince sürdüremeyeceğini, eşini mutlu edemeyeceğini düşündüğünde sorun tetiklenir. Cinsel performans anksiyetesi bir kısır döngüye dönüşebilir. O kadar endişelenirsiniz ki başarısız olursunuz, bu da daha fazla anksiyeteye yol açar.


PERFORMANS ANKSİYETESİNİN TEDAVİSİ

Cinsel terapi
Performans anksiyetesini çözmeye yönelik ev ödevleri ve cinsel egzersizler
Cinsel bilgilendirme
İlaç tedavisi

PERFORMANS ANKSİYETESİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Cinsel deneyimi olmayan veya za olan kişilerde daha sık görülür.
Erkeklerde daha sık ortaya çıkar.
Her yaştan, her meslekten, eğitim ya da kültür düzeyinden insanları etkileyebilir.
Obsesif-kompülsif, narsist veya çekingen kişilik yapılarında daha sık görülür.
Mastürbasyon yapan, vücudunun hassas noktalarını öğrenen ve orgazma ulaşan kadınlarda daha az görülür.

 
Toplam blog
: 7
: 4710
Kayıt tarihi
: 22.07.11
 
 

İlk ve ortaöğretimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, 2001 yılında lisans eğitimini İstanbul Üniver..