Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuzun Odası Nasıl Olmalı

Sevgili anne ve  babalar, bugünkü  röportajımızı bir  doktor  yerine  farklı  bir  konunun uzmanı  bir  mimar ile  yapmaya  karar  verdim.

Bebek  sahibi olmanın en keyifli taraflarından biri bebeğinizin odasını dizayn etmektir. Bebek Odasının şıklığının yanında, yapısı ve tasarımı da çok önemlidir. Biz anne babalar bebeğin odasını hazırlarken ona  en iyi  konforu sağlamakla beraber çocuğumuzu  tehlikelerden de  korumak zorunda olduğumuzun bilinci içersinde olmalı ve bu konuda çok  dikkatli davranmalıyız. Rahatlık ve emniyet bir bebeğin odasında olması gereken en önemli iki özelliktir. Bu  önemli  ve farklı  konuyu  alışık  olduğunuzdan  farklı  bir  umanımıza,  mimarımız  sayın  Özlem Yeşildal’a  sorduk.

Özlem  hanım, bebek  odası  tasarlarken  özellikle  seçtiğiniz  renkler  var  mı,  ya  da  renk  seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Bebek için evin  içinde  hangi odanın seçileceğine  nasıl  karar verebiliriz?

Öncelikle, evin içerisinde  hangi odanın bebeğiniz için en uygun oda olduğuna karar vermeniz gerekir.
En uygun olanı  gürültüden rahatsız olmayacak kadar uzak, fakat kolay kontrol edilebilir bir mesafede olan odadır. Anne ve babalar, Kuzey cephesine bakan odaları tercih etmemelidir. Malum soğuk hava şartları ve güneşten faydalanmak açısından.  Odanın kuzey cephesine bakması doğru değildir. Odanın doğudan ışık alması tercih sebebidir. Eğer mümkünse;  Yatak odalarının doğuya bakması herkes için iyidir. Güneş ışınları sabah rahat ve huzurlu uyanmamızı sağlar. Batıya bakan odalar özellikle yaz geceleri çok sıcak olacağından tercih edilmemelidir. Bebek odasının en önemli özelliği, rahat havalandırabileceğiniz aydınlık bir oda olmasıdır. 

Bebek odasının ısı ve nemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Odanın sıcaklığına da dikkat etmek gerekir. Bebek, soğuktan büyüklere oranla daha çok etkilendiği için, nem oranına da dikkat etmek şartıyla, odanın ne çok sıcak nede soğuk olmaması gerekir, genel olarak 20 - 22 derecede tutulması idealdir.  Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır; bu yüzden ısıtıcıların ve radyatörlerin üzerine su kapları koymak gerekir. 

Zemin  kaplaması  için  önerileriniz  nelerdir?

Odanın Bebek odasının zemininin taş, mermer veya seramik gibi soğuk ve sert bir malzeme ile kaplı olmaması gerekir, halı ise alerjik özellikler, hijyen ve temizlik açısından toz ve mikroorganizmalar biriktirebileceği için uygun değildir ve kullanılmamalıdır. Ahşap veya mantar parkeler hem sıcaklık, hem yumuşaklık hem de hijyen açısından çok kullanışlı olur. 

Özlem  hanım, bebek  odası  tasarlarken  özellikle  seçtiğiniz  renkler  var  mı,  ya  da  renk ve  boya seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Bebeğinizin odasının boyanması sırasında dikkat edilecek hususlar ise, bebeğinizin odasında yağlı boya yerine çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyaları tercih etmektir. Oda rengine karar verirken, Bebeğinizin gözlerini yormayacak, olumlu etkisi ve sakinleştirici etkiye sahip olan pastel renkler olmasına dikkat etmeliyiz.. Koyu olan renkler odayı küçük ve kasvetli gösterirler açık renkler ise odayı olduğundan daha ferah gösterirler. Odaya bir hareket getirmek istiyorsanız,  aksesuarlarınızı renkli kullanabilirsiniz. Duvarlarını renkli bordürler veya duvar süsleri ile renklendirebilir, bebeğinizin ilgisini çekebilecek eğlenceli  bir hale getirebilirsiniz. Bordürleri ve dekorları duvarda yüksek yerlere doğru yerleştirmek çocuğun bordürleri ve dekorları koparmasını engellemiş olur. 

Ya ışıklandırma?

Bebeğinizin odasının ışık kaynaklarının, mümkün ise ayarlı olması gerekir. Gece için de az ışık veren ve emniyetli bir yerde duran gece lambaları tercih edilmeli. Bebek odasında en güvenli ışıklandırma tavandan yani bebeğinizin ulaşamayacağı yerden yapılabilir.

Peki bebek  odasında mobilya seçerken  nelere dikkat  edelim?

Tüm mobilyalar çocuğunuzun tırmanıp veya üzerine asılıp deviremeyeceği şekilde mümkünse duvara monte edilmelidir. Yatağın korkulukları bebeğinizin yataktan düşmeyeceği ve atlayamayacağı kadar yükseklikte olmalıdır. Mobilyaların sadece dış görüntüsüne, şekline ve güzelliğine değil, malzemesine, kalitesine, içlerine, arkalarına, çekmecelerine, çekmece altlarına kadar, incelenmelidir. Unutmayın bebeklerimiz bizler için çok kıymetli varlıklar, sonradan üzüntü yaşamamak için tedbiri önceden almalıyız.

Sağlıklı mutlu günler dileğiyle

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/Bebek-Odasi-Duzenlemek-Icin-6-Ipucu/295

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Pişik

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..