Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çocuklar ve İnternet

İnternet, içinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli gereksinimlerinden biri, elbette doğru kullanıldığında. Sağladığı faydaların yanında kötüye kullanım ve bağımlılık oluşturma riskini de beraberinde getiren internetin, çocuklarınızda bağımlılık yaratıp yaratmadığını anlayabileceğiniz bazı belirtiler bulunur. Eğer 12 ay boyunca aşağıdaki belirtilerin 3 veya daha fazlası çocuğunuzda bulunuyorsa,  internet bağımlılığı riski oldukça yüksektir. 
 
- İnterneti ilk kullanmaya başladığı zaman ile karşılaştırıldığında şu anki kullanım süresinin artması,
- İnternete bağlı olmadığı zamanlarda sosyal yaşamdan geri çekilmesi veya içine kapanması, 
- İnternet kullanımı yüzünden okulunu ve ödevlerini aksatması, 
- İnternette daha fazla zaman geçirmek için ailesine ve arkadaşlarına yalan söyleyerek kendini soyutlaması,
- İnterneti gerçek hayat problemlerinden bir kaçış gibi görmesi,
- İnternet kullanımını kesmeye veya harcadığı zamanı düşürmeye çalıştığında huzursuz hissetmesi ve daha çabuk sinirlenmesi. 
 
Destek almak şart
 
Unutulmamalıdır ki, internetin ve teknoloji ile haşır neşir olması onun çok zeki olduğu ya da başarılı bir çocuk olacağı anlamına gelmez. Bu alışkanlık kontrol altına alınmadığı takdirde bahsettiğimiz sıkıntılara yol açabilir. 
 
Eğer belirtiler ışığında çocuğunuzda internet bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız bunun için profesyonel destek alınması gerekecektir. Hekim desteğinin yanında çocuklarla konuşarak konuşmayı öğrenmesini sağlamalı, oyunlar oynayarak motor kas becerilerini geliştirmesine destek olmalı, eğitici oyunlar oynayarak zihinsel becerileri kazanmasının sağlanmasına yardımcı olmalısınız.
 
Özellikle 0-3 yaş arası çocuklarda daha dikkatli olunması, internet ve teknoloji ile olan eğlence amaçlı ilişkisinin en aza indirilmesi gerekir. Ebeveyn olarak eviniz içerisindeki huzuru ve sakinliği değil çocuklarınızın geleceğini ön planda tutmalı, onu internetin başına götüren neden tespit etmelisiniz. 
Çocuklarınız belli işlerini bitirdikten sonra, onlara ödül olarak kısıtlı bir sürede bilgisayar, telefon veya tablet kullanımı sağlanması daha isabetli olacaktır. 
 
Ayrıca yalnızlığı ve can sıkıntısını gidermek için kitap okumak ve ev dışında sosyalleşmek gibi organizasyonlar yapılması da doğru bir tercih olacaktır. Ama en önemlisi, başta da söylediğimiz gibi eş zamanlı olabilecek hastalıklar için mutlaka bir psikiyatristten yardım alınması çözüm için olmazsa olmazdır.
 
Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak
 
www.buraktoprak.com
 
Toplam blog
: 33
: 43
Kayıt tarihi
: 30.05.19
 
 

İstanbul Tıp Fakültesinden 2008 yılında mezun oldu. 2009 yılında psikiyatri uzmanlık eğitmine Ere..