Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

CORONA TEDAVİSİ ve İYİLEŞME

COVİD-19  CORONA HASTALIK TEDAVİSİ ve İYİLEŞME SÜRECİ
 
 
Dünya Sağlık Örgütü WHO, her yüz kişide 4'ünün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Peki iyileşen %96 yaklaşık 80.000kişi Nasıl iyileştiler ?
 
 
17 Mart 2020 tarihli verilerde dünya çapında hastalık yaşayan 183.298 kişiden;
İyileşen sayısı : 80.029 kişi
Hayatını kaybeden : 7.181 kişi
Tedavisi evde veya hastanede devam eden kişi sayısı : 96.088 kişidir
 
 
*Grip hastası gibi evinde yatarak iyileşenler :
Bugüne kadar virüse yakalananların %80’i hafif şekilde atlattılar. Hastalanan kişiler arasında “çocuk ve gençler” yani genel anlamda taşıyıcılar ve hafif atlatıyor. Hastalığı hafif atlatanlar, İnfluenza, Grip benzeri semptomlarla ( ateş, öksürük, burun akıntısı gibi) geçiriyor. Bu süreçte vücut direncini yüksek tutmak önemli. Bol sıvı iyi beslenme c vitamini desteği gibi. Genelde çocuklar, gençler, bağışıklık sistemi kuvvetli olanlar bu şekilde atlatıyorlar.
Bugüne kadar dünyaca tanınmış bir çok sporcu, sanatçı, siyasetçi de hastalık görüldü ve evlerinde iyileşmeye çalışıyorlar. ABD'de aile, akraba yapısı bozuk olduğu için, "hastalanırsam ve evde tek başına kalırsam" korkusu sebebiyle birçok kişi tuvalet kağıdı ve makarna stokladılar. Almanya'da gençlerin, mahallelerinde tek başına yaşayan yaşlılara günlük hayatlarında yardımcı olmaları, market alışverişlerini yapmaları konusunda kampanya başlatıldı. Eğer birbirine yardım eden, aile, akrabalar gibi sosyal toplum içerisinde yaşıyorsanız stok yapmanıza gerek yok.
 
 
*Hastanede tedavi edilmesi gerekenler :
Bazı kişilerde, bu virüs çok şiddetli zatürre yapıyor. Ciğerleriniz sıvı topluyor ve nefes alma zorluğu çekiliyor. Virüse yakalananların %20 civarında görülen bu belirtilerde , ya yoğun oksijen ya da solunum cihazına bağlanma ve akciğerlerin ciddi şekilde desteklenmesi gerekiyor.
İster genç, ister yaşlı olsun “akciğer yetmezliği, kalp, diyabet, tansiyon, kanser vb rahatsızlığı olanlar” veya yüksek ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, nefes almakta zorluk çekenlerde, oluşan pneumoni (zatürre) sebebiyle, ileri yaşam desteği, yoğun bakım ve mekanik ventilatör ihtiyacı doğuruyor. Bu süreç 3-4 haftayı bulabiliyor. O yüzden hastanelerdeki yatak, solunum cihazı, ekipman yeterli olması gerekli. Çin kalabalık nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için, 1 hafta 10 gün içerisinde, 1.000 kişilik ve 2.500 kişilik Sahra hastaneleri kurdu.
 
 
*Ağır vakalar ve ölümler :
Virüs sebebiyle hayatını kaybeden hastaların, neredeyse tamamına yakını “önceden ağır hastalığı olan” kişiler olduğu belirtildi. Özellikle akciğer yetmezliği, kalp, damar, diyabet, tansiyon, kanser vb rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar virüse yakalanmamaları için önlemler alınması gerekli.
 
 
WHO, Dünya Sağlık Örgütü 17 Mart 2020 tarihli verilerde dünya çapında hastalık yaşayan 183.298 kişiden;
İyileşen sayısı : 80.029 kişi
Hayatını kaybeden : 7.181 kişi
Tedavisi evde veya hastanede devam eden kişi sayısı : 96.088 kişidir
 
* Hastalığın yayılmaması için duyarlı ve dikkatli olalım. Durumu basitleştiren, küçümseyen veya aksine paniğe sebep olacak duyumlara kulak asmayalım.
 
 
TEŞEKKÜR
Tüm bu bilgileri mesaj atarak, yorumlar yazarak, paylaşan ve bizleri bilgilendiren değerli "Türk Doktorlarına" çok teşekkür ederim.
 
 
Toplam blog
: 6
: 4452
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

  "Turist Rehberi" kokartı ile Türkiye'de bütün bölgeleri defalarca Amerika'lı, Japon, Avustr..