Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '12

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarda kekemelik neden görülür?

Çocuklarda kekemelik neden görülür?
 

Çocuklarda kekemelik neden görülür?


      Kekemeliğe ilişkin değişik görüşler mevcuttur.Kekemelik kişinin fizyolojisine ya da nörolojisine bağlı duruma bağlı olduğu araştırmalardan görülmektedir.Kekemeliğin kişilik bozukluğu olduğuda olduğu ileri sürülmektedir.Kekemeliğin tek bir nedeni olmadığı bir çok nedene bağlı olduğu gözlenmiştir.Kekemelik çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir olgu olduğu gözlenmiştir.

      Kekemelikte konuşmanın akıcılığını bozan engelleri  ortadan kaldırmak gerekmektedir.Çocuk kendi problemini bilmelidir.Çocuk neden kekeme olduğunu bilmelidir ve ortadan kaldırmaya istekli olmalıdır.

     İki tür kekemelik görülmektedir.Birincil tür kekemelik görülen sorun sadece konuşmanın kendisindedir.Konuşana geçmemiştir.Konuşma sırasında kararsızlık,tutulma,tekrarlama veya uzatma şeklinde ,akıcılık ile ilgili bozukluk görülür.Çocuklar başkalarının konuşmalarından farklı olduklarının farkına varmazlar ve konuşmaktan çekinmezler.

    İkincil devre kekemelikte konuşmanın kendisiyle beraber,konuşmaya eşlik eden jest,mimik ve vücut hareketlerinde de bir takım görüntüler ortaya çıkar.Konuşan kişi konuşmaya başlayamama, duraklama ,tekrarlama ,patlama ve uzatma gibi belirtiler görülür.Birey konuşmanın bozuk olduğunun farkındadır.Konuşurken kekeleme korkusu vardır.Bu kaygı çocuğu tekrar kekelemesine neden olur.

   Kekemelerin çoğunda yalnızken kekelememe durumu vardır.Sadece yabancıların yanında kekeleyen çocuklar vardır.Bazıları şarkı söylerken,şiir okurken kekelemezler.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..