Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr Tuncay Akçadağ FSMVÜ Eğitim Fakültesi

http://blog.milliyet.com.tr/tuncayakcadag

25 Haziran '20

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuğunuz İçin Okul Seçmek!

Özel okullara “pandemiye” rağmen kayıtlara başladı. Kendi reklamlarını doğal olarak yapıyorlar. Her şey normal gittiği, çocukların okula döneceği varsayımından hareketle veli olarak nasıl karar vermelisiniz? Sadece okulun olanaklarına bakmak yeterli mi? Kayıt için görüşmeye gittiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Çocuğunuzun düşüncelerini nasıl almalısınız? Bu ve buna benzer soruların yanıtları karar vermenizde kolaylık sağlayacaktır.

Bir veli olarak eğitimden neler beklediğinizi öncelikle kendinize sormanız ve cevaplar oluşturmanız gerekmektedir. Bir ilkokula gidiyor ve çocuğunuzun okula başlaması için adımlar atıyorsanız beklentiniz çocuğun okulda doğru bir kişilik oluşturmasına yönelik olmalıdır. Doğru bir kişiliğin içine akademik başarı eklendiğinde başarılı olunur.

Çocuğunuzun okulda akademik bir başarı sağlaması sadece ona öğretilenlerle mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki akademik başarı da tek başına oluşan bir öğe değildir. İyi bireyin ölçütleri; iyi ruh hali, iyi kültür, iyi sosyal ilişkiler, iyi bedensel gelişim ile mümkündür. Öyleyse öncelikle okulun tüm bunları gerçekleştirecek bir anlayışa sahip olması gerekmektedir. Bunları sağlamada müfredatı nasıl kullanacakları ve faaliyet alanlarının neler olduğu açık olmalıdır. Bu durumu test edebilmeniz için de şu soruları sormanız aydınlatıcı olur:

  1. Çocuğum okulunuza geldiğinde yaşına uygun hangi grup faaliyetleri içinde olacak? Onun sosyalleşmesi için ne gibi önlemleriniz var?
  2. Çocuğum okulunuza geldiğinde bir müzik aleti çalmayı öğrenecek mi?
  3. Çocuğum okulunuza geldiğinde güzel sanatların hangi alanlarıyla karşılaşacak? Onun yeteneğine uygun ilgileri nasıl ortaya çıkarılacak?
  4. Çocuğum okulunuza geldiğinde yeteneğine uygun bir spor dalı ile yoğun olarak uğraşabilecek mi?
  5. Çocuğum okulunuza geldiğinde ayda kaç kez yaşına uygun tiyatro ve film izleyebilecek?
  6. Okulunuzda öğrencilerin gelişimleri nasıl izlenmekte ve arşivlenmektedir? Çocuğumun her türlü başarısını sistematik olarak göre bilecek miyim?
  7. Okulunuzda teneffüsler nasıl planlanmaktadır? Teneffüslere nöbetçi öğretmenden ziyade kendi öğretmenleri eşlik etmekte midir? Teneffüslerde yeterli oyun alanları var mıdır? Okulun bu anlamda düşündüğü özel uygulamalar nelerdir? Teneffüsler çocukların hem rahat edebilecekleri hem de serbestçe öğrenebilecekleri saatler olarak mı düşünülüyor?
  8. Sınıflarda oynayarak öğrenme nasıl ele alınıyor? Çocuklar okulda hem oyuna doyacak hem de akademik olarak öğrenebilecekler mi?
  9. Okulunuzda veli bilgilendirmeleri ve veli eğitimleri nasıl planlanmaktadır? Bizlere düşen işleri nasıl gerçekleştireceğiz? Okul veli işbirliği nasıl sağlanacak?

Bu soruları okulun yöneticisine sorun. Cevapları okul ortamını gezerek alın. Bir diğer açı yukarıdaki soruların yanıtlarını oluşturmada en önemli öğe olan öğretmenlerdir. Çocuğunuzun sınıf öğretmeni ile tanışın ve yukarıdaki soruları ona da yöneltin. Okulda öğretmenlerin gelişimi için nasıl bir plan söz konusudur? Daha önceleri neler yapılmış? Sohbetinizin arasına ekleyin.

Öğretmeni iyi gözlemlemeniz önemlidir. Onun iletişimi çocuğunuzun okuldaki mutluluğu için temel oluşturmaktadır. Bu anlamda sevecen ve otoriter bir tavır arzu edilir. Öğretmenin disiplini sağlamadaki ustalığı okulun sevilmesi veya nefret edilmesi ile yakından ilişkilidir. Bunu görüşmenizde hissedebilirsiniz. Çocukları sevmesini bilen ve bu temelde davranan öğretmen bulmalısınız.

Görüşmede çocuğunuz da bulunsun. Okul yöneticileri ile öğretmenleri ile daha başlamadan tanışsın. Tanışma tamamlandıktan sonra, siz görüşmenizi gerçekleştirirken, o da ona eşlik eden bir görevli ile okulu gezsin. Oynayacağı öğreneceği yerleri görsün; ona anlatsınlar, önemli zamanlar geçireceği bu yaşam alanı ile ilgili bir düşüncesi olsun. Daha sonra durumu birlikte değerlendirin.

Okul yapacağınız bu ölçüm ve değerlendirmeden yüksek not alacak biçimdeyse anlaşmanızı yapın. Ya değilse nitelik sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 7
: 318
Kayıt tarihi
: 22.09.17
 
 

Dr. Tuncay AKÇADAĞ 12 Yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarında sınıf öğretmenliği, müzik öğretm..