Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '12

 
Kategori
Eğitim
 

Çocukların ihtiyacı iyi bir çevre

Çocukların ihtiyacı iyi bir çevre
 

Çocukların bugün içinde bulundukları çevre, o çevrenin nitelikleri ve sosyal değerleri, onların yarın nasıl bir insan olacağını belirler. Çocuklar, anne ve babalarından ve çevrelerinden gördükleri davranışları, algıladıkları duyguları sünger gibi içlerine çekerler ve tüm bunlar üzerinden kişiliklerini ve diğer insanlarla olan ilişkilerini geliştirirler. Dolayısıyla, onların gelişimi için olumlu örnekler sunacak bir çevre oluşturmak çok önemlidir.

Aslında, çocukların eğitiminde en önemli şey öğretmenler ya da ders kitapları değildir çünkü daha çok çevremiz tarafından eğitiliriz. Gelişimimizdeki ana unsur çevredir. Bu yüzden, okullarda oluşturulması gereken esas şey, çocuklar için iyi bir sosyal çevredir. Böyle bir çevrede, her çocuk diğer çocuklarla dost olma, onlara olumlu ve yardımcı bir tavırla yaklaşma, onlara destek olma sorumluluğunu hisseder ve benimser.

Doğamızda olan kıskançlık, tutku, onur, rekabet gibi nitelikler, çocukları olumsuz etkileyecek unsurlar olarak değil, onların gelişimini destekleyici unsurlar olarak ele alınabilir. Bu takdirde çocuklar doğru yönde gelişebilirler ve topluma karşı bir duyarlılık geliştirebilirler.

Onlarla tartışmaya girmek, onlara ne yapmaları gerektiğini söylemek ya da onların davranışları üzerine yorum yapmak gereksizdir. Çünkü çocuklar gördükleri somut örneklerden öğrenirler, sözler uçar gider. Yapmamız gereken tek şey, onların doğru şekilde gelişmelerine ve değişmelerine yardımcı olacak örnekleri sunacak çevreyi oluşturmaktır.

Çocukların, kendi mutlulukları için, toplum ile doğru ilişki kurmalarını sağlamamız önemlidir. Dolayısıyla, onlara topluma nasıl bağlı olduklarını, toplumdan nasıl etkilendiklerini ve aynı zamanda toplumu nasıl etkileyebileceklerini açıklamalıyız. Bunu ancak biz onlar için doğru bir temel oluşturduğumuzda yapabiliriz.

Bugüne kadar çocuklara çok şeyler öğretildi, ama hiç kimse onlara toplumla nasıl doğru ilişki kurabileceklerini öğretmedi. Dolayısıyla, günümüzde birçok toplumda çeşitli sosyal patlama olayları, ileri derecede şiddet ve terörizm yaşanıyor.

İnsan, toplumun ona karşı duyarlı olmadığını hissettiği zaman, çoğu kez zalimce  şeyler yapabilir. Asosyal insanlar için de durum böyledir. Aslında onların tek istedikleri, toplum içindeki yerlerini bulmaktır.

Dolayısıyla, çocuklar için öncelikli olarak, onların toplumla ve çevreyle doğru ilişkiler içinde olmasını sağlayacak bir sistem oluşturmalıyız. Böylece, onlar için kurduğumuz sosyal çevre sayesinde, birlikte çalışabilir, birbirlerini anlama becerilerini geliştirebilir ve uyum içinde gelişebilirler.

Eğer eğitimde böyle bir çevreyi oluşturursak, bugün toplumda var olan tüm olumsuz olaylardan kurtulabiliriz.

 

 

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..