Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarımızı hangi durumlarda Çocuk ve Ergen Psikiyatristine götürmemiz gerekir ?

Son 20 yıldır Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi oldukça günlük hayatmıza girdi. Aslında insanlığın varoluşundan itibaren psikoloji vardı ama tanı ve tedaviler son yüzyılda geliştiği kadar gelişmemişti. İletişim araçlarının artmasıyla beraber insanların bilgiye ulaşması kolaylaştı. Teknolojik gelişmeler aynı zamanda bilim dünyasınıda olumlu etkileyerek doktorların bilgi paylaşımını ve insanların bilgiye ulaşmasını kolaylaştırdı. 1990 yıllar itibariyle daha önce farklı adlandırdığımız sorunlar daha iyi sınıflanmaya ve yeniden adlandırılmaya başlandı. Aynı zamanda teknolojik imkanların artmasıyla yenı tedavi imkanları ortaya çıkmaya başladı. İnsanlar aldıkları tedavilerden memnun kaldıkça daha çok yardım arayışına girdi. Bunun yanı sıra genel olarak dünyadaki stresin artması psikolojik rahatsızkların daha erken ortaya çıkmasına ya da şiddetlenmesine neden oldu.
 
PEKİ ÇOCUK  VE ERGEN PSİKİYATRİSTİ HANGİ DURUMLARDA BİZE YARDIMCI OLUR ?
 
Çoğu zaman insanlar çok sorun yaşadıkları zaman Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvururlar. Aslında her zaman erken tanı ve tedavi tıbbın diğer branşlarında olduğu gibi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisinde de çok önemlidir. Çocuk ve Ergen Psikiyatrsine en sık baş vurma nedenleri olarak şunları sayabiliriz: 
 
* Sinirlilik
 
* Mutsuzluk 
 
* Aşırı Hareketlilik
 
* Dikkat Eksikliği
 
* Geç Konuşma ya da Konuşamama
 
* Yaşıtlarıyla İletişim Sorunları
 
* Davranış Sorunları (yalan söyleme, arkadaşının eşyasını ya da parasını izinsiz alma, şiddet, tehlikeli eşyalarla oynama ya da ilgilenme, okulda disiplin sorunları...)
 
* Kekemelik
 
* Kaygı sorunları (yalnız yatamama, yalnız kalamama, çekingenlik, okula gitmek istememe, sınav kaygısı..)
 
* Takıntılar (Sık el yıkama, uzun süre banyoda kalma, kontrol etme..)
 
* Anne-Baba Boşanma Süreci
 
* Ders başarısızlığı
 
* Tik bozuklukları
 
* Madde Kullanımı (sigara, alkol, esrar...)
 
* Travmatik olaylar
 
Yukarda en sık başvurma nedenleri olsa da çocuğunuzda daha önce olmayan, aniden çıkan, diğer yaşıtlarında görmediğiniz hayatını olumsuz etkileyen herhangi bir durumda bir uzmana başvurmanızı öneririz.
 
ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSTİ KAÇ YAŞINDAKİ ÇOCUKLARLA İLGİLENİR?
 
Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri doğumdan 18 yaşına kadar çocukların hem normal gelişimini hem de yaşadıkları sorunlarla ilgilenir. Bazı hastalıklar erken dönemde belirti vermeye başlar. Örnek olarak Otizmli bir bebek 3 aylıktan itibaren belirti vermeye başlar. Ama bu yaştaki belirtiler çoğu zaman anneler tarafından farkedilemez edilse bile kabul edilmekte zorlanılır. Bazı hastalıklar şizofreni ya da duygudurum bozuklukları gibi 12 yaş sonrası belirti vermeye başlayabilir. Bu nedenlerden dolayı çocuklarımızda yolunda gitmeyen bir şey olduğunda danışmalık almanız önemlidir.
 
Toplam blog
: 11
: 2307
Kayıt tarihi
: 21.04.16
 
 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Adana                         www.fuatkircelli...