Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '14

     
    Kategori
    Beslenme
     

    Çölyak ve glutensiz diyet hakkında bilinmeyenler

    Çölyak ve glutensiz diyet hakkında bilinmeyenler
     

    çölyak


    Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz ve her geçen gün teşhis sayısının artış gösterdiği bir hastalık olan çölyak Türkiye’de her 100 kişi bir kişiyi tehdit ediyor.

    Aslında doğan her çocuğun çölyak olma riski var fakat anne sütü bu hastalıktan ilk etapta bebekleri koruyor, buda anne sütünün sayısız faydalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ek mamalara geçen bebeğin glutenle hemen tanışmaması için bu gıdaların gluten içermemesi büyük önem taşıyor. Bilinçsiz ailelerin ek gıda seçimi olarak bisküvi ve süt vererek büyütmeye çalıştıkları bebeklerinin, çölyak ile tanışma yaşları daha erken dönemlere denk geliyor. Çölyak, gluten adı verilen bitkisel bir protein ve bu protein ince bağırsağı hassas olan kişiler tarafından sindirilemiyor. Her yaşta karşımıza çıkan bu hastalığın en sık karşılaşılan belirtisi geçmeyen ishal, karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kansızlık olarak karşımıza çıkıyor. Ömür boyu süren ve geçmeyen tek gıda alerjisi olan çölyak hastalığının günümüz şartlarında tek tedavisi glutensiz diyetten geçiyor. Glutensiz diyet yapan çölyaklıların diyetinde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllar yer almıyor.

    Bu nedenle çölyak teşhisi alan kişilere yönelik glutensiz besinlerin marketlerde bulunması büyük önem taşıyor. Bugün hemen hemen her çeşit glütensiz yiyecek market raflarında, sanal marketlerde yerini alıyor. Hatta bu hastalık için açılmış özel restoranların sayısı da her geçen gün artıyor.

    http://www.ozelbeslenme.com 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 284
    Kayıt tarihi
    : 16.05.14
     
     

    Çölyak hastaları için glutensiz beslenme ürünleri üzerine araştırma, veri toplama ve bilgi paylaş..