Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kabakulak

Kabakulak, aşı öncesi dönemlerde, daha çok 5-9 yaş çocukların sorunuyken, günümüzde 15 yaş üstüne kaymıştır. Aşısız çocuklarda daha erken yaşta da görülebilir. Kabakulak viral bir hastalıktır, kabakulak virusu en çok kulak memesi altında bulunan parotis isimli tükürük bezini etkiler, bazen dil altı ve çene altındaki diğer tükürük bezleri de etkilenebilir.

Hasta kişilerle direk temas, veya tükürüğüyle kirlenmiş eşya yoluyla bulaşır. Termastan 14-24 gün sonra belirtiler ortaya çıkar. Genellikle yanaktaki şişliğin başlamasından 1 gün öncesinden 3 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Çoğu kez hastalık ön belirtiler olmadan aniden, saatler içinde bazen tek taraflı, bazen çift taraflı olarak yanak önünde şişlikle başlar. Çoğu zaman ateş de vardır. Bu şişlik kulak memesini yukarı ve dışa doğru iter. Çoğu vakada şişlik önce bir bezde, birkaç gün içinde karşı taraftaki bezde şişlik olur, vakaların %25’inde ise şişlik tamamen tek taraflıdır. Şişen bölge ağrılı ve hassastır. Dokunma, çarpma, ağzı açma gibi harekteler, sirke-limon gibi ekşi asitli yiyecek-içecekler ağrıyı arttırır. Doktor muayene sırasında ağız içinde yanak üzerinde bu tükürük bezinin kanalının çıkış yerini kızarık olarak görebilir. Kanda amilaz isimli bir madde tipik olarak yüksek bulunur.

Komplikasyon yaptığında pankreas bezi, erkeklerde testisler, kızlarda yumurtalıkları da etkileyebilir, bu nedenle nadir de olsa kısırlığa yol açabilir. Bu olay ufak çocuklarda daha nadirdir. Orşit, yani testis iltihabı komplikasyonu olan erkek hastalarda genelliklle tükürük bezlerinin şişmesinden 1 hafta sonra yumurtalarında(testis) şişme, kızarıklık ve ağrı olur. Vakaların %10’unda 7-10 gün içinde menenjit komplikasyonu olabilir, ancak bu menenjit çoğu zaman sorunsuz iyileşen bir menenjittir.

Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiotikler bir işe yaramaz, ağrıkesici-ateş düşürücü şuruplar verilerek, şiş tarafa ısıtılmış havlu uygulaması ile ağrı azaltılmaya çalışılır. Asitli yiyecek-içecekler ağrıyı arttıracağından verilmemelidir. Soğukça içecekler rahtalatıcı olabilir.

 

Kabakulakla ile orta kulak iltahabı birbiriyle karıştırılmamalıdır.Orta kulak iltihabı ile ilgili

bilgi almak için

 Kkkkkkkkkkkkkkkk

 Kabakulakwww.doktoramcam.com

www.facebook.com/doktoramcam

www.twitter.com/#!/Doktoramcam 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..