Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '10

 
Kategori
Savunma Sporları
 

Çocuklar için en ideal spor

Çocuklar için en ideal spor
 

SAYGI, SEVGİ VE DİSİPLİN


Günümüzde bir sporcu velisinin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi çocuğumu hangi spora yazdırayım. Her şeyden önce çocuğunuzun ruhsal ve bedensel gelişmesine katkıda bulunacak ve bu uğraş içinde de zarar görmeyeceği bir spor dalını seçmeniz gerekir. Savunma sporu olarak anılan taekwando çocuklarımız için ideal bir spor dalıdır. Bunu sadece söylemek yeterli değil. Niye taekwandoyu seçelim?

1-Müsabakalarda dövüşülmez yarışılır. Bu ince ve önemli bir ayrıntıdır.

2- Müsabakalar savunma ağırlıklı ve taktiksel oyunlar içerir.

3- Müsabakalara 10 yaşından önce başlayamazsınız.

4- En az mavi kırmızı kemere sahip olmanız gerekirki buda en erken 12 aya tekamül eder. Yani bir taekwandocu en az 1 yıl çalışacak ve 10 yaşında olacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden lisansı olacak, sağlık raporu olacak, veli izinnamesi olacak vs.

5- Yarışmalarda kask (kafa koruyucu) Minik ve yıldızlarda önü kapalı, genç ve büyüklerde önü açık olması gerekir.

6- Şeffaf dişlik

7- Sevkart (Vücut koruyucu)

8- Kol ve bacak koruyucu

9- Eldiven

10- Ayak koruyucu (Paldiklik)

11- Kasık koruyucu (kuki)

Yani insan sağlığı için gerekli bütün materyallar mevcuttur.

12- Belirli kuralları vardır. Belden aşağı vuruş yoktur, Surata yumruk vurmak yoktur, Kısaca belirli kurallar içinde yarışmalar tamamlanır.

Hatta minikler türkiye şampiyonaları artık bir festival ve eğlence havasında geçmesi yönünde çalışmalar yapılmakta, bu nedenle müsabakalar ancak 13 yaşında ve en az 2 yıl taekwando çalışan birisi müsabakalara girebilecektir. Yani insan sağlığı için ne gerekiyorsa yapılmakta ve yapılmayada devam edilecektir.

13- Federasyon bünyesinde ve birçok kulüplerimizde doktor, masör ve psikolog bulunmaktadır. Çünki taekwandoda en önemli unsur insan sağlığıdır. Fiziksel sağlığının yanında sporcu psikolojisine de büyük önem verilmektedir.

14- Müsabakalarda ve salonlarda taşkınlıklara müsaade edilmez, Çünki taekwando bir disiplin sporudur.

15- Taekwando çalışmak kadar izlemekte insanı rahatlatır.

16- Kafanızda hala bir soru işareti var ise Sayın Kayhan AYTAR hocamı ziyaret edersiniz elini öpersiniz. Taekwandoyu tanımış olursunuz. Çünki Kayhan AYTAR demek taekwandonun özü demek. Bunun yanında bulamazsanız mütevaziliği ile Ekrem BOYALI hocamı ziyaret edersiniz. Büyüdükçe küçülen bir insanı görmüş olursunuz.

17- Dikkat etmeniz gereken bir tek husus var salon ve antrenör seçimine dikkat.

18- Taekwandoda sadece fiziksel egzersizler yapılmaz. Çocuklarımıza canlıları sevmeyi öğretiriz. Bunun içinde insan, hayvan, bitki, ağaç aklınıza ne gelirse.

19- Disiplinli yaşamayı başkalarının hakkına müdahale etmemeyi ama bunun yanında kendi hakkınıda savunmayı öğretiriz.

20- Programlı yaşamayı öğretiriz.

21- Sevgi, saygı, dostluk, kardeşlik taekwandonun temelidir.

22- Antrenörlerimiz sporcularının sağlığı için yeri geldiği zaman yarışmalardan hiç tereddüt etmeden sporcularını çekerler.

23- Hakemlerimiz tehlike arzeden durumlarda anında müsabakaları sona erdirirler.

24- Yılda birkaç kez antrenör semineri düzenlenir Federasyonumuz tarafından ve burada sporcu psikolojisi, sporcu sağlığı, çocuk gelişimi konularında antrenörlerimiz bilgilendirilir.

25- Federasyonumuz Ülkemizin her köşesini takip edebilecek ekiplerini oluşturmuş olup, merkezden nerede ne oluyorsa olumlu yada olumsuz bilgi sahibi olabiliyor ve buna göre önlemler alabiliyor.

Yani saymakla bitmeyen ve bitmeyecek olan birçok sebep çocuklarımızın taekwando yapmalarına imkan sağlamamız için yeterlidir. Saygılar

 
Toplam blog
: 11
: 7972
Kayıt tarihi
: 17.11.06
 
 

1968 Konya doğumluyum. Evli 2 çocuk babasıyım. Taekwondo ile uğraşmaktayım...