Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

     
    Kategori
    Psikoloji
     

    Delilerin bilimi; psikoloji

    Delilerin bilimi; psikoloji
     

    Psikoloji hakkında hepimizin az çok fikir sahibi olmasına karşın çoğu insan psikologları hala  “ deli doktoru “  olarak düşünmekte ve psikolojik yardım alması önerildiğinde şiddetle karşı çıkmaktadır.

     Bu genel düşüncenin aksine psikologlar sadece deli bireylerle ilgilenmediği gibi doktor da değildirler. Umarım bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde psikoloji hakkındaki düşüncelerinizi biraz da olsa genişletebilmiş olurum.

    Psikoloji genel ifadelerle insan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen ve araştıran bilim dalıdır. Genç bir bilim olmasına karşın hızla gelişim gösteren psikolojinin birçok alt dalı vardır.

     

    Nasıl Psikolog Olunur ?

    Bildiğiniz üzere psikolog olmak için dört yıllık psikoloji lisans programını tamamlamak gerekiyor. Alınan bu eğitim daha çok teorik bir eğitimdir. Sonrasında lisans eğitimini tamamlamış kişi ilgisini çeken alanda uzmanlaşabilir ve bunun yanında terapi eğitimleri (bilişsel davranışçı terapi, psikanalitik terapi, EMDR, oyun terapisi, cinsel terapi, çift terapisi vb.) alarak yetilerini arttırabilir. Unutulmaması gereken bir şey varsa o da her psikoloğun terapi yapamayacağıdır. Bu yüzden gerekli eğitimi almış sertifikalı psikologların terapilerine katılmaya dikkat edilmelidir.

     

    Bir Psikolog Ne yapar?

    ·         İnsan ve hayvanların davranış biçimlerini inceler ve altında yatan sebepleri bulmaya çalışır.

    ·         İnsanda zihinsel süreçleri, duyguları, duygusal değişimleri ve duygusal değişimlerin fizyolojik etkilerini, bunların kaynaklarını inceler ve bu konular hakkında araştırmalar yürütür.

    ·         Kişilere sorunları hakkında farkındalık kazandırır ve bunları aşmalarında onları kanalize eder.

    ·         Çeşitli kişilik, zeka, yetenek, davranış, tutum ölçekleri kullanarak sorunun olası kaynağı, türü ve şiddeti hakkında nesnel bilgiler edinmeye çalışır.

    ·         Gündelik sorunlarla, iş, aile ve diğer çevresel problemlerle başa çıkabilme yollarını danışanlar ile paylaşır. Kişiye özel sorun çözme becerilerini geliştirmede insanlara destek verir.

    ·         Ruhsal sorunlar yaşayan danışanları ile görüşmeler yapar, bu görüşmeler sonucunda sorunun altında yatan sebeplere dair hipotezler oluşturur ve öğrendiği terapi teknikleri ile tedavi planı oluşturur.

     

    Bir Psikolog Ne Yapmaz ?

    ·         Kesinlikle ilaç yazmaz. İlaç yazmak için gerekli olan eğitimi psikologlar almamaktadır.

    ·         Danışır ve Danışan arasında gizlilik vardır. Bir psikolog danışanının anlattıklarını kimseyle paylaşmaz.

    ·         Ruhsal sorunlar ilaçla(Psikiyatristin verdiği ilaçlar) bir yere kadar tedavi edilebilen rahatsızlıklardır. Sizin çabanız olmadan bir psikolog sizi iyileştiremez.

    ·         Hiçbir psikoloğun zihin okumak gibi bir olağanüstü yeteneği yoktur. O sizi davranışlarınız, kurduğunuz cümleler, satır aralarına bıraktığınız ipuçlarıyla çözer ve sizi yargılamaz, asla size önyargılı yaklaşmaz.

    ·         Psikolog danışanların, karar vermekte zorlandıkları konularda, karara varmaları için, seçeneklerin artı ve eksilerini, hasta ile tartışır ve hasta için en uygun kararın verilmesi için destek olur. Ancak asla onlar adına kararlar vermez ya da hastaların kararlarını değiştirmeye zorlamaz. Örneğin; boşanmanız gerektiğine karar verecek olan psikolog değildir ya da işinizi değiştirip, değiştirmemenizin kararını psikolog vermez.

    ·         Psikolog sizinle terapi seansları dışında görüşmez, arkadaşlık ya da başka bir sosyal ilişki içerisine girmez.

     

    Psikolojinin Alt Dalları

    ·         Klinik psikoloji

    ·         Sosyal psikoloji

    ·         Deneysel psikoloji     

    ·         Fizyolojik psikoloji

    ·         Gelişim psikolojisi

    ·         Endüstri ve örgüt psikolojisi

    ·         Eğitim psikolojisi

    ·         Din psikolojisi

    ·         Çocuk psikolojisi

    ·         İletişim psikolojisi

     

    Bir psikolog sadece şizofren vb. ruhsal rahatsızlıklarla değil günlük yaşadığımız stres seviyemizi artıran sorunlarla da ilgilenip danışanlarına yardımcı olabilir.

    Yararlanılan Kaynaklar

    Pekcan, G. (tarih yok). https://www.psikolojist.com/psikolog-kimdir/

                                                                                                                            

     

     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 632
    Kayıt tarihi
    : 26.03.17
     
     

    Psikoloji aşığı, kitap ve müzik delisi, yazmak için deliren mini mini bir kız çocuğu... ..