Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor?

Bunlar nasıl yaşamlar? Nasıl hikayeler? Nasıl tezatlar?

Bir yanda günde 6 saat çalışıp, üzerine evde annesine yardım edip, yorgun bedenini kardeşleriyle paylaştığı bir yatağın köşeciğinde dinlendiren bir çocuk hala dansçı olmanın hayalini kurabiliyor. Öbür yanda başka bir çocuk ayın her günü giydiği farklı bir kıyafetle tavana kadar oyuncak dolu odasında kayboluyor.

Bir yanda gökdelenin en üst katındaki muhtelemen milyon dolarlık evinde çello çalıp, hesabındaki paralarını internetten takip eden 9 yaşındaki bir çocuk, diğer yanda sokağa atılmış bir yatağın üzerinde yağmur, çamur demeden yaşamaya çalışan ve adı bile olmayan bir çocuk.

Fotoğrafçı James Mollison'un çalışmasından çok etkilendim. Keşke Türkiye'den de birkaç portre olsaydı. Öyle değil mi?

Japonya - Kaya

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-JapanDört yaşındaki Kaya, Japonya'nın Tokyo kentinde ailesiyle beraber küçük bir apartmanda yaşıyor. Kaya'nın odası tavandan yere kadar oyuncak ve elbiselerle dolu. Kaya'nın elbiselerini annesi dikiyor. 30 tane elbisesi, paltosu, ayakkabısı ve birden fazla peruğu var. Ancak okula gittiği zaman okul formasını giyiyor. En sevdiği yemekler et, patates, çilek ve şeftali. Büyüdüğünde karikatürist olmak istiyor.

İtalya - Adsız

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-Italy

Adı bilinmeyen bu çocuk ve ailesi İtalya'nın Roma şehrinin dışındaki bir alanda sokağa atılmış bir yatak üzerinde yaşıyor. Aile İtalya'ya Romanya'dan gelmiş. Yolculuk için gerekli parayı dilenerek bulmuşlar. İtalya'ya ilk geldiklerinde özel bir arazi üzerinde kamp kurmuşlar. Ancak daha sonra polis tarafından kovalanmışlar. Kimlikleri olmadığı için yasal işlerde çalışamıyorlar. Çocuğun ebeveynleri trafik ışıklarında araçların camlarını temizleyerek para kazanıyor. Ailesinden hiçkimse bugüne kadar okula gitmemiş.

Çin - Dong

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-China

9 yaşındaki Dong, Çin'in n güney batısındaki Yunnan eyaletinde ebeveynleri, kızkardeşi ve büyükbabasıyla beraber yaşıyor. Odasını kızkardeşi ve ebeveynleriyle paylaşıyor. Aile kendi ihtiyaçlarını karşılyacak kadar bir alanda pirinç ve şeker kamışı yetiştiriyor. Dong’un okulu 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Dong yazı yazmaktan ve şarkı söylemekten hoşlanıyor. Çoğu akşam 1 saat ders çalışıp, 1 saat televizyon izliyor. Büyüdüğünde polis olmak istiyor.

Nepal - Indira

7 yaşındaki Indira, ebeveynleri, erkek kardeşi ve kız kardeşiyle beraber Nepal'in Kathmandu kentine yakın bir yerde yaşıyor. Evinde sadece 1 oda ve 1 yatak var. Uyku zamanı, çocuklar yere konmuş yatağı paylaşıyor. Indira 3 yaşından beri yerel bir granit madeninde çalışıyor. Ailesi çok fakir olduğu için herkes çalışmak zorunda. Aynı granit madeninde 150 çocuk daha çalışıyor. Indira günde 6 saat madende çalıştıktan sonra, ev işlerinde annesine yardım ediyor. Aynı zamanda 30 dakikalık yürüyüş mesafesindeki okula gidiyor. En sevdiği yemek noodle (bir çeşit makarna) Büyüdüğünde dansçı olmak istiyor.

Kenya - Nantio

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-KenyaNantio, 15, Kenya'nın kuzeyindeki Rendille kabilesinin bir üyesi. 2 kız ve 2 erkek kardeşi var. İnek postu ve plastikten yapılmış çadıra benzeyen ve zorlukla ayakta durulabilecek kadar küçük bir yapıda yaşıyor. Ailenin uyuduğu bölümün ortasında ateş yakılıyor. Nantio’nun günlük işleri arasında keçilere bakmak, ateş için odun kesmek ve su getirmek var. Bir köy okuluna birkaç sene boyunca gitmiş, ancak devam etmemeyi tercih etmiş. İleride bir savaşçının eşi olmayı umut ediyor. Şu anda bir erkek arkadaşı var, ancak Rendille kadınlarının evlenmeden birden fazla erkek arkadaşı olması olağan. Evlenmeden önce adetlere göre sünnet olacak.

Amerika - Jamie

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-USA9 yaşındaki Jamie, NewYork Fifth Avenue'da bir apartmanın en üst katında yaşıyor. Boş zamanlarında çello çalmaktan ve kickball oynamaktan (topla oynanan bir Amerikan sporu) hoşlanıyor. Jamie, parasal durumunu Citibank websitesinden takip etmeyi seviyor. Büyüdüğünde babası gibi bir avukat olmak istiyor.

Brezilya - Alex

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-BrasilAlex, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinden evsiz bir çocuk. Alex çoğu zaman bir bankta ya da bulabilirse sokağa atılmış bir koltukta uyuyor.

İskoçya - Rhiannon

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor-Scotlandİskoçya'nın Darvel kentinden olan 14 yaşındaki Rhiannon, 6 yaşından beri ebeveynleri gibi mohawk stilinde saç kestiriyor. O, ailesi ve ailenin arkadaşları, punk kültüründen geliyor ve herkesin birbirine baktığı bir topluluk içinde yaşıyor.

Fotoğrafçı James Mollison

James Mollison 1973 yılında Kenya'da doğdu ve İngiltere'de büyüdü. Oxford Brookes Üniversitesinde aldığı sanat ve tasarım eğitiminden sonra, Newport School of Art and Design'da film ve fotoğrafçılık üzerine çalıştı. Daha sonra Benetton’un yaratıcı takımı Fabrica.'da çalışmak üzere İtalya'ya yerleşti.

James Mollison, dünya üzerinde farklı ülkelerden gelen çocukların hikayelerini onların yatak odaları ve portre fotoğrafları aracılığıyla Where Children Sleep isimli kitabında anlatıyor. Bu kitap 9-13 yaş aralığındaki çocukların dikkatlerini dünya çocuklarının yaşantılarının detaylarına ve dünya çocuklarını etkileyen sosyal konulara çekmek için hazırlanmış.

Sevgiler,
Tanla
Diger yazilarim için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> Bebek_ve_Ben

 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..