Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '17

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuğumla Nasıl Bir İletişim Kurmalıyım?

Çocuğumla Nasıl Bir İletişim Kurmalıyım?
 

İletişim Neden Önemli?

 

Karşımızdaki insanla  kurmuş olduğumuz ilişkiler üzerinden iletişim kurarız, aynı zamanda başlattığımız sözel ve sözel olmayan iletişim ile birlikte bir ilişki de başlatmış oluruz. Bu ilişkiler anne-çocuk, baba- çocuk, anne –baba, anne -komşu ilişkileri gibi ilişkilerdir. Bu ilişkiyi gözlemleyen çocuk onunla hangi bağ üzerinden iletişim kurduğunuzu rahatlıkla anlayabilir.

 

 İletişim karşılıklı ilişkileri gerektirir, insanların belirli sözcüklerin, seslerin, göstergelerin ve mimiklerin anlamına ilişkin ortak bir anlayışa sahip olmalarını ister. Bu bağlamda kullandığımız dil ve ses tonumuz büyük önem taşır. Eğer bu önemi oranlarsak %55 beden dili, %38 ses tonu ve %7 sözler etkilidir.

 

 Çocuğumla Nasıl Etkili İletişim Kurabilirim?

 

Şimdi sizlere çocuklarla kurmuş olduğumuz ilişkide bazı önemli detaylardan bahsedeceğim.

 

1- Öncelikle iletişimi ne zaman başlatacağınıza doğru karar verin. Eğer çocuk problem durumunda ise asla problemini sahiplenmeyin çok aksi bir durum olmadığı sürece kendisini mutlaka ifade edecektir.

2-Ben dili kullanın. Çocuğun yaptığı davranış üzerinden iletişim kurun. Kişisel yargılayıcı değil, algılayıcı davranın.

3-Empatik olun. Önce o anki durumu tanımlamasına izin verin. Ardından bu durum hakkında ne düşündüğünü, sonrasında ne hissettiğini sorun. Bu madde doğru şekilde yaptığınızda hem çocuklarınızda durum tespiti, hem de duygulardan önce düşünceleri sorarak duyguları yönetme becerisinin düşüncelere ait olduğunu kavramasını sağlayacak ve çocuğunuzda otokontrol geliştiren bir unsur olacaktır.

4-Her insanın içinde üç ego benlik vardır. Bunlar yetişkin benlik, çocuk benlik, ebeveyn benlik durumlarıdır. Çocuğumuzla iletişim kurar iken duygularını anlamaya çalışırken çocuk benlik ego durumumuz ön plana çıkar ve ona canı acıyorsa ''öpeyim de geçsin, onu oraya kim koyduysa onu döveceğim '' şeklinde çocuk gibi konuşan ego durumumuzdur. Katı ve otoriter bir ebeveyn isek en azından duygularını anladığımızı belli edecek ''hı hıı evet anlıyorum ,canın gerçekten çok acımış olmalı..''vs onay verici, tasdik edici cümleler kuralım.

5-Çocuklarınızı mutlaka istendik davranışlar sonucunda ödüllendirecek veya onları övücü cümleler kuracaksınız. Ancak bu cümleler özellikle belirtmeliyim ki çocuğun sergilediği davranış üzerinde etkili olmalı. Kişilik çok küçük yaşlarda oluşmaya başladığı için çocuk olumsuz bir davranış sergilediğinde ''beceriksiz ya da sen harikasın'' şeklinde övgü ya da yermeler çocuğun kişiliğinde utangaçlık ya da fazlaca kendine güvenen narsist kişilik özellikleri doğurabilir.

Bu yüzden övgüler şu şekilde olmalı; ''Böyle davrandığında kendimi çok mutlu hissediyorum '' ya da '' Bu şekilde davrandığında kendimi üzgün hissediyorum'' gibi cümlelerle merkeze hem kişiliği değil davranışı almış, hem de ben dili kullanarak yargılamaktan öte algılayıcı bir tavır sergilemiş olursunuz.

 

Keyifle kalın.

 

Sümeyra Yapıcı

 

İnstagram: psychologicalcounselor/ psk.dan.sumeyra.yapici

 
Toplam blog
: 29
: 710
Kayıt tarihi
: 12.06.17
 
 

Merhabalar ben Sümeyra Yapıcı Lise eğitimimi tamamladıktan sonra Gaziantep Üniversitesi Food Engi..