Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '15

 
Kategori
Sağlık
 

Çocuklar sosyal medyayı nasıl kullanmalı?

Çocuklar sosyal medyayı nasıl kullanmalı?
 

Sosyal medya hayatımızın merkezine yerleşti. Öyle ki, bebeklerin doğum anından itibaren başlayan nüfus cüzdanı gibi sosyal medya hesaplarının açılması ailenin ilk görevi olarak kabul edildi. Çocuklardan önce ebeveynlerin nasıl kullanacağını bilmediği bir alan halini aldı. 
 
İnsanlar Facebook’u neden ve nasıl kullanacağını biliyor mu? Kullanırken, sırf daha fazla beğeni almak için her şeyi paylaşmak gerekli mi? Gençler her şeyi paylaşmalı mı? Blog yazmak nedir? Instagram’a çekilen her kare yüklenmeli mi? Twitter stresten kurtulma alanı mı? Atış serbest gibi içinizden gelen her şey yazılmalı mı? Asıl mesele, yetişkinlerin nasıl kullanacağını öğrenmesi gereken bir alanı çocuklara yasaklamak doğru mu?
 
Sosyal medya ile ilgili birçok konu konuşulurken şu habere rastladım: 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Küçük çocukların Youtube, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarını kullanması, ancak veli izni şartıyla mümkün olabilecek. Yasa onaylanırsa, ad, soyadı, doğum tarihi gibi kişisel verileri toplayarak hizmet veren e-mail web siteleri, sosyal paylaşım siteleri, bloglar ve hatta arama motorları için söz konusu hüküm geçerli olacak” dedi. 
 
Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesapları kurulumu ve stratejisinde danışmanlık yaptığım süreçte, hesapların doğru yönetimi üzerine çok çalıştık. Hatta, artık bilgi kirliliğinin önüne nasıl geçilmesi gerektiği ile ilgili yeni ve farklı projeler de yapılmalıdır. Doğru bilginin paylaşılmasının önemli olduğu kadar, insanların bilinçlendirilmesi de gereklidir.    
 
Bunun için öncelikle ebeveynler eğitilmelidir.  Ebeveynler bilinçli olmalı ki, çocuklarına doğru örnek olabilsinler. 
 
Unutulmaması gereken noktalar var!
Sosyal medyada çocuklarını kullanarak takipçi kazanan ebeveynler ne olacak? Sektör tarafından desteklenen bu ebeveynler, çocuklarının kullandıkları ürünlerle kazanç elde ederek, yeni meslek edindiklerini söylüyorlar. Çocuk fotoğrafları her zaman çok ilgi çeker ve bu paylaşımlar insanlar tarafından yayılımı en kolay seçenektir. Buna bir önlem alınacak mı?
 
Blogger annelerle ilgili yayınladığımız bir bildiriyi hazırlarken, bu alanda daha önce ülkemizde bir çalışma olmadığını gördük. Bu boşluklardan yararlananlar, bu alanlarda istediklerini yazıp, istedikleri gibi ürün, marka ve kişi tanıtımı yapıyorlar. Buna da bir düzenleme getirilecek mi? 
 
Peki, öğretmenler örnek oluyor mu?
Çocuklar aileleriyle birlikte zaman geçirmelerinin dışındaki sürede çoğunlukla okuldalar. Peki öğretmenlerini sosyal medyadan takip ediyorlar mı? Öğrencileri tarafından yakından takip edilen öğretmenler sosyal medyayı nasıl kullanıyor, hiç incelediniz mi? Öğretmenler, sosyal medyada paylaşımlarına ayrıca özen göstermeliler.  
 
Sözde uzmanlardan korunma kılavuzu
Kendinizi ve çocuklarınızı sözde uzmanlardan da korumanın yollarını öğrenmelisiniz. Medyada yer alan ve özlü sözlerle insanlara ulaştığını düşünen kişilerin eğitimlerini incelemeli ve bu kişilerin sosyal medya hesaplarına detaylı şekilde eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmalısınız. Basın danışmaları sayesinde sahip olmadıkları vasıflarla tanıtılan kişilerden kendinizi korumalısınız. 
 
Eleştirel düşünce öğretilmeli!
Medyada yer alan içerikler ne kadar çocuklara uygun? Medyadaki bilgiler ebeveynlerin tutum ve davranışlarını nasıl etkiliyor? Bunu sorgulamak da gerekiyor. “Çocuk ve medya” ile ilgili yazdığım yazılarda, yaptığım sunumlarda hep vurguladığım bir nokta var: Önce aileler bilinçli olmalı. Çocuğunuza izlettiğiniz çizgi film, aldığınız kitap, oynadığı oyun, sosyal medyadaki paylaşımları ve ailenin yaklaşımı burada çok önemli. 
 
Toplumsal bilinç oluşturmak gerekiyor
İnsanlara medya okuryazarlığı bilinci oluşturulmalı.  Çünkü öncelikle insanlar her gördüklerine her okuduklarına inanmamayı öğrenmeliler. Sorgulamayı, şüphe etmeyi ve gözlemlemeyi hayatlarının her alanına yerleştirmeliler. Her sunulan kabul edilirse, medyanın sunduğu her şeye inanan, düşünmeyen, sorgulamayan ve üretmeyen bireyler yetişir. Üreten, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirmek herkesin sorumluluğudur. 
 
Dilerim bilinçli, kaliteli ve üreten nesiller yetişmesi için kısa zamanda yeni adımlar atılır… 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..