Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda Dil Gelişimi

Dil çocuğun  gelişmindeki  önemli  unsurlardan  bir  tanesidir. 2 yaş sonrası çocuklarda dil gelişimini  irdelediğinizde 2-3 yaştaki çocukların, artık birden fazla sözcükle konuşmaya başladığını, fikirlerini, istek ve ihtiyaçlarını arka arkaya birden fazla cümle ile ifade edebildiklerini fark edersiniz. Bu  yaşta dil  gelişimine uygun  etkinlikler ve  oyunlar,  dil gelişimine  uygun  oyuncaklarla  ona  yardımcı  olabilirsiniz.

Bu dönemden sonra artık çocuklarla oynanan oyunların çocuğun  dil becerilerini ve zihinsel gelişimini desteklemek üzere kurgulanması gerektiğini  vurgulayan Psikolog Ela Kök: “Zaman zaman tek başına oyun oynamasının, oyun kurmasına izin vermenin yanı sıra, oyuncak telefonla karşılıklı konuşma ya da tanıdığı sevdiği biriyle konuşuyormuş gibi yapma, oyuncak hayvanlarla ormandaymış  gibi, serbest ve ucu açık oyunların da çocuğun dil gelişimini destekleyen oyunlar olduğunu ve çocuğun  yaratıcılığını arttırdığını “ifade ediyor.

Aynı zamanda , çocuğun gündelik hayatına yönelik, mesela “akşam ne yemek istersin?, Bu gün hangi parka gitmek istersin, orayı neden sevdiğini anlatmak ister misin ? gibi ucu açık sorular sorarak çocuğun dil gelişimini desteklemek, fikir ve duygularını ifade etmesini öğrenmesini sağlayacaktır.

Psik. Ela Kök“Çocuğunuza bu dönemde adını-soyadını, yaşını öğretmenin, yavaş yavaş kavramları da içeren cümlelerle  kavram öğrenimine de hazırlık yapmanın” önemine dikkat çekti. Örnek vermek gerekirse “mavi topu mu alalım sarıyı mı?,” “ tabağındaki köfteleri sayalım mı?bak 1-2-3 tane köfte var.”

Ela Kök’ün ifade  ettiğine  göre “3 yaşından sonra çocuklar sohbet edebilmeye başlarlar. Karmaşık sorular sormaya, sorulan sorulara çözümler bulmaya, duygularını isimlendirmeye ve dolayısıyla akıcı konuşmaya başlarlar”

Psik.  Ela Kök’ün 3 yaşından büyük  çocuğu  olan  ailelere sunduğu  önerilere gelince:  

1.  Çocuğunuza her gün kısa da olsa hikayeler okumaya ve bu hikayedeki karakterlerin durumları, duyguları ve düşünceleri ile ilgili konuşmaya çalışın. Bunu yaparken çocuğunuzun bu etkinliğe aktif katılımını sağlamak için “ Çocuk burada ne hissetmiş olabilir?, Sen o çocuğun yerinde olsan ne derdin?” gibi sorular sormaya çalışın. Eğer gün içinde çocuğunuzdan ayrı iseniz (annenin çalışması, çocuğun yuvaya gitmesi sebebiyle) gün içinde neler yaptığını anlatmasını isteyin.

2.  Çocuğunuzun doğumundan itibaren bir çok alanda anne-babayı model aldığı gerçeğini düşünerek, anne baba olarak kendi aranızda sohbet etmeyi ihmal etmeyin.

3.  Onunla geçirdiğiniz zamanın daha nitelikli hale gelmesi için TV izleme etkinliğini belirli sınırlar dahilinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bebeğin doğumundan itibaren evde sürekli açık olan bir TV’nin varlığı çocuğunuzun dil gelişimi konusunda pasifleşmesine ve konuşmada gecikmelere yol açabilmektedir. Yaşına uygun bir program ya da çizgi filmi birlikte  seçerek gün içinde  kısa zamanı TV izleyerek geçirebilir, izlediğiniz programla ilgili konuşabilir  böylelikle  bu etkinliği de verimli hale getirebilirsiniz. Aynı şekilde müzik dinlerken de şarkıları birlikte söyleyerek çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

Özetle, çocuğun dil ve konuşma konusundaki gelişimini desteklemenin en etkin yolu onla doğduğu günden itibaren konuşmaktır. Dil gelişimini destekleyici oyuncaklar yerine iyi kurgulanmış bir oyun  ve gün içinde bu tür oyunları oynamak için ayrılmış bir saat ve her yaş dönemine uygun resimli kitaplar her anne babanın kolayca ulaşabileceği ve uygulayabileceği etkinliklerdir. 

 

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/dil-gelisimi-2-yas-sonrasi/676

Bu makale de ilginizi çekebilir

Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..