Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dar kanal hastalığı

Kadınlarda, erkeklere göre daha sık gözükür. En sık; 50 yaş üzerindeki kadın ve erkeklerde görülür. Ancak, daha genç yaştakilerde de doğumsal ya da travma sonrası görülebilir.
 
Dar Kanalın Belirtileri
 
Hiçbir belirti olmadan da omurilik kanalı daralabilir. Ancak, kanal darlığı sonucu omuriliğe, sinir köklerine ya da kauda equinaya bası meydana gelirse, yavaş yavaş dar kanalın belirtileri gözlenmeye başlar. Bel omurgasında dar kanalı hastalığı olan hastalarda, boyun omurgasında da dar kanal görülebilir. Fiziksel ve klinik bulgular, ani gelişmez. Hastaların %95'inde bel ve bacak ağrısı(siyatalji), %91'inde nörojenik kladikasyo gözlenir. Nörojenik kladikasyo, genellikle her iki bacağı etkiler. Ağrı yayılımı, etkilenen sinirin bölgesine bağlıdır. Öne eğilmek, oturmak, uzanmak ağrıyı azaltırken; uzun süre ayakta durmak ve beli geriye doğru eğmekle yakınmalar artar.(Öne eğilmek, omurilik kanalında genişlemeye neden olur. Böylece, ağrı azalır.) Bacaklarda uyuşma, kramp, kuvvetsizlik(felç) gözlenebilir. İstirahatle ağrı geçmez, idrar kaçırma meydana gelebilir. Hastadan yürümesi istendiğinde, bir süre sonra ağrılar yoğunlaşmaya başlar ve hasta öne eğik bir postürde yürümeyi tercih eder. Oturması istendiğinde ağrı yakınmaları azalmaya başlar. Dar kanal hastalığı olan hastalar için çok tipik bir durumdur.
Hastalığın nadiren ileri aşamalarında, kauda equina sendromu meydana gelebilir. Hastada, idrar ve büyük abdest kaçırma, seksuel fonksiyonlarda bozulma(impotans), her iki bacakta kuvvetsizlik(felç), yoğun derecede hissizlik, uyuşma meydana gelir. Bu durumda, acil olarak hasta ameliyat edilmelidir.
 
Dar Kanalın Tanısı 
 
Doktor, dar kanal hastalığı ile diğer hastalıklar arasında ayırıcı tanıyı yapmak için değişik tanı yöntemleri kullanabilir.
Öncelikle, hastanın öyküsü alınır. Yakınmaların ne zaman başladığı, nerede ağrı olduğu, diğer sağlık problemleri v.b. doktor tarafından sorgulanır.
İkinci aşamada hastanın fizik muayenesi yapılır. Doktor hastanın kuvvet, refleks, duyu gibi ayrıntılı nörolojik muayenesi yaparak bulguları not eder.
Röntgen; en temel tanı araçlarından birisidir. Bel omurgasının X ışınıyla iki yönlü grafileri çekilir. Bu tetkikle; travma sonrası omurga kırıkları, bel kayması, tümör, kalsifikasyon ile bulguları görülebilir.
Tomografi; X ışınlarının farklı açılardan gönderilmesiyle tarama yapılır. Bu tarama bilgisayar tarafından analiz edilir. Kemik dokulara daha duyarlı olması nedeni ile uygun durumlarda tercih edilir.
MR(Manyetik Rezonans) görüntülemede ise güçlü manyetik alanlar oluşturularak tarama yapılır. Tarama sonucu 3 yönlü kesitler, bilgisayar tarafından analize edilerek görüntülenir. MR, yumuşak dokulara daha duyarlı bir tetkiktir. 
Dar kanal hastalığında, MR yada tomografide yapılan aksiyal görüntülemelerde kanal çapı ölçülerek rahatlıkla tanısı konulur. Kanal çapı, 10 mm' nin altında ise kesin stenozis; 10-13 mm. arasında ise rölatif stenozis olarak adlandırılır. Normal kanal çapı 11.5 mm.den daha fazladır. .Semptomlar kanal çapıyla daima ilişkili değildir. Önemli olan nöral dokulara verdiği hasarın derecesidir.
Düz grafilerde, disk mesafesinde yükseklik kaybı ya da osteofitler görülebilir. Omurga kayması tespit edilebilir.
 
Tedavisi
 
Semptomlar, genelde konservatif tedaviye cevap verir. Bel ağrısı, bacak ağrısı ve nörojenik kladikasyo olsa bile çoğu hastada konservatif tedavi etkilidir. 
Konservatif Tedavide Uygulananlar:
Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar
Epidural steroid enjeksiyonları,
Hareket kısıtlaması, yatak istirahati
Fizik tedavi, bel egzersizleri
Bel korseleri
Alternatif Tedaviler:
Şiropraksi
Akupunktur
 
Dar Kanalda Ne Zaman Ameliyat Önerilir?
 
Konservatif tedavilere rağmen, cevap alamayan hastalara ameliyat önerilebilir. Hastada felç, idrar ve büyük abdest kaçırma, şiddetli ağrı, uyuşma, yürümede güçlük varsa ameliyat kararı daha hızlı verilmelidir. 
Dar kanal ameliyatlındaki amaç, omuriliği, sinir köklerini baskıdan kurtarmak ve omurga dizilimini restore etmektir.
Dar kanalın ameliyatı, dekompresif laminotomi ya da laminektomiyle, omurga kemiğinin laminaları çıkartılarak, kanal çapı genişletilir. Bası yapan kemikler ve fıtıklar alınarak sinir ve omurilik rahatlatılır. Cerrahın tercihine göre füzyon (omurga implantı kullanılması) yapılır ya da yapılmayabilir.
 
Dar Kanal Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
 
Tüm ameliyatlarda da olduğu gibi genel anestezi alacak yaşlı hastalarda ameliyatla ilgili riskler her zaman vardır. En sık ortaya çıkan dar kanal ameliyatındaki omuriliği saran dura adını verdiğimiz zarın yırtılması, enfeksiyon, kanama ve emboli (pıhtı oluşumu sonrası damar tıkanıklığı) riskidir. Bunlar tedavi edilebilir. Fakat iyileşmeyi geciktirebilir durumlardır.
Dar Kanal Ameliyatının Uzun Dönem Sonuçları?
Sinir ve omurilik üzerindeki baskının kaldırılması ağrının azalmasına neden olur. Hastalar genelde ameliyat öncesine göre rahat ederler, yürüme süreleri artar. Ancak, ameliyat öncesindeki süreçte genelde ameliyat olmadan uzun süre şiddetli ağrılarla yaşayan hastalarda sinir hasar gördüğü için bir miktar ağrı ve uyuşma yakınmaları kalıcı olabilir. Omurgadaki dejeneratif süreç devam etmesi nedeni ile tekrar operasyonlar gerekebilir. Bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki; ağrı yakınmasının geçmesinde ve fonksiyonel iyileşmede; cerrahi, konservatif tedavilere göre daha üstündür.
 
 
Toplam blog
: 23
: 541
Kayıt tarihi
: 03.09.15
 
 

1975 Yılında Eskişehir' de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini, Eskişehir' de tamamladı. 1992 yılı..