Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Dengeli beslenen çocuklar ve okul başarısına etkisi.

Dengeli beslenen çocuklar ve okul başarısına etkisi.
 

İsviçre'de yapılan br araştırmada aynı öğrenciler okula farklı zamanlarda kahvaltı yaparken ve yapmadan gönderilmişler. Okulda aynı öğretmenler tarafından ders anlatılmış. Öğrenciler kahvaltı yaparak ve kahvaltı yapmadan iki defa okula gitmişler ve başarı grafiklerinde kahvaltı yapmadan okula gittiklerinde %80 düşüş var .Yani çouklarınızı kahvaltı yapmadan okula gönderdiğinizde algıda düşme,performansda düşüş ve motive olamama gibi sotunlar ortaya çıkıyor.
Türkiye'de yapılan araştırmaya göre %60-85 arasında insanlarımız kahvaltı yapmıyor.Yani okulda öğrenci ise derste veya işte ise verimi düşüyor. Gece boyunca yaklaşık 8 saat aç kalan vücutta şeker düşmesinden dolayı kahvaltı yapmayan öğrenciler daha sinirli daha tepkili olurlar.Sabah çocuğunuzun kahvaltı yapması için 30 dakika erken uyandırın.Okul çevresinde satılan gıdaların zararlarını anlatın çocuğunuza.
Beslenme çantasına protein ve karbonhidrat içeren besinler ve meyve koyun.peynili tost,kek gibi...
Kahvaltıda süt yada evde yapılmış meyve suyu vücudun şeker dengesini ayarlayabilir. Ayrıca bir dilim peynir,4-5 tane zeytin sabahleyin çocugunuzu zinde ve dinç yapacaktır. Şunu untmayın beyin işlevlerini sürdürürken besinlerden güç alıyor. Bu yüzden beslenirken i besinlerdeki faydaları çocuklarımıza anlatalım bilsinler. Okuldayken kantinden bir şey alacakları zaman bu bilgiler ışığında beslenirler.
Yapılan araştırmada okul çağı çocuklarında %17-35 arası kansızlık var. Kansızlık çocuklara halsizlik verir ve ders yapmak istemezler devamlı kendilerini yorgun ve mutsuz hissederler. Yani dengesiz beslenme pskoloji ve sosyoloji,okul başarısına kadar çocuklarınızın tüm yaşantısını etkiliyor.
Yapılan araştırmalarda okul çağı çocuklarının %23 ünde folik asit eksikliği görülmüş. Çocuklarımıza masa hazırlarken göze güzel gözükmesinede gayret edin. Yani süsleyin içerisine başka şeyler katın çocuğunuzu nasıl olsa tanıyorsunuz diye biz kabul ediyoruz. Çocuğunuzun sevdiği ve sevmediği besinleri biliyorsunuz. Siz tüm besin çeşitlerini çocuğunuza yedirmeye çeşitliliği arttırmaya gayret edin.
Evinizde düzenli ve aynı zamanda yemek yeme saatinizi alışkanlık haline getirin. Yemek yemeği ailece ve aynı saatlerde yiyin.
Asla çocuğunuzu yemekle ödüllendirmeyin veya yemekle ceza vermeyin. Çocuğunuz cibs ve çikolata gibi besinlere yöneliyormu öğretmenden bilgi alın. Eğer yöneliyorsa müdahale edin.
Evinizde tüm besin çeşitlerininolmasına gayret edin.
Yapılan araştırmalar okul çağı çocuklarımızın %43 C vitamini eksiği görülmektedir. C vitamini vücudumuzu mikroplara ve hastalıklara karşı korur ve hastalanma ihtimalimiz C vitamini ile azalır. Portakalda ,mandalinada ve limonda bulunuyor depo edilmiyor yani fazlası idrarla dışarı atılıyor. Her gün azar azar C vitamini ihtiyacını karşılamalıyız.
Eğer çocuğunuzda iştahsızlık sorunu varsa günde bir kaşık bal ile iştah açma yolunu deniyebilirsiniz. Yemek yaparken besin değelerini hesap ederek yemek yapın.
Okul çağı çocuklarının protein ve B vitamini ihtiyacını hesaplayın.Sütün besin değeri yönünden zenginliğini unutmayın. Einizde asitli içecekler ve hazır meyve sularının kullanılmasına izin vermeyin. İçecek olaak ayran,süt,soda ...gibi içecekleri tercih edin.
Beslenmenin başarı üzerinde etkisinin % 70 olduğunu unutmayın. Mutluluğu etkilediğini ve dengeli beslenen ailelerin mutlu olma ve başarılı olma şanslarının arttığını ve evdeki tüm aile fertlerinin bundan etkilendiğini daima aklınızda tutmanızı ve çocuklarınızın başarısı için işe dengeli beslenmeden başlamanızen doğrusu olacaktır.
Okul çağındaki beslenme alışkanlığı ileriki yıllarda çocuğun hastalıklarını belirleyecektir.Okul çağındaki beslenme zihnin çalışmasını ,dolaşımın güçlenmesini sağlar.Okul çağı çocukların sonbaharda vücut dirençleri düşer. Bu mevsimde Cvitaminine daha önem verilmelidir.
Okul çağında yanlış beslenme durumu ileriki yıllarda kalp hastalığına,şeker hastalığına,damar sertliğine ,obeziteye neden olmaktadır. Okul çağında beslenme alışkanlığını bilinçli bir şekilde oluşturmalıyız.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..