Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dar Kanal Hastalarının Kaçınması Gereken Davranışlar...

Dar Kanal Hastalarının Kaçınması Gereken Davranışlar...
 

Dar kanal hastalığı genellikle ilerili yaşlarda omurilik kanalında meydana gelen değişikliklerden ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanalın daralması sonucu ortaya çıkan rahatsızlık hastaların yaşam kalitesini derinden etkilemektedir. Dar kanaldan muzdarip olan hastalarda aktiviteden kaçınma, rahat hareket edememe, öne doğru eğilerek yürüme gibi problemler görülmektedir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise nadiren de olsa yürüyememe ya da mesane problemleri gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu problemlerin daha az yaşanması için hastaların tedaviden önce ya da sonra yapmaları ve yapmamaları gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Bunlar hem operasyon öncesi hem de operasyon sonrası süreci yakından etkilemektedir. 
 
Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
 
Dar kanal hastalığı 50 yaş ve üzerindeki kişilerde sıkça ortaya çıkar. Özellikle Osteoartrit ve romatoid gibi omurgayı etkileyen artrit çeşitlerine sahip olan kişilerde dar kanal rahatsızlığı daha sık görülmektedir. Eklemlerde görülen rahatsızlıkların dışında omurga bölgesinde bulunan tümörler de bu bölgede doku büyümesi gibi problemlere neden olabilir. Yaşanan bu büyüme omurilik kanalında yer alan sinirlere baskıyı arttırır ve dar kanal rahatsızlığına neden olur. Dışarıdan gelebilecek etkiler de omurilik daralmasına yol açmaktadır. Çeşitli kazalar sonucunda omurilik civarına alınabilecek darbeler, omurga kırıkları ya da bel kayması gibi durumlar hastalarda dar kanal probleminin açığa çıkmasına sebebiyet verebilir. Sebebi her ne olursa olsun dar kanal rahatsızlığına sahip kişilerin yapmaması gereken şeyler vardır. Hastaların özellikle rahatsızlığın etkisini artırabilecek uzun yürüyüşlerden, omurgaya yük bindiren hareketlerden, ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmaları gerekir. 
 
Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Hastalar genel olarak operasyonu takip eden günde yürümeye başlayabilirler. Hastaların birçoğu operasyondan sonra rehabilitasyon sürecine girerler ve bu rehabilitasyon süreci esnasında dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Operasyondan sonraki ilerleyen günlerde hastaların rehabilitasyon sürecini eksiksiz yerine getirmeleri son derece önemlidir. Bu süreçte hastaların bacaklarına tekrar eski güçleri yavaş yavaş geri gelebilir. Özellikle sorun yaşanan bölgeler tekrar düzelmeye başlar. Bu süreçte hastaların kendilerini zorlamaması gerekmektedir. Yapılacak ters hareketler ameliyatın sonuçlarının ortandan kalkmasına ya da tedavinin gerilemesine sebebiyet verebilir. 
 
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan