Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '18

 
Kategori
Futbol
 

Cocu Doğruyu Buldu

İlk haftalarda sürekli deneme yanılma yoluyla elindeki kadrodan, kafasındaki sisteme uygun bir takım oluşturmaya çalışan Cocu, çok net hatalar yapmış ve üç mağlubiyette de baş rolü oynamıştı. Bu karşılaşmada oldukça zorlu, iyi mücadele eden bir sistem takımına karşı Cocu, doğruları yaparak zor da olsa kazanmayı bildi.

Cocu'nun doğruları bence farklı sistem ve kadro seçimi ile başladı. Öncelikle Fenerbahçe 4-3-3 değil, 4-2-3-1 sistemine yakın bir sistem ile sahaya çıktı. Her ne kadar tam hazır olmasa ve verim sağlamamış olsa da Jailson ve yanında Mehmet Topal rakip orta sahanın presine karşı presle cevap verebildiler. Önlerinde Benzia sıkı baskı altında kalmış olsa da, bazı pozisyonlarda doğru pas tercihleri ve çabukluğu ile dikkat çekti. Bu üçlünün tercih edilmesi çok doğruydu. Solda Aatıf tercihi de bana göre Fenerbahçe'nin ilk yarıda topu rakip sahada daha fazla tutması ve daha bilinçli hücum etmesi adına faydalı oldu. Aatıf ilk yarı takımın en iyisiydi.

Cocu'nun oyuncu değişiklikleri de zamanında ve doğruydu. Sakatlıktan yeni çıkmış olan İsmail ve Aatıf'ı tam zamanında kenara aldı. Eljif ve Isla değişiklikleri hem isim, hem de zamanlama olarak doğruydu.

Fenerbahçe golünde Şener'in çok akıllı bir pası vardı. Şener bunları Bursaspor'da çok iyi yapan hücumcu bir bekti. Fenerbahçe'de adeta unutmuştu. Daha hücumcu bekler olan Şener ve İsmail'in, fiziksel olarak güçlendikçe Isla ve Hasan Ali'ye göre formaya daha yakın olacaklarını düşünüyorum. 

Fenerbahçe için esas büyük artı ise kalecisi Harun. Volkan kusura bakmasın ancak Harun'un son iki maç performansını izleyince Fenerbahçe yıllardır kalecisiz oynuyormuş bunu anladık. Bence maçı Harun'un kritik kurtarışları kurtardı. Fenerbahçe'nin son birkaç senedir Galatasaray, Beşiktaş ve hatta Başakşehir'e karşı en büyük dezavantajı kaleci eksiği idi, bu eksiklik ortadan kalkmış gözüküyor. 

Jailson için henüz yorum yapmak erken, ancak Benzia son derece faydalı olacak gibi duruyor.

Slimani 90 dakika hareketli, kovalıyor, istekli. Bence bu sene çok şey katacak Fenerbahçe'ye. 

Gelelim olumsuz taraflara. 

Fenerbahçe stoperleri yeterli değil. Özellikle havadan gelen ortalarda kafa toplarını karşılamada sorun yaşıyorlar. Alan paylaşımları felaket. İlk müdahalelerde Skrtel idare etse de, Roman maalesef gerçekten de çok kötü. Bu ikili bir süredir birlikte oynuyor diye, bunları oynatmaya devam etmek büyük hata olur. Reyes ve Yiğithan'ın mutlaka kazanılması ve forma giymesi şart. 

Fenerbahçe hücum hattı birbirlerine alışmış değiller. Şüphesiz bu uyumsuzluk çok top kaybına ve anlamsız hücum girişimlerine neden oluyor. Elbette zamanla daha iyi bir performans ortaya çıkabilir. 

Son olarak, Fenerbahçe'nin takım boyu gerçekten çok uzun. Bu şekilde orta saha çok rahat geçiliyor. Stoperlerin güven vermemesi, ağır olmaları, savunmanın önde kurulmasına imkan vermiyor. Bu da takım boyunu uzatıyor. Hücum hattı mesafeyi kısaltmak için geride kalıyor, bu da hücumda çoğalma sorunlarına yol açıyor. 

Fenerbahçe, bu 11 ile ideal 11'ini bulmuş gibi duruyor. Beşiktaş karşısında Jailson yerine Eljif, Roman yerine Reyes daha iyi birer tercih olabilir düşüncesindeyim. Bu takım boyu ve mesafeler ile Fenerbahçe Beşiktaş karşısında çok zorlanacaktır. Konyaspor bile geçiş oyununda savunmadan hücuma çıkışta bu geniş takım boyu içinde boş kalan orta sahayı 7-8 kez hızlı geçmeyi başardı ise, Beşiktaş'ın neler yapacağını düşünmek gerek.  

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..