Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '14

 
Kategori
Teknoloji
 

Çocukları Akıllı Telefonlardan nasıl uzak tutarız?

Çocukları Akıllı Telefonlardan nasıl uzak tutarız?
 

Çocuklar ve akıllı telefonlar


Akıllı telefonlar artık günümüzün en çok kullanılan teknolojik cihazları durumunda. Eskiden masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan yaptığımız pek çok işi artık bu cihazlar aracılığıyla halledebiliyoruz. Ama akıllı telefonlar sağladıkları onca kolaylığa rağmen pek çoğumuz için sıkıntı kaynağı da olabiliyor. Nasıl? Elbette önce bizi, sonra da çocuklarımızı kendine esir alarak.

Bu yazımda kendimizi akıllı telefon bağımlılığından nasıl kurtarırız sorusunu sormayacağım. Çünkü iradesi sağlam ve bilinçli her yetişkin, canı istediğinde telefon kullanımını sınırlayabilir. Bu yazı daha çok küçük çocuklar ve onları akıllı telefonlardan nasıl uzak tutabileceğimizle alakalı. 

Biz yetişkinlerin belki de en büyük hatalarından bir tanesi çocuklara yetişkin muamelesi yapmak ve onlardan da buna uygun davranmalarını beklemek olsa gerek. Biraz araştırsak, evlatlarımızı azıcık gözlemlesek onların bizden çok farklı bir dünyaya ve bakış açılarına sahip olduklarını anlarız. Bu sebeple onların akıllı telefona verecekleri tepki ve zaman içinde bu cihazların onlarda oluşturacağı bağımlılık bizleri dehşete düşürecek niteliklere sahip olabiliyor. Bazen başımızdan savmak, bazen de oyalanması için ellerine verdiğimiz akıllı telefonlar adeta onların ebeveynleri olabiliyor. Çocuk dediğimiz varlık Full HD kayıt yapan kamera gibi. Ne görürse, ne duyarsa onu öğrenir. Akıllı telefonların çocuklara ne tür zararlar verebileceğini anlatmaya kalksam bu sayfa bana yetmez. Benim amacım kendi edindiğim tecrübeler eşliğinde evlatlarımızın hayatlarının en azından ilk bir kaç senesinde bu cihazdan uzak durmalarını sağlamak. Sizlere basit ama etkili bir kaç öneride bulunacağım. Uygularsanız faydalı olduğunu göreceksiniz. Başlayalım:

Çocuğunuzun yanında asla akıllı telefonu ihtiyacınız dışında kurcalamayın.

Çocuğunuz ne kadar ısrarcı davranırsa davransın asla telefonu eline vermeyin.

Hiç bir zaman evladınızın yanında telefonla oyun oynamayın ve uzun uzun, mesajlaşma programları aracılığıyla mesajlaşmayın.

Eğer mümkünse telefon görüşmelerinizi çocuğunuzun olmadığı bir odada gerçekleştirin.

Çocuğa asla akıllı telefondan youtube vb. kanallar aracılığıyla video izletmeyin. İsterse bu video dünyanın en faydalı videosu olsun yine de izletmeyin.

Çocuklara uygun sloganıyla marketlere yüklenen oyun ve uygulamaları indirerek, evladınızın oynamasını sağlamayın. Bunun yerine kule dizme benzeri gerçek oyunlar oynayın.

Çocuğunuz sizinle oyun oynamak istediğinde. her ne suretle olursa olsun akıllı telefonunuzu kurcalamaya devam etmeyin.

Çocuğunuzla oyun oynarken, bir elinizle de telefondan bir şeyler yapmayın. Unutmayın çocuklar çok zekidir ve kendileri ile ilgilenilmediğinde bunu anlarlar.

Yaşı kaç olursa olsun, asla çocuğunuzun yanında telefon, tablet muhabbeti yapmayın. Gündeminizde bunlar olmasın, en azından çocuğunuzun yanında olmasın.

Unutmayın; çocuklarınız youtube'a girip video açabiliyor, fotoğraf galerisini gezebiliyor, rehberden dedesini arayabiliyor, hoparlörü açabiliyor vs. diye onu diğer çocuklardan üstün ve zeki zannetmeyin. Bu saydıklarımı ve daha fazlasını zaten her çocuk yapabiliyor. Çocuğunuzun zekasının artmasını istiyorsanız, onlarla gerçek anlamda oyunlar oynayın ve onları kendi yaşıtlarıyla tanışıp sosyalleşebileceği alanlara (park, piknik vb.) götürün.

 
Toplam blog
: 4
: 5303
Kayıt tarihi
: 04.06.14
 
 

1982 doğumluyum.Aslen Mersin'liyim. Ancak İstanbul'da ikamet etmekteyim. Evliyim ve bir de kızım ..