Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk oyun ve davranışlarında serbest olmalı; sadece korumak için müdahale etmeliyiz

Çocuk oyun ve davranışlarında serbest olmalı; sadece korumak için müdahale etmeliyiz
 

Oyun ve davranışlar bilinçli hareketler değil elbette. Oyun oynamasın, şöyle değil böyle davransın, şunu yapmasın bunu yapsın. Çocuk oyun oynar kardeşim, çocuğa oyunu yasaklayan adamı valla ben döverim! Ve çocuk davranışlarını kendisi belirleyecek. Müdahale edeceğiz tabii ki. Tek bir gerekçeyle: Çocuğun güvenliği.

“Bu hareket benim hoşuma gitmedi” Senin değil zaten çocuğun hoşuna gidecek. Çocuk rahatsız eder kardeşim, rahatsız olacaksın. “Sokakta/internette şiddete meylettiren oyunları oynamasın” IŞİD’in kelle kestiğini bildikten sonra fazlaca fark etmeyecek. Yani kendi güvenliğini tehlikeye atanlar dışında çocuk için zararlı davranış yok. “Büyüyünce de yapar” Doğru, büyüyünce de yanında olacaksın; insan bu yalnız bırakmaya gelmez. Yani “iyi yetiştirelim, doğru şeyler öğretelim” den ziyade çocuğun o anda korunmasına yönelik müdahaleler; düşmesin, eli yanmasın gibi.

Davranışları konusunda çocuğu yönlendirmeye çalışmak köpek yetiştirmek gibi olur. Yani bu, köpek için geçerli çocuk için geçerli değil. Çocuğa neyin doğru neyin yanlış olduğunu asla söylemeyeceksiniz; o kendisi anlayacak. Çünkü siz söylerseniz kalıp olarak alıyor, detayına inmiyor. Oysa bu yanlış ve doğru davranışların detaya inildiğinde farklılaştığını görüyoruz.

Yasak oyun yok, yasak davranış yok. Bunları yaparken zarara uğramasın diye kontrol edeceksiniz. Yani çocuk bahçeye girecek ne isterse onu alacak; ayaklarına diken batmaması böcek vs ısırmaması sizin göreviniz. Artı çocukla beraber oynamayacaksınız. Çocuğun arkadaşı oyuncaklarıdır.

Müdahale ederseniz kişiliği oluşmaz. TV’lerde görmüşsünüzdür; Almanya’da doğup büyümüş çocukların özgüveni çok yüksek (bizim yetişkinlerden de yüksek) Türk çocukları ise adını bile söyleyemiyor. “Aile terbiyesi” saçma sapan bir kavram. Çocuk hayatı yaşayarak öğrenecek. Kişiliği sokakta/internette oyun oynarken oluşacak. Yaşı uygun olsun olmasın her şeyi görebilir/bilebilir. Yıllar sonra kocaman adam olduğunda görmediği bilmediği hiçbir şey kalmamalı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..